Проф. Михаил Константинов: ГЕРБ понася щети, но и БСП не трупа дивиденти, старата ситуация е налице и в момента

Проф. Михаил Константинов в интервю за обзора на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Как оценявате акта на Цветан Цветанов за напускане на Народното събрание от всички постове там?

Михаил Константинов: Това беше общо взето единствената разумна и логична постъпка, която беше предсказана от почти всички анализатори. Г-н Цветанов напуска тази длъжност, с която има влияние върху държавата пряко, а именно престава да бъде депутат, председател на партийната група и съответно председател на комисия и запазва зам.- председателско място и е шеф на предизборен щаб. Що се отнася до първото, там опасността е в това, че той все пак познава добре механизмите на парламентарната дейност и има опасност от време на време тя да буксува по тези тънки баланси, още повече при отсъствието на основната опозиционна сила и все пак колебливото поведение на ДПС, което ту влиза, ту излиза от парламента. Така че това е, което е свързано с някакви парламентарни рискове. Що се отнася до второто, бих казал, че той ще има повече време да се занимава сега с предизборна дейност, защото това да търчиш на два щаба – в парламента и в страната като втора дейност е доста изморяващо. В този смисъл не виждам някакви особени последствия.

Водещ: Ще има ли скандалът продължения? Ще спре ли „Апартамент гейт“ с оставката на Цветан Цветанов?

Михаил Константинов: Не „Апартамент гейт“ може да го спре самата политическа класа, която го започна. Защото тази политическа класа с взаимни усилия реже клона на, който седи. От едната страна реже БСП, от другата страна реже ГЕРБ, а пък едни малки партия режат с малки триончета, даже не толкова малки, както видяхме. Ние знаем вече, че и ръководството на БСП вече цялото е пълно с евтини апартаменти, ръководството на други партии – също, изобщо висшата политическа клас а в България масово си е купила евтини жилища, което, както знаем, е законно, но не е морално. За съжаление,   юридическа класа също се е снабдила с много и евтини жилища, което пак е законно, но не е морално. И общо взето, ако започнем да дълбаем докрай там, ще стане пълно мазало. Допускам, че всички ще се дръпнат малко назад, защото според мен, те отвориха вратата на ада, видяха, че вътре е много горещо и тичат някакви дяволи с вили, изобщо не е приятно и може би ще затворят вратата на ада. Това ще го видим в близките дни.

Водещ: Е, тъкмо се заговори за търговия с власт, възможно ли е сега врата на ада да се затвори, или ако трябва да използваме друга метафора: кутията на Пандора е отворена, как ще се затвори обратно?

Михаил Константинов: Ясно е, че всички ще понесат щети. ГЕРБ понася щети, но виждаме, че БСП не трупа дивиденти, това е старата ситуация налице и в момента. Дали някой трети играч ще спечели от това? Мисля, че не. Защото няма време за трети играч на тези избори. Въпреки, че ще има един интересен играч, доколкото разбирам, това е партия НДСВ в листата, на която ще влязат млади юпита, т.е. това, което сме го виждали през 2001г. в един по-усъвършенстван вариант. Дали това ще е успешно, предстои да видим, аз съм леко скептичен, защото българите не обичат някой отвън да идва и да им дава акъл. Но ще видим, какво ще се случи, аз не очаквам някакви особени електорални изненади. Ако, разбира се, нещо кой знае какво не се случи. Защото нека да повторим, тук става въпрос за укорими морални действия, но действия, които са законни и такива действия между другото са характерни не само за българските политици, а навсякъде по света. Там обаче като хванат някой, той, така да се каже, го отнася, докато тук общо взето повечето се спасяват. Но виждаме, че управляващите поне, тези, които се смятат за виновни и са постъпили неморално, биват накарани да подадат оставка. Разбира се, абсолютно невъзможно е да накарате тези хора да напуснат партиите си, или партийните си постове, защото това е дивотия пълна, която искат от опозицията: „еди кой си да напусне политиката“. Това е отвратително нахално. Искам да напомня, че основната опозиционна партия е сложила човек начело на листата си, който е с досъдебно производство и свален имунитет. Този имунитет ще бъде свален и ако стане европейски депутат. Така че нека да бъдем по-умерени и малко да внимаваме с приказките, защото няма смисъл да късаме с триони мостове. Защото след изборите на 26-ти май ще се окаже, че ние живеем в една и съща държава и трябва да продължаваме напред. Добре е да сме запазили, ако не добри, то поне учтиво-хладни отношения, а не да сме скъсали всички връзки.

Водещ: Проф. Константинов, кой печели от ситуацията дотук? Има ли печеливши?

Михаил Константинов: Значи печеливши няма, в този смисъл политическата класа е ощетена, но пък може би печели все пак  държавата, в този смисъл че започва да се чисти от някои порочни практики. Би трябвало всяка криза да се използва, както е известно и като възможност. Така че нека това да е начало на по-прилично поведение, както сред българските политици, така и сред българските магистрати. Защото едно безочливо поведение, какво наблюдаваме, може да доведе до някои крайности. Не искам да припомням лоши неща, но и Френската революция, и  Болшевишкият преврат са дошли след нагло и безотговорно управление на управляващите, които и в двата случая са платили с главите си за тази работа. Така че трябва действително да се спазва някакво приличие. Да приемем, че ще има бедни, ще има богати, това е неизбежно при този строй, който идва в момента.  Но пак повтарям нека богатството да е поне привидно спечелено с нормални средства.

