Проф. Георги Янков, ръководител катедра на НХА: Филиалът в Бургас очаква своите студенти по различните специалности

Бургас. Съвместно с Община Бургас се открива филиал на брега на морето на Националната Художествена академия. По темата Радио „Фокус“-Бургас разговаря с Проф. Георги Янков, ръководител катедра на НХА.

Фокус: Как се породи идеята за откриването на филиал в Бургас?

Проф. Георги Янков: Бургас е един много добър град за живеене и това ни вдъхнови да създадем филиал на брега на морето. Идеята за откриването на филиала в Бургас дойде в съзнанието ми преди две години. Разсъждавайки, стигнахме до извода, че повечето ни студенти са от Западна и ‘Южна България. Това ни даде повод да се замислим, че желаещите от източната част на страната, поради голямото разстояние, което трябва да прекосят нямат възможност да учат при нас. Проекта е осъществен със съдействието на Община Бургас.

Фокус: Между какви специалности могат да избират кандидатите?

 Проф. Георги Янков: Кандидатите могат да избират между няколко специалности. Филиала в град Бургас стартира със седем специалности бакалавърска степен. Специалностите са „Стенопис“, „Живопис“, „Графика“, „Книга- илюстрация“, „Печатна графика“и  „Плакат и визуална комуникация“. Имаме и една магистърска специалност, която се нарича „Арт терапия“, допълни още Янков. Професора, поясни, че за тази специалност се кандидатства след бакалавърска степен и тя има повече теоретична насоченост. „Тя се занимава с визуалните изкуства, които да помагат на психическото здраве“, добави още той.

Фокус: Какво включва тази магистърската  програма „Арт терапия“?

Проф. Георги Янков: По тази специалност се кандидатства след бакалавърска степен и тя има повече теоретична насоченост. Тя се занимава с визуалните изкуства, които да помагат на психическото здраве.

Фокус: Как ще протекат изпитите на кандидати?

Проф. Георги Янков: В София ще се проведат изпитите. Изпитите на всички кандидати и в София и в Бургас ще се проведат в един и същи ден. Имаме създадена организация за журиране и квестори. За момента в Бургас не сме подготвени, но за в бъдеще и там ще се създаде такъв организационен процес.

Фокус: Очаквате ли да има и чуждестранни студенти?

Проф. Георги Янков: Да разбира се! Имаме студенти от Китай, Македония, Сърбия. Имаме договорени програми за взаимен размен на студенти с над 60 висши учебни заведения.

Фокус: Акредитирани ли са специалностите?

Проф. Георги Янков: Миналата година минахме акредитация с много високи резултати, след което Министерство на образование, което го внесе в Министерски съвет. Така, че и филиала в Бургас е акредитиран.

Янислава КРЪСТЕВА