Проф. Михаил Константинов: Изборните резултати у нас не могат да бъдат атакувани, няма как да ги атакуват, няма през какво да ги атакуват

Проф. Михаил Константинов, председател на Управителния съвет на компанията „Информационно обслужване”, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: С тролове,  специални онлайн издания и хибридни атаки Русия ще се намеси в предстоящите избори у нас. В това е убеден заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него в европейските избори ще има руска атака, за да може националпопулистите да намерят място в Европейския парламент и така да бъде дестабилизиран ЕС. Цветанов цитира, че в министерствата от някои европейски държави вече са създадени специални звена, които да работят за противодействие на руските хибридни атаки. Вицепремиерът Томислав Дончев също не изключи възможността България да бъде обект на руска хибридна атака през европейските и местните избори. Могат ли да бъдат преодолени хибридните атаки и как? Потърсихме за отговор проф. Михаил Константинов, председател на Управителния съвет на компанията „Информационно обслужване” – компанията IT партньор на държавата при провеждането на президентски, парламентарни, местни избори и референдуми. Добър вечер, проф. Константинов.

Михаил Константинов: Добър вечер.

Водещ: В два последователни дни председателят на най-голямата парламентарна група Цветанов и вицепремиерът Дончев предупредиха за възможни хибридни атаки на европейските и местните избори. Има ли реална опасност от такива атаки?

Михаил Константинов: Когато говорим за информационни атаки, защото те очевидно имат предвид тези атаки, трябва да различаваме два акта атаки. Едното е атака директно срещу изборната инфраструктура. Има държави, в които има машинно гласуване или  интернет гласуване, могат да бъдат ударени технически информационните системи. Другата намеса е когато примерно в социалните мрежи – социалки, както ги викат, се появяват тролове, които поддържат някаква концепция. Твърди се, че подобни тролове са променили изборния резултат или са помогнали да се получи един или друг вид резултат в американските избори, в английския Брекзит и т.н. Това са две съвършено различни неща. Що се отнася до техническата част, аз мога съвсем отговорно да заявя, че българските избори не могат да бъдат хакнати. Сега, тук ще чуя възражения от типа, че всяка система може да бъде хакната. Не. Една система може да бъде хакната, ако тя е част от световната мрежа. Там, където се обработват окончателните изборни резултати, съответно ще бъдат съобщени още на 27-28 май по-късно тази година, там нашите компютри не работят в мрежа. Следователно там теоретично не е възможно да бъде хакнато нищо, освен да дойде някой с брадва да ги удари компютрите отгоре. Но това, разбира се, е шега. Така че от тази гледна точка всичко е окей. Разбира се, много е възможно да има атаки срещу държавните сървъри. Вие знаете, че вече бяха ударени сайтовете на ЦИК, на различни български министерства, на Министерски съвет. Това разбира се, че е възможно.

Водещ: Това ще повлияе ли на изборния резултат?

Михаил Константинов: Не, изобщо няма да повлияе. Но за известно време може би ще има затруднение при работата с тези сайтове. Това са кибератаките, с които вече сме запознати, и те действително може да блокират за известно време сайтовете. Но, още веднъж искам да подчертая, технически нашите избори не могат да бъдат нито атакувани, нито да бъдат поразени. Те са просто сигурни на макс.

Водещ: Проф. Константинов, вицепремиерът Дончев обаче говори за правени в България предишни атаки на избори и дава за пример местните избори през 2015 година, когато е имало изключително мощна атака, опит да бъде спрян изборният процес. Каква е била и откъде е дошла?

Михаил Константинов: Атаката не беше само на тези местни избори, и друг път са ни атакували. Винаги, когато имаме национални избори през последните години, важните сайтове са атакувани и това е водело до тяхната блокировка. Но това нито за момент, искам да подчертая, не е застрашавало сигурността на изборните резултати. Изборните резултати не могат да бъдат атакувани, няма как да ги атакуват, няма през какво да ги атакуват. Компютрите, с които ние обработваме изборните резултати, са изолирани, те не са в световната мрежа. Така че нека българските избиратели да бъдат спокойни, технически нашите избори са гарантирани. Когато естествено блокира един държавен сайт, още повече по време на изборния ден, това може да смути избирателите, може да ги накара да мислят едно или друго нещо. Аз още веднъж подчертавам, технически нашите избори са перфектни. По-перфектни от това няма как.

Водещ: Тоест компютрите, с които вие работите в „Информационно обслужване“ и които са в локална мрежа, нямат възможност за пробив?

