Проф. Михаил Константинов: Изказването на Ахмед Доган цели да изкара ДПС от изолацията и да оздрави политическата атмосфера у нас

Проф. Михаил Константинов

 

 

Проф. Михаил Константинов, математик и изборен експерт в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: След 2 години мълчание и 10 дни преди изборите почтеният председател на ДПС Ахмед Доган публикува свое политическо послание. Какво заявява с него? Поканихме за коментар експерта по избори проф. Михаил Константинов. Ахмед Доган остава верен на себе си в ключови избори сега за предсрочен парламент той излиза и казва нещо, което по някакъв начин повлиява на самия краен резултат. Какво казва сега господин Доган и доколко има шанс това да повлияе на крайния резултат?

Михаил Константинов: Ние сме свикнали всички избори, които предстои да произведем, да ги наричаме ключови. Така че не бих отишъл в тази посока. Точно толкова са ключови, колкото примерно бяха ключови президентските избори през ноември миналата година. Наистина са важни избори, но едва ли са съдбоносни. Проблемът на ДПС е, че те нямат съюзници през последните години. Вие знаете, че си развалиха отношенията с БСП след като падна правителството на Орешарски, с ГЕРБ нямат особено блестящи официални отношения. Проблемът на ДПС е не, че ще има 25-35 депутати, а проблемът на ДПС е, че нямат съюзници, явни съюзници. Така че една от целите на това изказване, за което вие говорите, е да се отвори неофициално врата за контакти наляво и надясно, защото резултатът от изборите сега не е ясен, очертава се някакъв паритет на върха, т.е. това означава потенциално център-лява или център-дясна коалиция. Това е първото нещо – изкарване на ДПС от изолацията. Второто нещо е, че в момента събитията, които се разиграват на югоизток от нас, са особено опасни. Говоря за положението в Република Турция, където първо има гражданска война, второ, има опит за ликвидиране на наследството на Ататюрк, който направи от Турция светска държава.  Има опасност да се превърне тази държава в султанат, което е много опасно, защото след султаната идва халифат. Халифатът вече е държава с шариатско управление. На нас такова образувание е изключително опасно, то е много опасно и за Европа. Да се надяваме, че няма да се стигне до това. За да не се стигне до това нещо, би трябвало деструктивните процеси, които текат в Турция, и връщането, сриването обратно към да не прониква на територията на България. Българските турци исторически през вековете имат съвсем друг вид ислям от този, който в момента бушува в Близкия Изток и отчасти в Турция. Първо, те имат дълбоки връзки с местното християнско население, традиционно добри отношения. Те изповядват един вариант на сунитски ислям, който е много по-мек в сравнение с уахабизма. В този смисъл има повод да се надяваме на добро развитие в тази област, но ако изпуснем нещата, може да стане страшно. В този смисъл тук става една ориентация на българските граждани от турски произход да изберат правилния път. Тук съм съгласен, че правилният път е пътят на вярност към държавата, на ориентация към европейски общочовешки ценности, защото другото е връщане към войнствения ислям, който никой от нас не иска. Предстои да видим какво ще се случи, но трябва действително да оценим този текст, който се опитва да оздрави политическата атмосфера у нас. Аз не съм фен на господин Доган, но в случая мисля, че неговото изказване е подходящо и правилно.

Водещ: Защо смятате, че това послание ще оздрави българската политическа действителност?

