Проф.Димитър Домозетов, Институт по земеделие: Резитбата е съществен момент от технологията при отглеждане на овощните дървета

Директорът на институт по земеделие – Кюстендил професор Димитър Домозетов, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Професор Домозетов, Институтът по земеделие в Кюстендил е организатор и домакин на традиционни прояви, които са в помощ на овощарите от региона. Една от тях е свързана с начините и видовете резитба на плодните дървета, какви са целите й?

Димитър Домозетов: Ние традиционно правим такива практически прояви. Това става не само в Кюстендил, но през последните години сме демонстрирали резитба на овощните дървета и в Македония и Сърбия. Овощарите проявяват интерес. Овощните дървета, на които се извършва резитба, дават по-качествени плодове  са по-продуктивни. Резитбата е съществен момент от технологията при отглеждане на овощните дървета. Още във времето е казано, че този който тори овощните дървета – той им се моли, този който ги обработва и полива – той ги умолява да плододават, а този който ги реже – той ги заставя да плододават. Резитбата е една борба с овощното дърво през целия негов живот. В началото тя се прави за оформяне на короната, за неговото израстване. След това се поддържа равновесието на растежа и на плододаването, а по-късно за едно подмладяване и за удължаване на плододаването. Поради тази причина ежегодно се извършва резитба. За да се прави всичко това, трябва да се говори със самото дърво. На него е написано всичко, но има малка подробност – трябва да можеш да го прочетеш. Трябва да се вади какъв е растежът, какво е плододаването, да се планира очакваното и по какъв начин може да се обработи дървото.

Фокус: Професор Домозетов, какви видове резитба на овощните дървета има?

Димитър Домозетов: Тя е лятна и зимна. Провежда се в двата периода – с листа и без листа. В зависимост от възрастта е резитба за формиране, за плододаване, за подмладяване.

Фокус: Знаят ли овощарите как се прави тази резитба?

Димитър Домозетов: Повече от 35 години аз вървя в населените места и показвам начините на резитба. Където има овощни насаждения, има нужда и от резитба. Ние сме показвали непрекъснато тези начини, обяснявали сме и се надявам, че сме постигнали нашите цели, а именно да запознаем хората с различните видове резитба.

Фокус: Какви са сроковете за резитбата?

Димитър Домозетов: Както казах, ние разделяме резитбата на две. През есенния период, след листопада се режат ябълката и крушата. Всички останали костилкови видове, както и младите семкови видове се режат след преминаване на самите студове. Все пак всичко се преценява, в зависимост от годината. Но като цяло след 20 февруари се извършва резитбата, преди развитието на овощното дърво.

Венцеслав ИЛЧЕВ