Проф. Лазар Копринаров, политолог: Терористичните атентати са една злокобна сила, за която все още бронебойни патрони не са открити

Проф. Лазар Копринаров, политолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“, в интервю за Радио „Фокус“ Пирин, по повод терористичния атентат в Манчестър

 

Фокус: Проф. Копринаров, 22-ма души загинаха, а 59 са ранени при терористичния атентат преди 2 дни в Манчестър. Какъв е Вашия коментар по въпроса и има ли връзка между атентата и „Брекзит“?

Проф. Лазар Копринаров: Не бих могъл да потвърдя или да отрека, че има такава връзка. Ако има такава, тя е наистина доста косвена. По-важното, което трябва да кажем сега е, че тепърва ще се разнищва причината и обяснението. Засега фактите са малко, но те показват няколко важни неща. Първо този атентат показва, че се атакуват не просто места, където се събират много хора. Той е насочен към такива места, които олицетворяват типични ценности на европейския начин на живот. Нека да си припомним онези атентати, които миналата и по-миналата година преживяха Париж и Брюксел – ресторанти, концертни зали, автогари и летища, стадиони. Навсякъде имаше наистина много хора, но не само това е характерно. Трябва да подчертаем, че на прицел са не само местата, където има много хора, а такива места, където хората отиват, за да се веселят и да изпитат наслада от живота. Така е на концертите, така е на стадионите, така е в ресторантите. Засягат се и места, които осигуряват мобилност на хората, а мобилността е едно много важно качество за живота на европееца – много типично качество за европейския начин на живот. За европейците мобилността се възприема като израз на свобода. От тази гледна точка аз бих казал, че атентатите сега Манчестър, преди това в Париж и Брюксел, а още по-рано гарата в Мадрид, където загинаха няколко стотин души, всичкото това подсказва, че се атакуват символите на европейските ценности и на европейския начин на живот. Тук в случая с Манчестър бих добавил още нещо – става дума за атака на едно място, където са събрани десетки хиляди деца и тинейджъри. Това е допълнителен утежняващ случая факт. Атакуват се не просто европейските ценности и начина на живот, атакуват се най-ценните неща за нас – децата. Една застаряваща Европа все повече и повече ще цени децата. Ще кажете, че е така по целия свят, но аз не бих бил толкова сигурен за това, защото ние видяхме в няколко случая, че Ислямска държава въоръжаваше деца на по 13, 14, 15 години и ги пращаше на смърт. Очевидно е, че цената на детския живот в различните култури и на различните места по света е различна. За нас те са изключителна ценност и когато се атакуват те, се прави опит да се засегне сърцевината на европейската ценностна система. Тук трябва да кажа със съжаление, че бутилката със злите духове е отворена и едва ли ще можем да я затворим, а просто постепенно ще трябва да се научим да живеем в една такава опасна рискова среда.

Фокус: Тереза Мей и основният опозиционен лидер Джереми Корбин преустановиха предизборната кампания. Какъв е Вашият коментар по този въпрос?

Проф. Лазар Копринаров: Аз смятам, че това беше най-логичното, което можеха да направят, защото когато става дума за загубени човешки животи, за покушение върху младостта на Великобритания, не може да се води политическа битка. Парламентарните избори предстоят след 15 дни – на 8 юни ще се състоят важни избори там, от които в някаква степен ще се види равнището на което британските граждани подкрепят или отхвърлят „Брекзит“, но в случая абсолютно нормално и дори задължително е да се прекратят политическите битки, когато става дума за нещо, което засяга едновременно цялото общество.

Фокус: Застрашена ли е България според Вас от терористични атаки?

Проф. Лазар Копринаров: Силна Европа в някаква степен може да бъде обект на атака, но аз проследих съобщенията от Националния оперативен щаб към Министерството на вътрешните работи и специалистите, които са част от този оперативен щаб, заявиха, че към момента за България няма непосредствена заплаха. Разбира се, в това никой не може да бъде сигурен, но можем все пак да се доверяваме на експертите и поне в този момент да не натрупваме излишно напрежение в страната. Тук е уместно да кажа, че британските служби, които са едни от най-добрите в света, в продължение на 1 година поддържаха много висока степен на готовност, но знаете, че въпреки всичко се случиха няколко атентата през юли 2005 година, когато едновременно имаше 4 самоубийствени атентати в метрото и в един автобус, когато загинаха между 50 и 60 души. Тоест въпреки огромните усилия и въпреки това, че британските служби са сред най-добрите в света, трудно е всички атаки да бъдат предотвратени.

Фокус: Точно 2 месеца преди атентата в Манчестър, на 22 март в Лондон имаше друг атентат, когато нападател вряза автомобил в група пешеходци. Става дума точно за 2 месеца. Според Вас има ли връзка между двата атентата?

Проф. Лазар Копринаров: Напълно е възможно, но дори и да няма връзка фактите са на лице. В случая става дума очевидно за един абсолютен фанатизъм, защото става дума за самоубийствени атентати и за хора, които не жалят живота си и които са сигурни, че ще загубят живота си, но в името на някакви техни идеали и вярвания. Не е изключено да има такава връзка, макар че това с нищо няма да ни помогне да разберем същината на ставащото.

Фокус: Според Вас има ли някакъв начин и какъв е правилният ход на Европа, за да спре тази черна война, която е настъпила на контитента, и изобщо възможно ли е да я спре?

Проф. Лазар Копринаров: В близките месеци и години не виждам силата, която може да спре тези събития, защото тук не се води война в онзи традиционен смисъл на това понятие, когато една срещу друга са изправени 2 армии, тук виждаме, че отделен човек, който дори може да няма никаква връзка с когото и да е друг по света, може да се превърне в ходеща бомба. Това всъщност изключително затруднява службите за сигурност. Аз не вярвам и че в основата на тероризма стоят събитията като гражданската война в Сирия или в Ирак. Очевидно се е развихрила една злокобна сила, за която все още бронебойни патрони не са открити.

Натали СТЕФАНОВА