Проф. д-р Албена Керековска, Медицински университет – Варна: Наблюдаваме тенденция за оставане на новозавършилите български лекари да практикуват у нас

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Проф. д-р Албена Керековска, д.м., заместник-ректор на Медицински университет – Варна по учебната дейност, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Проф. Керековска, тържествено открихте новата академична 2017/2018 година. Колко са новоприетите студенти, които посрещна Медицински университет – Варна?

Проф. д-р Албена Керековска: Общият брой на всички новоприети първокурсници, включително и приетите във филиалите в Сливен, Шумен и Велико Търново, е около 1400, като в това число са и 300 новоприети студенти в англоезичните програми по медицина и дентална медицина чуждестранни студенти.

Фокус: Споменахте чуждестранни студенти, какъв е интересът от страна на чуждестранните студенти към университета?

Проф. д-р Албена Керековска: Интересът на чуждестранните студенти към университета е трайно висок и всяка следваща година все по-нарастващ. В момента в Медицински университет – Варна се обучават около 1500 чуждестранни студенти от над 40 различни страни. Доминират студенти от страни от Европейския съюз, но половината от чуждестранните ни студенти са германци. В англоезичните програми по медицина и дентална медицина имаме студенти от Великобритания, Ирландия, Испания, Италия, Белгия, Франция, Холандия, Украйна, Русия, САЩ, Канада, Япония. Имаме индийски студенти, като последната година интересът е много голям. Страни, от които не сме имали досега студенти, са Саудитска Арабия, Кувейт, ОАЕ, Непал – доста отдалечени и екзотични от гледна точка на обучение във Варна чуждестранни студенти.

Фокус: Как привличате интереса на зрелостниците в условия на демографската криза и какво е изпълнението на държавната поръчка по приема?

Проф. д-р Албена Керековска: Нямаме никакъв проблем с усвояване на бройките за държавния прием, много бързо и с много висок бал по всички специалности, не само за най-търсените, но и за всички специалности, които университетът предлага. При една много висока и нарастваща конкуренция – пет-шест кандидати се конкурират за едно място в Медицински университет – Варна въпреки демографската криза и нова, че в голямата си част това са регулирани специалности и за да се кандидатства за тях, се изисква и участие в приемни конкурсни изпити, които са много сериозни.  Интересът е много висок, включително тази година – една много успешна кампания при пълно усвояване и то бързо на бройките за държавен прием, както и платено обучение за български и чуждестранни кандидати. С какво ги привличаме – актуални сме и предлагаме това, от което имат нужда. Университетът инвестира в нови иновативни технологии по отношение на оборудване на образователна среда, клинична база и модерни методи на обучение. Внедрили сме електронна платформа за допълващо обучение, платформа за дигитално административно обслужване на студентите. Привличаме студентите с много добрите преподаватели, тясната връзка, контакт и подкрепа, която получават. Освен възможностите на образователната инфраструктура, база и среда, студентите в Медицински университет – Варна се радват на възможности за един не само образователен и учебен, но и пълноценен студентски живот. Инвестираме много във възможности за културни развлечения, спорт, развиваме тези дейности. Имаме професионални треньори, студентите ни се включват и  печелят призови места -футбол, волейбол, баскетбол, тенис, а и ветроходство последните една-две години, което е от полза за студентите – да се развиват в една много благоприятна среда.

Фокус: Кои са най-търсените и нови специалности?

Проф. д-р Албена Керековска: Традиционно най-търсени в Медицински университет – Варна са специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“, „Фармация“ и „Медицинска сестра“, както и „Помощник-фармацевт“ и „Рехабилитатор“ от колежанските специалности.  За тези специалности конкуренцията е до 7 кандидати за едно място. Това са все регулирани специалности, за които кандидатите полагат конкурсни изпити. По отношение и на чуждестранните ни студенти имахме безпрецедентна ситуация – трима, четирима чуждестранни кандидати се борят за едно място за специалност „Медицина“ в англоезичната ни програма. Вярваме, че подбираме най-добрите сред множеството кандидати, които проявяват интерес да се обучават тук при нас и все по-привлекателен става университетът. Нови специалности разкриваме не като самоцел. Всичко е на база предварително проучване, потребности, пазар, контакти с бизнеса. Медицинските специалности са все търсени специалности, за които има голям дефицит и гарантирана реализация. Тази година разкриваме една нова специалност в бакалавърска степен „Логопедия“, която ни изненада с още по-висок интерес от очаквания. Започваме и един уникален за страната проект  – съвместна програма за обучение паралелно в две специалности между Медицински университет – Варна и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, която се осъществява със съдействието на Военномедицинска академия. Стартираме подготовка на военни лекари и на военни медицински сестри също при едно много добро начало и интерес от страна на кандидатите ни. Вече записахме първия випуск, имаме 20 студенти на Медицински университет – Варна за гражданската специалност „Медицина“, които едновременно са и курсанти на Висшето военноморско училище за бакалавърска военна специалност.

Фокус: Реализират ли се завършилите лекари в България и ще продължи ли този дефицит на медицински кадри?

Проф. д-р Албена Керековска: Има огромен дефицит на медицински кадри и той ще расте в следващите години не само в България, но и в цяла Европа, а и в по-глобален световен мащаб. Добре подготвени в университета завършващите лекари имат чудесна възможност да практикуват и са търсени както у нас, така и в чужбина. Наблюдаваме една тенденция през последната година за оставане на новозавършилите български лекари да практикуват у нас, във Варна, в университетската болница „Света Марина“. Все по-често успяваме да привличаме и чуждестранни наши дипломанти, като ги задържаме тук като докторанти, асистенти или лекари. Смятам, че като институция правим максималното да ги подготвим добре, но и да им осигурим една модерна среда, модерна клинична база, високотехнологично оборудвана, възможности за развитие, израстване, научна работа като асистенти. Освен финансовият аспект, много е важно да имат възможност за специализация, да имат подкрепа, да работят с подготвени специалисти в една адекватна и модерна клинична среда. Бих искала да използвам възможността и да пожелая една много успешна и ползотворна учебна година както на всички студенти от Медицински университет – Варна, така и на всички студенти от другите университети във Варна, с които успешно си партнираме и сътрудничим.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА