Проф. д.н Любомир Халачев: Подобрява се състоянието на българското кино, но все още сме „на антибиотици“

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Подобрява се състоянието на българското кино, но то все още е „на антибиотици“. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. д.н. Любомир Халачев – кинооператор, сценарист и режисьор по повод Международния ден на киното. Въпреки това, според него в сравнение с 90-те години, състоянието на седмото изкуство у нас е сравнително по-добро.

„Въпросът, че в България има добри сценаристи, режисьори, оператори, актьори и т.н. е само наполовина верен, защото те не са достатъчни. Те са сравнително малко в количеството на общото кино и затова ние нямаме толкова добри пълнометражни и игрални филми, колкото бихме искали. Защо не се появяват по екраните? Отговорът е много прост. Екраните в момента са почти монополизирани и за да попаднете там този, който излъчва вашия филм трябва да има финансов интерес. При положение, че един български филм рядко надминава 80-100 хил. зрители, очевидно за такава аудитория този, който го излъчва, няма достатъчно приходи“, поясни той.

Според проф. Любомир Халачев няма да има осезателни промени в Закона за киното и няма от къде да дойдат допълнителни пари за изкуството у нас. Той обаче изрази надежда да могат да се прокарат и ползи за киното. За късометражното кино проф. Халачев обясни, че то има хубава производствена среда, но тежка разпространителска. Той обаче изрази оптимизъм за развитието му, защото много млади хора се ангажират да го правят. Между 50 и 100 хил. лв. струва производството на една серия в сериал, докато една серия от чужд сериал може да бъде закупена със 150-200 долара, добави режисьорът.

Биляна БОЗИНАРЕВА