Михаил Константинов: Без да съм специалист по материята, в която вие ме вкарахте сега, все пак трябва да кажа, че аз усещам едно безпокойство сред българските граждани от турски произход, едно леко дезориентиране. В продължение на последните 25 години те имаха ясни политически предпочитания, те имаха ясни политически ръководители, на които вярваха. Това беше за добро или за зло ДПС. Всички опити за разцепване до този момент не бяха сериозни. Опитът на господин Местан изглежда по-сериозен от досегашните. Освен това тук имаме масирана и абсолютно недопустима намеса на Република Турция в българските вътрешни работи. Вие знаете, че посланик Нейнски беше извикната за консултации, но аз мисля, че тя трябва да продължи да бъде в София и ако трябва, ние трябва да понижим нивото на дипломатически контакти или даже да ги замразим, ако продължава това явно нагло вмешателство във вътрешните работи на България. Виждате, че то не е само в България, в цяла Европа в момента има атака срещу до този момент нормалните отношения между Европа и турската държава. Изглежда, че турското политическо ръководство е изпднало в паника и не знае какво да прави, и играе „ва банк“. Същите думи бяха употребени и в това изказване, което коментираме. Аз самият си позволих да кажа преди няколко дена, че всички играят „ва банк“ в момента, което е опасно, защото един ще спечели може би много, но това значи друг да загуби. Това не значи стабилност. За да има стабилност, всички трябва да спечелят по нещо. Трябва да се прояви разум, българският народ трябва да бъде единен, трябва да се повиши на максимално ниво националната сигурност. Основната заплаха на България в момента е националната сигурност. Ние не сме решили какво ще правим, ако масите тръгнат. Силово ли ще ги спираме, с хляб и сол ли ще ги посрещаме, какво изобщо ще правим? Ние имаме силови средства да спрем тези хора – това трябва да е ясно, но тези средства не са много приятни. Трябва да сме наясно ще ги използваме или не, но това не може да стане само по решение на българското правителство, трябва да има европейска политика за охрана на външните граници. Вие виждате, че тези идиотизми от типа „елате всички“ и т.н., вече самите им автори се отказват от това, но щетите, които нанесоха, са огромни и дълго време ще отшумяват. На Европа вече започва да й идва акълът, това е радостно. Дай Боже да има общи европейски действия във формат НАТО, евентуално формат създаване на общоевропейска армия. Защо? Защото се видя, че американците се връщат обратно в Америка, те си имат проблеми за решаване. Не може до края на света Америка да ни пази, трябва ние да се пазим сами, естествено в съюз със САЩ, но в крайна сметка ние си отговаряме за държавата, както всеки от нас трябва да си пази къщата. Държавата трябва да вземе мерки, защото иначе хората ще вземат мерки и това тогава ще бъде най-страшното. Ако пуснете тълпите тук, хората ще се въоръжат и ще стане мазало.

Водещ: Проф. Константинов, ще разберат ли обаче българските турци посланията на господин Доган, след като в продължение на десетки години той проповядваше точно обратната философия – че пътят на България за Европа минава през Босфора?

Михаил Константинов: Аз не знам доколко ще бъдат разбрани тези послания, но ако трябва да сме точни, разривът между ръководството на ДПС и политическото ръководство на Република Турция не е нов. Този разрив настъпи преди доста години и сега виждаме всъщност неговата кулминация, когато открито турското политическо ръководство заложи на друга етническа партия, а не на ДПС, а на партията ДОСТ и обединението около ДОСТ, в което за огромно съжаление участват и доскоро уважавани български лица. Не искам да употребявам собствени имена, защото това ми е принципът, но знаем за какво става въпрос. Дано българските турци, българските мюсюлмани да разберат това послание. Аз разчитам на мъдростта на тези хора. Трябва да е ясно, че само заедно можем да оцелеем. Босненски вариант и разни такива опити за референдуми, за откъсване на територии ще доведат до кървав крах, от който никой няма полза. Трябва да им дойде акъл в главите.

Водещ: Въпросът е, проф. Константинов, след 26-ти март, след изборите, какво поведение трябва да имат големите български партии – те да откликнат ли на господин Доган и да го поканят за коалиция, защото това се чете в посланието, или за пореден път да се дистанцират от него?

Михаил Константинов: Мисля, че вече е дошло време за единение. Това не значи непременно форма от типа на голяма коалиция. Голяма коалиция или даже голяма коалиция с привличане на всички политически сили може би чисто формално няма как да се случи сега, но в никакъв случай не трябва да се стига до жертва на националния интерес заради партийни интереси и боричкания. Може би наистина е дошло време разделно, защото и обстановката около нас никога не е била такава. Тази е най-лошата обстановка след избухването на демокрацията през 1989 година. Трябва ни единение. Този, който е разединен, ще има много сериозни проблеми.

Водещ: А в какво трябва да се изрази това единение чисто политически като формула?

Михаил Константинов: Формулата не мога да я кажа. Никой не я знае в момента. Тя вероятно ще бъде избистряна в резултат на преговори. Ние не можем да определим предварително формула, можем да кажем обаче около какво трябва да се обединим. Абсолютно ясни, железни приоритети, от които не може да се отстъпи. Първото е националната сигурност. Вие не можете да си представите колко разрушителен ефект може да има върху страната един тежък атентат. Ако не вземем мерки, Господ ще даде. Това е първото – абсолютно стройни проверки по границите, кучета, които надушват наркотици. България е един от лидерите в производството на уреди за идентификация на взривни вещества. Целият свят купува българските уреди, с които полицаи и военни търсят взривни устройства, а ние на границата не ги използваме. Българската армия, българската гранична полиция веднага трябва да бъде снабдена с детектори за взривни вещества. Аз се опасявам много, че тези хора, които се канят да влязат, да пресекат българската граница на 24, 25 и 26-ти, може би невсички от тях са читави. Българската държава трябва да осигури изключително стриктен контрол.

Цона СЪБЧЕВА