Проф. Марио Хосен: С програмата на „Варненско лято“ 2020 представяме Балканите като център на културни мостове

Снимка: Pixabay

С концерт на 14-ти юни от 20 часа на сцената на Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна ще бъде открито поредното издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. „Основната линия при създаването на програмата на целия фестивал е изграждането на културни мостове – между културните оператори и артисти на балканските държави. И по този начин ще представим Балканите – като един културен център, със своята тежест и традиция в европейски аспект“, каза на пресконференция днес артдиректорът на ММФ „Варненско лято“ проф. Марио Хосен, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. В дните на фестивала, последното събитие, от който е на 10-ти октомври, ще среща с публиката в града ще си дадат Камерният оркестър „Ференц Лист“, Държавните симфонични оркетстри на Истанбул и Букурещ, Симфоничните оркестри на Словенското радио и телевизия и на Българското национално радио.

Според артдиректора проф. Хосен, голяма част от гостите са солисти с международна кариера, чиито имена се срещат по програмите на най-престижните европейски и световни фестивали.

Откриващият концерт застъпва, както традиционната пиеса „Рапсодия Вардар“ на Панчо Владигеров, така и Хачатурян –  Концерт за виолончело и оркестър, и Римски-Корсаков – Симфоничната сюита „Шехерезада“, под диригентството на Росен Миланов, който от тази година е и главен диригент на Националното радио на Словения. „Това ни подтикна да свържем Националното радио на Словения с Оркестъра на Варненската опера. Солист е големият арменски челист Сюрен Багратуни, който е професор в Съединените щати и председател на Хачатурян Фондацията в Ереван.

Силен момент в програмата е гостуването на Букурещкия симфоничен оркестър, съчетаваща източно православна музика, будистки симфонични песнопения и еврейски песни в изпълнението на главния кантор на еврейската общност във Виена, Шмуел Барзилай. От друга страна е и гостуването от град Нингбо, на главния будистки учител от Китай Жи Ронг. В програмата на концерта са включени произведения с източноправославна симфонична тематика, които ще бъдат под диригентството на китайския диригент – Жин Ванг. Друг културен мост в тазгодишното издание на „Варненско лято“, според артдиректора проф. Хосен, е гостуването на Истанбулския симфоничен оркестър под дирижирането на Мете Ялчин, с гости трима бележити творци. За първи път в България ще свири големият руско-американски цигулар Александър Марков – лауреат на първа награда на Конкурса „Паганини“. Той е един от големите виртуози на нашето време, но има и търсения в областта на произведения за рок цигулка, обясни проф. Марио Хосен. Трима негови колеги от САЩ ще направят мост между тройния концерт, с който се почитат 250 години от рождението на Бетховен и симфоничен рок. Други не по-малко значими артисти са българският пианист Саркис Балтаян, който от години живее в САЩ и Хариет Грийг, която е една от най-изявените челистки в Европа.

В съпътстващата програма на фестивала през тази година са предвидени Международен симпозиум, посветен на 250 години от рождението на Бетховен, „Опера в Летния театър“ и събития от поредицата „Варненско лято за деца“.

Диана СТОЕВА