Проф. Мария Миланова, кардиолог: Двойно повече са приетите в Клиниката по вътрешни болести и кардиология в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ през изминалия уикенд

 

Продължава опасното време. Как да се предпазим от рисковете, които крие за здравето ни жегата и защо хората със сърдечно-съдови проблеми са най-уязвими в горещините?  Това попитахме проф. Мария Миланова, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“:

 

 Водещ: Проф. Миланова, през в последните 2 дни с много екстремни температури, колко души са потърсили помощ в лечебното заведение, специално и такива със сърдечно-съдови проблеми и с усложнения?

Мария Миланова: Общо през Спешното отделение на „Пирогов“ за посочения период са преминали 1890  пациенти, от които 285 са приети в болница. Пред кабинета по вътрешни болести и кардиология са преминали 207 пациенти, от които 31 са приети. Само за сравнение броят на приетите в Клиника по вътрешни болести и кардиология е двойно по-висок за същия период на изминалата седмица, точно от миналия уикенд.

Водещ: Казахте, че има и хора, които са оставени за  лечение в болницата. Какви са били най-честите оплаквания и всъщност по-сериозните случаи?

Мария Миланова: По-сериозните случаи са много тежко и комплицирани болни с много придружаващи заболявания, миокардни инфаркти,  декомпенсирана сърдечна недостатъчност, дихателна недостатъчност, хипертонични кризи, пневмонии също. Това са по-сериозните.

Водещ: Проф. Миланова, вие всеки ден работите с пациенти и имате наблюдения, защо сме склонни често да подценяваме опасното време, особено, когато имаме редица придружаващи заболявания и знаем, че не е добре да се излагаме твърде дълго на горещините?

Мария Миланова: Аз също нямам обяснение затова. Въпреки усилията, които вие полагате, за да информирате слушателите, усилията които ние полагаме да ги информираме също по време на болничния престой и когато идват на преглед при нас. Предполагам, че е вероятно защото в момента те се чувстват добре и смятат, че това кратко нарушаване на общите правила в много горещите дни, точно тях ще ги подминат, но за съжаление не винаги е така.

Водещ: Именно в тази връзка ми се иска отново да напомним тези съвсем познати за всички ни правила, които си позволяваме да подценяваме. Какво да правим в горещото време, още повече ако страдаме от някакво заболяване?

Мария Миланова: Ако страдаме, а дори и да не е така, и за здрави хора, защото всъщност никой не е застрахован, основно не трябва да се стои продължително време на открито в най-горещите периоди на деня, най-общо казано между 11 и 18 часа през деня. Ако това в крайна ситуация се налага, би следвало да имаме слънчеви очила, светла шапка, светли проветриви дрехи, да носим със себе си вода, да не преяждаме и злоупотребата с алкохол също може да бъде фатална в такива ситуации.

Водещ: Как можем да разпознаем, че наистина нещо се случва с нас, с организма ни, а не е моментно неразположение? Какви са първите симптоми на усложнения от горещините?

Мария Миланова: Това е много специфично, зависи от възрастта на пациента, от това дали той има или няма придружаващи заболявания, от това каква терапия приема, но тъй като подчертах, че това може да засегна и млади, здрави видимо хора, най-общите симптоми са обща слабост, изтръпване на крайниците, виене на свят, главозамайване, главоболие, чувство на страх и влошаване. Това са най-общите симптоми, които би трябвало да ни накарат, ако не да потърсим лекарска помощ, поне да се вземат първи мерки, да се преведе този пациент или човек на хладно и проветриво място, да му се даде вода и тогава да се прецени.

Евелин ЦАНЕВА