Проф. Михаил Константинов: Договорът за добросъседство е важен преди всичко за Македония

 

Анализаторът проф. Михаил Константинов в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“

 

 

Водещ: На 2 август се очаква да бъде подписан договор за добросъседство и сътрудничество между България и Mакедония, който трябва да изчисти спорните моменти около общата история на двете страни и честванията на общи празници. Ще се случи ли на практика това и какви са пречките пред този договор. Въпросите коментираме с анализатора проф. Михаил Константинов.

 

Михаил Константинов: Както се казва, нещата са фифти-фифти – или ще се подпише или не. Аз се надявам да бъде подписан, разбира се. И искам да подчертая, че за България той няма особено значение. Този договор е по-важен за македонците, защото те имат тежък проблем, който изглежда не го разбират. Те имат тежък демографски проблем. Една трета от държавата си вече са я загубили, а както вървят нещата, скоро ще си загубят цялата държава. В този смисъл, да – България е заинтересована от това всичките й съседи да живеят в мир и добросъседство и да просперират, но пак повтарям, за нас това не е фатално важно. Важно е за самите македонци. И аз се надявам да им дойде акълът в главата и да подпишат договора. Разбира се, ако трябва след някакви корекции.

Водещ: На какви компромиси според вас е готова Македония и респективно България за подписването на този договор?

Михаил Константинов: Крайно настроените среди в Македония изобщо не искат подписване на договор, тъй като, както знаете, там има много силни апетити към присвояване на чужда история и към създаване на една държава от нищото. За България е въпрос на чест и достойнство да отстоява своите исторически постижения. И мисля, че ние от това няма да отстъпим. Но виждате, че договорът не е свързан конкретно с територии и с бих казал даже с човешки права. Ние си признаваме взаимно правата и задълженията. Много македонски граждани знаете, че получават български паспорт и стават европейски граждани. В този смисъл, ние нямаме непреодолим някакъв спор, примерно да спорим за някакви 5000 или 10 000 квадратни километра. Ние спорим за духа на нацията, за нашето усещане за история. И България е достатъчно твърда в това отношение и няма да отстъпи. Аз се надявам в Македония да надделее здравият разум, защото те наистина трябва да разберат какви са им проблемите. Проблемът на Македония не е България, проблемът на Македония е демографски. Не искам да влизам в повече подробности, ясно е за какво говоря. Македонците си губят демографски държавата.

Водещ: Да разбираме ли, че всичко онова, което би могло да се направи от страна на България за подписването на този договор, нашата дипломация ще го направи, но останалото е в ръцете на Македония?

Михаил Константинов: Аз мисля, че от страна на България е свършено практически всичко. Разбира се, в един договор винаги могат да се пипнат някакви подробности. Още повече, самата македонска страна може да каже – да, ние настоявахме, ние бранихме нашите интереси, ние постигнахме по-добра редакция в договора. Даже от психологическа гледна точка това е разбираемо и мотивирано. И в това няма нищо лошо, така се прави. Все пак македонската общественост трябва да бъде успокоена. Мисля, че българската дипломация си свърши добре работата. Аз бих казал само, че по-скоро обратното, ние няколко пъти давахме бонуси на Македония, без да искаме нищо отсреща. Вие знаете – и признаването на Македония, и военната помощ преди 15-16 години, която те получиха от нас. Всичко това беше направено с добра воля и съвсем безкористно. Те, за съжаление, не го оцениха това нещо. Аз мисля, че отсега нататък България трябва да продължи да дава подкрепа на Македония, но под условие. Не може да се дава безусловна подкрепа на човек, който не я иска, и който се подиграва с нея. Но виждам, че в Македония надделява здравият разум, особено с новото ръководство и смятам, че нещата ще се оправят.

Водещ: Да погледнем и към вътрешнополитическите проблеми, които имаше през настоящата седмица. БСП поиска оставката на вътрешния министър. Има ли реални основания за напрежението, за което говорят от опозицията спрямо вътрешния министър?

Михаил Константинов: В България в момента нищо напрегнато и лошо не се случва. И това изглежда на опозицията не й харесва много. Но, от друга страна, работата на една опозиция е да критикува, така че всичко е в рамките на нормата. България, бих казал, даже е подозрително спокойна, но това е факт. На фона на събитията, които се развиват наоколо и по-общо в световен мащаб. Едно от основните предимства на нашата страна в момента е вътрешнополитическата стабилност. Няма основание за искане на оставка на министъра на вътрешните работи. Но, от друга страна, опозицията какво друго да прави, освен да иска оставки? Всичко е в рамките на нормалната демократична практика.

Водещ: Това спокойствие, за което говорите, обаче, сякаш беше малко разколебано от протестите в Асеновград. В началото на тази седмица бе постигнато споразумение за прекратяването им в двуседмичен срок. Затишие пред буря ли е обаче това? Въобще какъв е конфликтът в Асеновград – етнически или битов?

