Проф. Красимир Антонов,МБАЛ „Св. Иван Рилски“:Първа стъпка за справяне с хепатит С – предупреждение на населението за проблема и обучение на лекарите за тази инфекция

Проф. Красимир Антонов, гастроентеролог в Клиниката по гастроентерология към Университетска МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод Световен ден на хепатита. В болницата стартира кампания „Да открием липсващите 69 хиляди“. Инициативата е в унисон с кампанията на Световната здравна организация, която тази година и е под мотото „Да открием липсващите милиони“.

Водещ: Проф. Антонов, кои са липсващите 69 хиляди?

Красимир Антонов: Това са хората, които са инфектирани с хепатит С и които не знаят, че имат тази инфекция, хора, които ние можем успешно да излекуваме с новите лечения, с които разполагаме, но тези хора ние не знаем кои, те самите не знаят, че са инфектирани, затова ние трябва да ги намерим. Световната здравна организация постави една много висока цел  до 2030 г. 90% от хората по света, инфектирани с хепатит С да бъдат диагностицирани и 80% да бъдат лекувани. Ние като част от света сме длъжни да опитаме да постигнем тези високи цели, които Световната здравна организация, а и не само тя, а и ЕС залагат. За тази цел ние трябва да намерим тези 69- 70 хиляди наши сънародници, които да лекуваме.

Водещ: И в тази връзка от днес започва кампанията „Да открием липсващите 69 хиляди“ и ще продължи до края на месец август. Към кого е насочена тя, кой може да се възползва от нея?

Красимир Антонов: Тя е насочена към наши съграждани, които са на възраст между 34 и 69- годишна възраст, които много вероятно да са били инфектирани в миналото, особено ако са имали някакви оперативни интервенции, кръвопреливане. Защо към тези години сме се насочили? Защото през 1989г. беше доказан хепатит С.   Т.е. всичко, което е преди 1989г. , поради липсата на диагностика, тези инфекция не е била доказана и съответно не е имало превенция. От друга страна, ние знаме колко са важни рисковите групи и там мога да ви уверя, че се полагат усилия от страна на лекарите, надявам се и от държавата,  да се прави изследване и профилактика на рисковите групи. Проблемът на рисковите групи се оказа, че голяма част от хората не са здравно осигурени – нещо, което се надявам да бъде решено от програмата, която трябва да бъде приета от Министерство на здравеопазването за превенция и контрол на вирусните хибриди в България. Тази програма очакваме до края на месец юли да бъде публикувана, надявам се, че всички тези въпроси, които нас ни вълнуват, ще намерят своя отговор.

Водещ: Кои са рисковите групи?

Красимир Антонов: Най-важните рискови групи, това са хора, които са използвали и използват венозни наркотици, следващите групи са лишените от свобода, другата група са пациенти инфектирани с вируса на ХИВ, пациенти, които са на хемодиализа, претърпели трансплантации – бъбречни и други, пациенти, които имат кръвни заболявания и други, които се нуждаят периодично от вливане на кръв и на кръвни продукти. От друга страна ние знаем, че има опасност от полов акт да се осъществи инфекция, това е в рисковите групи, които упражняват секс мъж с мъж. Това е нещо, на което напоследък много сериозно внимание се обръща и ние знаем, че е трудно да се обхванат тези групи, но  информацията, че е възможна такава инфекция се надявам хората да се замислят и да използват възможностите, които предоставяме за безплатно изследване на тази инфекция.

Водещ: Което могат да направят от днес до края на месец август от 08:00 до 14:00 часа.

Красимир Антонов: Да, това е специална програма в болница „Иван Рилски“, подобни програми мисля, че вървят при колегите от ВМА, колегите от „Царица Йоана“. Ние наскоро се включихме в тези програми. Нашето предложение към всички граждани на възраст между 34 и 69- годишна възраст да заповядат на безплатно изследване на С вирус. Трябва да подчертая, че ако установим позитивност с хепатит С задължително ще консултираме хората със специалисти и задължително  при доказване на инфекцията ще се положат всички грижи те да бъдат лекувани, ако се налага.

Водещ: Вие споменахте, че Световната здравна организация си поставя за цел 90% от диагностиката, 80% от излекуването на пациентите с хепатит да се реализира до 2030 г. Как България се справя в тази насока?

