Проф. Добрин Добрев: Иван Пейчев е цвете, пораснало във време, когато всички трябваше да са щастливи, да пеят химните на партията и на светлия бъдещ живот

Проф. Добрин Добрев, литературовед, в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Проф. Добрев, нека първо да припомним кой е Иван Пейчев?
Проф. Добрин Добрев: За съжаление, наистина се налага в последно време да се припомня името на Иван Пейчев. Той всъщност е един от най-добрите български поети, но поради някои специфични особености на характера му и на типа поезия, която предлага през времето между 9 септември 1944 година и т.нар. „период на Преход“ до 1989 година, някак си е считан за неудобен на властта, за поет, който е по-добре да бъде затулен някъде в ъгъла на културния живот, ако мога да се изразя метафорично. Той е поет, който създава стихотворения от много висока класа, включително ангажиран с проблемите на битието и смъртта, което в това време на колективизъм някак е било неудобна тема да се коментира. Освен това неговото битие е на човек, който постоянно създава скандали, и това също е било крайно неприемливо за управляващата върхушка по това време. Известен е със своите нестандартни постъпки в публичното пространство, със стихотворения, които някак си са част от културата на подземието, на неизговорената официална култура. Той е поетът, който всеки може да си спомни, ако е гледал филма „Адаптация“ – по негово стихотворение е направена така обичаната песен от филма. Но почти никой от гледащите този филм не може да свържи текста с името му, точно защото в ученическите си години не е чувал името на Иван Пейчев. В момента честваме 100-годишнината от рождението на поета. Мисля, че е крайно време съвременните любители на поезията отново да се върнат към стихотворенията на Иван Пейчев, защото те са много искрени, много честни и съвременни, много вълнуващи с личната драма, която разказват.
Водещ: А в този ред на мисли, биха ли били актуални произведенията на Иван Пейчев за широката публика в днешно време?
Проф. Добрин Добрев: Въпросът Ви е изключително точен. Да, стихотворенията на Иван Пейчев показват лична драма, драма на разкъсана душа между страданието, депресията и същевременно моментите на еуфория. Много от нашите съвременници изпадат в подобни житейски ситуации. Това е поезия, в която ключов е проблемът за самотата. Всеки от нас, жителите на XXI век, е изпитвал поне за час от битието си подобни усещания на самотност, захвърленост, отчужденост. И точно това е имал предвид той. Иван Пейчев е цвете, пораснало във време, когато всички трябва да са щастливи, радостни, да строят бъдещето, да пеят химни на партията и на светлия бъдещ живот. А той създава поезия, която е по-скоро за нашето време. Точно сега е моментът отново да се заговори за него, отново да се върнем към поезията му. Нашите съвременници с учудване ще открият, че той всъщност е техен събеседник, с когото могат да споделят житейските си проблеми.
Водещ: Именно може би в опит на такова възраждане на поета Иван Пейчев днес в София ще бъдат представени два тома, специално посветени на 100-годишнината от рождението му. Вие сте един от авторите на литературните анализи. Разкажете ни моля какво съдържат точно томовете.
Проф. Добрин Добрев: Освен че съм един от авторите на част от текстовете, аз съм и отговорен редактор на двата тома. Първият том „Лирика“ е много прецизна подборка на най-доброто от творчеството на Иван Пейчев. Това е прекрасна лирична книга, която всеки наш съвременник, ако е любител на поезията, би трябвало да има в библиотеката си. Вторият том е посветен на творчеството на Иван Пейчев. Той е със заглавие „Критика и психография“, като в този том са предложени нова критически психографически изследвания, посветени на творчеството на Иван Пейчев. Тоест абсолютно всички текстове са специално подготвени за 100-годишнината от рождението на Иван Пейчев. Там има много интересни изследвания, в които читателите ще открият нов зрителен ъгъл към неговото творчество. Искам да кажа, че Иван Пейчев отдавна е любим автор на критиците и специализираните читатели. Има много критическа литература около творчеството му и това ни задължаваше да направим поредица от изследвания, които да допълнят образа на този интересен български поет като личност и на голям български поет като творчество.
Водещ: Споменахте, че от по-различен ъгъл е критиката този път. Казахте също, че има много критическа литература за Иван Пейчев. Всъщност с какво е по-различен сега критичният поглед към неговата поезия и творчество, отколкото преди години?
Проф. Добрин Добрев: Ако вашите слушатели отворят този том, ще открият, че основният акцент е върху изследвания на психологическите характеристики и на личността на поета, и на неговата поезия. Потърсена е житейската основа, битийните, характерологичните особености на човека Иван Пейчев, върху които се е родила тази изключително изповедна и много вълнуваща поезия на личната драма. Бих направил паралел между личността на Иван Пейчев и личността на Пеньо Пенев – те много си приличат като екзалтирани творци, като изключително страдащи, бих казал дори виждащи края на житейския си път човешки личности. Бих припомнил например стих от Пеньо Пенев: „Здравей чаша, ние пак сме сами“. Това е характерното и за двамата. Те са хора, живели в страдание, самотност, ужас от това, че животът им преминава без да има някакъв смисъл към края, към ужасната смърт. Само че Пеньо Пенев не е имал щастието около него да са прекрасни хора, които да го спасят, затова се е самоубил, докато Иван Пейчев е бил обграден от любящите си деца и преданата си съпруга, които са го спасили от самоубийството. Бих казал така – поезията му и личността му са много интересни за нашия съвременник, за съвременните хора, които живеят в България, защото съм сигурен, че много от тях ще открият и в битийния му път, и в поезията му много неща, които виждат и в себе си.
Водещ: Проф. Добрев, изданията са луксозни и се даряват като повечето от тях вече са предоставени на училища и библиотеки в страната. Ще бъдат ли обаче томовете разпространени и достъпни и в книжарската мрежа?
Проф. Добрин Добрев: Наистина изданията са луксозни. Доколкото знам, основната линия на разпространение е чрез дарения. И за това голямата заслуга е на Община Шумен, на кметския екип, на целия екип на Общината, които направиха всичко възможно личността на Иван Пейчев да бъде отново огласена и поезията му да бъде възкресена. Затова бих искал да благодаря от името на хората, които обичат поезията, и на кмета, и на неговия заместник г-н Косев, и на целия екип, че направиха всичко възможно това да се случи. Що се отнася до възможността тези два тома да бъдат намерени в книжарската мрежа, не мога да Ви отговоря, но предполагам, че такава възможност в бъдеще ще бъде реализирана.
Водещ: И в края на разговора да Ви попитам – да ни повдигнете завесата към програмата от събития, посветени на рождението на Иван Пейчев, какво ще включва тя?
Проф. Добрин Добрев: Програмата е в няколко дни. Тази вечер има представяне на двутомника в София. Утре има представяне на двутомника в Шумен и откриване на паметник на поета в града. В другиден предстои научна конференция, в която почитатели на творчеството на Иван Пейчев от научните среди, поети, общественици ще дискутираме творчеството му, личността му, жизнения му път. Всичко това е организирано от Община Шумен и се надявам, че ще допринесе за възкресяването на паметта за Иван Пейчев.
Цвета ЛАЗАРКОВА