Михаил Константинов: Конфликтът не само в Асеновград, а и на много други места в България, е смес от най-различни конфликти. Разбира се, има и етнически, и бих казал културологичен проблем. Това са все пак две общности, които живеят по различен начин, по различен начин си представят живота. Говоря за циганската и за българската общности. От друга страна, това е проблем, свързан с едно огромно изоставане и едно абдикиране на държавата от нейните задължения. За съжаление, трябва да кажа, че по времето на комунизма, ако не друго, тези хора биваха образовани, дори малко насила. Аз лично съм участвал в такъв образователен процес, когато съм бил в Българската армия в онези времена. След което, обаче ние допуснахме да дойдат две нови цигански поколения, които са тотално неграмотни. Получи се парадокс – младите цигани в България са по-неграмотни от своите родители. Тези, които знаят да четат и да пишат, са по-възрастните цигани, а младите – неграмотни. В съвременния свят да си неграмотен е ужасяващо. Просто нямаш място в съвременния свят, ако си неграмотен, имам предвид нямаш достойно място. Това нещо трябва с много такт и търпение да бъде постепенно отстранявано. Но сега усилията трябва да се насочат върху малките циганчета. Те трябва наистина да ходят с желязо на училище. Помощите, които получават циганските семейства, трябва да са обвързани с резултати в образованието. Ние в момента се лъжем взаимно – циганите лъжат, че пращат децата на училище – не ги пращат, пък ние лъжем, че има ученици в училищата, за да взимаме делегираните бюджети. Тази взаимна лъжа трябва да се прекрати. Циганчетата трябва да ходят на училище и да получават помощи съответно техните родители, само ако малките са грамотни, поне да могат да си напишат името и да могат да прочетат едно изречение.

Водещ: Тоест казвате ли ни, професоре, че образованието е най-сигурният начин за интеграция на циганското население?

Михаил Константинов: Това е един от начините. Интеграция на циганското население по начина, по който ние си представяме, не е възможна. Това го е показала хилядогодишната история на отношенията между различните етноси и аз не мисля, че такава интеграция  в пълен смисъл е задължителна. Не трябва обаче да има екстериториалност, не трябва да има места в България, в които не важат българските закони. Такива места са циганските гета, а и други гета, разбира се, не само цигански; такива гета в Европа са ислямистките гета. Значи ние допуснахме след Втората световна война в нашите държави да се нарушава масово законът и ние да си затваряме очите. Не трябва да има място, където българската полиция да не може да влезе, да въдвори ред и където да не действа българският закон. И още нещо, трябва да се действа абсолютно твърдо, с всички мерки, когато биват нападани служители на реда. В САЩ, ако посегнете на полицай, той ви застрелва. Даже, за съжаление, там полицаите стрелят малко предварително и доста невинни го отнесоха, но така или иначе, ако искате със сигурност да се самоубиете в Америка, посегнете на полицай. Гарантирано ще ви застреля и ще го наградят неговите началници, защото така трябва. българските полицаи допускат да бъдат набити от някакви криминални елементи, предимно цигани, но и не само цигани. А на българските полицаи им е дадено оръжие, за да го употребяват. Всеки, който нападне български полицай, трябва дълбоко да съжалява след това или по-скоро неговите роднини да съжаляват дълбоко за това, че той е нападнал полицай.

Водещ: Особено болезнено се отнасяте към темата пожари и гори. Знаете, че от вчера сме свидетели на пожар в района на Стара Кресна. Говори се за 600 декара изгорели борови гори.

Михаил Константинов: За съжаление е така. В тези летни месеци, за голямо съжаление, не можем напълно да избегнем пожарите. Трябва обаче да избегнем пожарите поради човешка намеса. Вие знаете, че пожар може да възникне и по естествени причини. Достатъчно е едно парче стъкло някъде в гората да бъде нагрято от слънцето, такива случаи има, и да възпламени близката растителност и да тръгне пожар. Но човешкото безхаберие е това, което трябва да бъде предотвратено. Между впрочем, помним години с много по-тежки пожари. Тази година, въпреки че имаше тези много неприятни случаи, имаме над 200 пожара, но въпреки това такива тежки пожари като преди 4-5 години сега слава Богу няма.

Водещ: Да, защото все пак лятото не е свършило.

Михаил Константинов: Вие виждате какво става в Испания и в Португалия, там имаше пожари и десетки жертви. Да не говоря за Гърция, където периодично се палят и се унищожават огромни площи. Горите трябва да се пазят. Ако унищожим горите, ще изчезне водата, като изчезне водата изчезваме и ние.

Водещ: Седмицата през погледа на анализатора проф. Михаил Константинов.

Росица АНГЕЛОВА