Красимир Антонов: В момента, за съжаление, България не е в графика. За да можем да стигнем тези високи цифри на Световната здравна организация, трябва да лекуваме годишно около 5 хиляди инфектирани. Ние лекуваме годишно около 1000- 1200, това означава, че трябва да положим още големи усилия. Това, което мога да кажа, със сигурност е, че разполагаме с терапия на световно ниво, с най-новите лекарска, които НЗОК ги е осигурила  безплатно за здравоосигурените. Диагностиката ни е на световно ниво, имаме специалисти достатъчно на брой, това което на практика не ни достига- пациенти. Ние още не можем да намерим нашите пациенти и това е големият проблем. И затова се обръщаме към медиите, към правителството, за да можем да направим възможно хората  по желание безплатно да се изследват, личните лекари да имат право да пускат изследвания в профилактичните прегледи за хепатит С, за хепатит Б, за да можем да обхванем по-голяма част от населението. Нашите пациенти, които ние лекуваме са възрастни хора над 54- годишна възраст. Това, означава, че общата популация, хората които са на възраст, на практика нито една скринингова програма не ги обхваща. Ако скрининговите програми има за рисковите групи, то за общата популация  такава програма няма. Вярно е, че тази програма ще бъде скъпа и затова ние сме предложили в програма, която се надявам да бъде приета от Министерство на здравеопазването, една група, една селекция от пациенти на възраст между 39 и 64- годишна възраст, на които личните лекари, чрез НЗОК да имат възможност в профилактичните прегледи да изследват за хепатит С. Така можем да обхванем поне част от общата популация и максимално да се придвижим към това, което ни е целта – 90%  диагностика, 80% лекувани пациенти, иначе в момента сме извън графика.

Водещ: За да обострим още повече вниманието, ще кажа, че Световната здравна организация съобщава, че се увеличава и смъртността при заболяването. В България каква е тенденцията?

Красимир Антонов: За това трябва да се обърнем към Националната статистика, те могат да дадат най-точната информация. Нашето мнение е, че по никакъв начин не е намаляла смъртността, дали се увеличава, това не мога да кажа, но не отчитаме никакво намаление.

Водещ: Тези дни стана ясно, че в Бургас има завишаване на заболеваемостта с хепатит, има ли сезон за разпространението на заболяването?

Красимир Антонов: За хепатит С, както и хепатит Б няма сезонност. Това, което става в Бургас най-вероятно е хепатит А, поне такива са данните, които се изнесоха. Така инфекциите, които засягат черния дроб, те са различни по своята природа. Хепатит А и хепатит Е са остри инфекции, които предизвикват при голямата част от пациентите остър хепатит, но които завършва при голямата част от случаите с пълно оздравяване, без да се налага някаква специфична терапия. При хепатит С огромната част от пациентите, не знаят че са инфектирани, много малка част от тях имат остър хепатит. Това е хронична инфекция, която налага съвсем друг подход, която без лечение, на практика не може да бъде ирадикирана. Същото се отнася и за хепатит Б, така че когато говорим за хепатит, задължително трябва да знаем за какъв хепатит става въпрос, защото просто прогнозата и лечението на различните хепатити е различно.

Водещ: Освен че регулярно хората трябва да се изследват има ли някакви все пак симптоми, които могат да ги наведат на мисълта, че може да са заразени с вируса на хепатит С?

Красимир Антонов: Това е проблемът, няма симптоми. Ако човек не е информиран, ако няма обща представа за тази инфекция, на практика той никога не би си обърнал внимание. И това е голямото значение на информативността на населението. Нещо повече бих казал, на информативността на лекарите, защото много е важно лекарите, особено в болничната помощ да  имат представа за тази инфекция и какво трябва да се прави при установяването на хепатит С. Т.е. информираността и на население, и на лекари е изключително важна позиция за елиминация на хепатит С. Това е първата задължителна стъпка – да се предупреди за проблемите, които могат да възникват при такава инфекция на населението и да се обучат лекарите за тази инфекция. Втората стъпка, която е необходима за елиминиране на хепатит С и в България и по света- хора да бъдат тестувани. Като тестуването трябва да бъде извършено по възможност на колкото се може по-голяма група от населението, естествено започва се с рискови групи, но по някакъв начин трябва да се обхване и общата популация. След което тези диагностицирани пациенти не трябва да се загубят, трябва да се заведат образно казано до съответния специалист и до съответните центрове за лечение на тези инфекции, хепатит Б, хепатит С. Т.е. връзката диагностика – терапия. За наша радост България разполага с нужната терапия, която да е достъпна за голяма част от населението. В това отношение НЗОК е направила много, ние можем само да сме благодарни.

Водещ: А докъде сме в изготвянето на Националната програма за справянето с хепатита?

Красимир Антонов: Това, което аз знам, месец декември беше създадена работна група от 54 специалисти от различни специалности, включително експерти от Министерството на здравеопазването, която трябваше до трети март да е готова с националната програма. До сега все още такава програма не е създадена. Има втора заповед на министъра на здравеопазването г-н Ананиев до края на месец юли да бъде изготвена тази програма. До къде е стигнало изготвянето на програмата, за съжаление, нямам информация.

Елеонора ЧОЛАКОВА