Проф. д-р Снежа Златева: В последните години се наблюдава спад на опитите за самоубийства във Варна

снимка: pixabay.com

Проф. д-р Снежа Златева, началник на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.

 

Фокус: Д-р Златева, на 10-ти септември отбелязахме Международният ден за борбата с опитите за самоубийство. Колко опита за самоубийство са регистрирани от началото на годината в Клиниката по Токсикология във Варна?

Проф. д-р Снежа Златева: Всяка година на 10-ти септември отбелязваме Международният ден за борбата с опитите за самоотравяне. В целият свят честота е различна, но може да се каже, че сумарно в света всеки ден по около 1 милион души правят опити за самоубийство. Тази борба, свързана със самоубийствата се прави, защото  поне в 80% от случаите могат да бъдат предотвратени. В Клиниката по токсикология лекуваме опитите за самоубийство, които са най-вече с медикаменти, но заедно с това и с пестициди, битови препарати и други. Поради причина от 2009-та година, осъзнавайки колко е сериозно положението, дирекция „Превенции“ ни подпомага в превантивна програма, която се състои в това, че се консултират близките на пациентите в месеца след острото отравяне. Обикновено това е периодът, в който човек направил опит за самоубийство е склонен да го повтори.

Фокус: Какви са основните причини, за това човек да посегне на живота си?

Проф. д-р Снежа Златева: Основната причина са депресиите. Затова тези симптоми трябва да бъдат рано разпознати и ранно лекувани. В настоящият момент депресията е най-често разпространеното заболяване в цяла Европа, та дори и в целия свят. Тя се дължи на един прекомерен стрес, който след това се сменя с депресия. От своя страна депресията пък води до суицидни опити.

Фокус: Колко пациенти сте лекували от 2009-а година до сега?

Проф. д-р Снежа Златева: От 2009-а година ние сме лекували общо над 1080 човека, като по тази програма сме консултирали 830 пациента и малко над 260 родители. Успоредно с това сме провели и много обучения с различни преподаватели в училище, педагогически съветници, с работници в социални заведения. Като цяло работим с много неправителствени организации, а нашите психолози оказват помощ и подкрепа на всички, като дори посещават в домовете им, когато човекът направил опит за самоубийство, не желае да комуникира нито с психолог или психиатър. Затова е изключително важно да се окаже реална помощ на тези хора.

Фокус: Увеличават или намаляват случаите на самоубийства във Варна и какви са данните за суицидните опити сред непълнолетните лица?

Проф. д-р Снежа Златева: Ние имаме поглед от 2000-та година, защото от тогава правим точна статистика. Мога да кажа, че общият брой на самоубийствата през този период беше  много по-голям. Между 2000-та и 2010-та година имаше по близо 400 случая годишно, след това те намаляха постепенно до 200, а в последните години до 91. Така че имаме едно намаляване на опитите за самоубийства във Варна през годините. По отношение на непълнолетните процентът им от общите случаи е между 14-17.  Юношите са в един много незрял период и те реагират много неадекватно на много ситуации, поведението им е рисково, поради което работим много с училищата, за да могат преподавателите да разпознаят тези случаи и да им се окаже необходимата помощ.

Фокус: Колко към момента са опитите за самоубийство във Варна и колко процента от тях са успешни?

Проф. д-р Снежа Златева: Все още е рано за статистика, но да кажем, че до момента имаме между 60 и 70 опита за самоубийства. От тях 2% са фатални. Дори наскоро имахме смъртен случай на 76-годишна жена, с трайни суицидни намерение, с депресия, която погълнала около 800 таблетки. За съжаление въпреки диализата, преливането на кръв не можахме да я спасим. Доста време е стояла в дома си и късно са я открили. Така че имаме и неуспешни опити, но като процент е много малък. Освен това алкохолиците с хроничен алкохолизъм са много склони да правят опити за самоубийство с метилов алкохол, като и там много често изходът не е успешен.

Десислава ВАСИЛЕВА