Михаил Константинов: Даже на компютъра, който ще съобщи и ще обобщи всички резултати, той не е и в локална мрежа, той е сам. Така че това е, няма как да влезете в този компютър, разбирате ли, просто няма. Искам да отбележа, че тази прогресивна технология се прилага още от 1991-ва година насам. Още тогава при обработката на резултатите се взе това решение – да се работи с изолирани компютри, защото и тогава имаше хакерски атаки, и тогава имаше уязвими системи. Ние винаги сме използвали изолирани системи. Както се казва, информацията си я носим в джоба на флашки. Няма начин да бъде хакната тази информация, защото някой чисто физически трябва да ни вземе флашките от джобовете. Но вие знаете, че все пак изборните материали се охраняват от органите на МВР.

Водещ: Проф. Константинов, възможно ли е вашата локална мрежа да бъде заразена с вируси?

Михаил Константинов: Всяка мрежа, която има достъп до глобалната мрежа, може да бъде заразена.

Водещ: А вън от глобалната мрежа? Тенденциозно някой срещу пари да я зарази, да вкара вирус?

Михаил Константинов: Има един принцип, че възможно е всичко, което не противоречи на законите на физиката. Сега, някой може да внесе вирус, може да сложи някаква заразена флашка. Да, чисто теоретично е възможно. Но просто това при изолирани компютри няма как да се случи, разбирате ли? Това значи злонамереност, значи вече собствените ни хора да се окажат предатели. Аз просто за служителите на фирмата, която представлявам, гарантирам, че те не са такива хора. А пък външен човек изобщо няма достъп до тази система. Така че нека да бъдат спокойни.

Водещ: Още един въпрос по тези избори. Какви решения са на масата по казуса ЦИК? Тоест дали трябва да бъде подменен съставът й?

Михаил Константинов: ЦИК е избрана преди пет години, тя дълбоко навлезе в работата. Срещу нейната работа няма съществени забележки. Така че една тотална промяна, избор на съвършено нов екип ще бъде катастрофа, защото хората просто няма да имат време да се обучат. Правилното решение, както винаги е било практикувано през годините, е да се подмени част от състава на ЦИК. Може би на някои колеги вече не им се работи в тази организация. Но във всеки случай трябва да остане  голяма част от старите членове, това е просто безусловно. Ако някой иска нарочно да събори изборите, нека да избере съвършено нова ЦИК. Там гений да сложите, просто няма как да се ориентира толкова бързо в работата. Така че голяма част от членовете, даже може и всичките, трябва да останат. Това е категорично. Но, разбира се, трябва да има нов избор, както е по закон, това също е категорично, ако не се промени законът. Има един законов начин да остане тази комисия – ако с преходна и заключителна разпоредба се каже, че за тези избори остава старият ЦИК. Това беше предложено от един виден наш конституционен съдия и е също възможно решение. Но в чисто техническо отношение добре работещата ЦИК трябва в голяма степен да бъде запазена.

Водещ: Един подвъпрос към темата. Защо управляващите имат притеснение, че президентът Румен Радев има функции в евентуален избор на състава на ЦИК, като предлага част от него? Той с какво би могъл да попречи на изборния процес?

Михаил Константинов: Значи, самият президент не предлага той членове на ЦИК, те се предлагат от политическите партии пропорционално на тяхното представителство в парламента. А що се касае до трите основни поста – председател, заместник-председатели и секретар, те се избират от Народното събрание. Партиите имат т.нар. квоти. Например, казвам условно, ГЕРБ примерно 6 души, БСП 5 души и т.н. И те си предлагат своите членове. Президентът по принцип подписва указа за тяхното назначение. Аз не знам за цялата 28-годишна история на ЦИК предложение на партиите да не е било подписано от президента.

Водещ: В крайна сметка какъв резултат да очакваме, защото в сряда съдбата на ЦИК влиза в правна комисия и вероятно в следващите дни и в парламента – то време няма.

Михаил Константинов: Аз току що ви казах изходите – или тази се преназначава, условно казано, с поправки на закона, за да бъде всичко законно, или се прави за една седмица избор на ръководство, както беше преди пет години, от Народното събрание, след това партиите предлагат съответен брой свои членове на президента да подпише съответните укази. И аз препоръчвам, ако се премине към този вариант, партиите в голяма степен да запазят своите представители. Защото те имат опит, разбирате ли? Да бъдеш член на ЦИК не е съвсем проста работа. Общо взето месеци трябват, за да се подготвят хората, дори когато те са добри юристи. Там работата е много специфична.

Цоня Събчева