Проф. д-р Георги Георгиев: Резултатите до момента показват, че в обекта в Никола Козлево не са взети необходимите мерки за биосигурност

Снимка: Pixabay

София. Влошена е епизоотичната обстановка в страната, има опасност от втора вълна на заболяването Африканска чума по свинете, ако не се спазват мерките за биосигурност. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. д-р Георги Георгиев директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига. От началото на годината в страната има пет нови огнища на заболяването, временно е забранено движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици. Проф. Георгиев отбеляза, че епизоотичното проучване за установяване на източника на инфекция в свинефермата в село Никола Козлево продължава, като предстои обследване и на фермата майка в Брестак, Варненско, за да се разбере коя от двете е първоизточник на болестта. Резултатите до момента показват, че в обекта в Никола Козлево не са взети необходимите мерки за биосигурност за недопускане проникване на болестта. Вероятно вирусът е проникнал в комплекса преди 2 януари, когато заболяването вече е било диагностицирано, каза още той.

„Всички ферми имат някакво отпадане на животни с около 0,35% смъртност, която се е покачила вече над 1% и се повишава след 15 декември. На 1 януари има 27 умрели прасета, а на 2 януари, когато е подаден сигналът за вземане на проби, те са 37. Вече има мозаечно разпространение на болестта в халетата, което означава, че вече има епизоотичен ход на болестта“, обясни проф. Георгиев.

Двойно се е увеличил броят на отстреляните диви свине, диагностицирани със заболяването Африканска чума по свинете, допълни проф. Георги Георгиев. Епизоотично проучване ще бъде направено и по отношение на другите огнища в страната, каза още той.

Мариана ВАЛЕНТИНОВА