Водещ: Как ще работи парламента в отсъствието на Цветан Цветанов, който е стълб в партията ГЕРБ и в основа на консенсуса за парламентарната дейност?

Михаил Константинов: Аз мисля, че ако партиите, които са в парламента, а това са всички партии, без ДСБ, ако искат този парламент да го има те ще направят така, че да го има и кворума, и да има консенсус, и така нататък. В крайна сметка управляващите продължават да имат 122-ма депутати, те не са намалели тези депутати. Е, да,  няма да могат да ходят толкова много на екскурзии, няма да може да има трима болни и т.н. Но вие виждате, че освен тези 122-ма, депутатите на Марешки общо взето подкрепят, те са 11 души. Даже и ДПС от време на време подкрепя. И в този смисъл  поне до евроизборите спокойно може да си работи парламентът, вярно, че ще бъде с крехък кворум, но все пак ще работи. Между другото, искам да ви припомня един интересен факт: преди десетина години в българския парламент безобразно се гласуваше с чужди карти, кворум нямаше, стояха по 50-60 души в залата и тичаха като цветарки между банките, за да гласуват с по 5-10 чужди карти. Нали си спомняте тази срамна история.

Водещ: Да, да имаше го това.

Михаил Константинов: Е, все пак едно от нещата, които ГЕРБ направи, откакто дойде на власт през 2009-та година беше, че тази практика беше прекратена. Сега и да искате не можете да го направите, защото има биометрия. Сега не можете да откъснете пръста на колегата депутат и да започнете да натискате съответните копчета там. Всеки трябва да си сложи палеца и само тогава може да гласува, просто и ясно. Между впрочем в това отношение ние сме много по-добре от Европарламента. В Европарламента продължават да гласуват първобитно, вдигат ръце, някой ги брои, колко ги брои, не е ясно. Българският парламент е един от най-прогресивните в това отношение в света – с биометрия. Там няма лъжа, няма измама, отпечатък от палец, там няма как да излъжеш, или си там на банката, или те няма, толкова. Така че да отчитаме все пак този прогресивен елемент. Преди това масово законите се взимаха в нарушение на Конституцията, сега поне Конституцията е спазена.

Водещ: И още една тема, по която бих искала да поставим началото на дискусията: какви са рисковете от агитацията на майчин език, която започна да предизвиква напрежение?

Михаил Константинов: В България има действаща Конституция, тази Конституция има пряко действие. Който иска да променя постановките за езика, за официалния език, който иска да признава някакви малцинства и т.н., да бъде така добър да подеме инициатива за промяна на Конституцията. Между другото Конституцията, освен всичко останало има и пряко действие, както е известно, т.е. ако някой наруши конституционен член, той подлежи на наказателно преследване, и това трябва да се има предвид.

Водещ: Проф. Константинов, а не е ли възможно, както предлагат пот ДПС, кампанията все пак там където е необходимо да се води на чужд език и да се осигурява превод?

Михаил Константинов: Това откровено казано за мен е малко юридическа тънкост. Трябва да се види,  доколко това не противоречи на Конституцията. Ако не противоречи на Конституцията, би могло да се мисли в тази посока. Това е малко юридически казус, който аз не го разбирам в дълбочина. Ето, например, повод за решение на този въпрос: защо не се направи запитване от група депутати до Конституционния съд. Тъй като тук спорът е конституционен. Както решихме спора за Истанбулската конвенция по чист начин през Конституционния съд и споровете престанаха, така и да решим това. Да се направи запитване към Конституционния съд така, както вие попитахте преди малко: „Може ли да се води предизборна  кампания на майчин език чрез преводач“. И ако се каже, че може – може. Да не забравяме, че когато в България има представители на ЕНП и те говорят на предизборни събрания, а и не само от ЕНП.

Водещ: И от ПЕС, и от АЛДЕ.

Михаил Константинов: Те говорят всичките с преводач. Така че всъщност те това го правят, но някак си тук ние не реагираме. В този смисъл от ДПС са прави, че става въпрос за едно и също явление, сега дали основният език ще е турски или английски, в крайна сметка няма значение. В този смисъл чистото решение е със запитване до Конституционния съд един пък завинаги да решим въпроса.

Водещ: И още една тема, която е свързана с турския език – може ли Конституцията на България да се промени така, че да признае национално турско малцинство? Ето за това настоява лидерът на ДОСТ Лютви Местан, а от партията излязоха с декларация.

Михаил Константинов: Въпросът е категорично решен: няма такива малцинства, те не съществуват в България. Друг е въпросът, че в някои държави съществуват, в България не съществуват. Ако някой иска да въвежда подобни малцинства, да промени Конституцията. В противен случай имаме пряко нарушение на Конституцията и то подлежи на наказателно разследване.

Водещ: А за да се промени такъв текст в Конституцията, трябва Велико народно събрание?

Михаил Константинов: Да, ако се прецени и не само ако се прецени, че това е проблем на държавното устройство, тогава е необходимо  Велико народно събрание. Ако се прецени , че може да се направи обикновено събрание, то също може да променя конституцията за по-дребни неща. Така че ето въпросът към Конституционния съд може да включи и това – каква да бъде процедурата, ако тръгнем да въвеждаме национални малцинства. Но политическата ситуация е такава, че българският народ няма да допусне поне в обозримото бъдеще декларирането на национални малцинства.

Цоня Събчева