Проф. Михаил Константинов: „Обединените патриоти“ няма да се разпаднат

Проф. Михаил Константинов

Проф. Михаил Константинов, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Продължаваме със започната тема – напрежението между трите партии в коалиционния партньор на управлението „Обединени патриоти“. Коментира проф. Михаил Константинов. Добър вечер.

Михаил Константинов: Добър вечер.

Водещ: Проф. Константинов, какво се крие зад политическия шахмат с основни действащи играчи лидерите на партиите от коалиционния партньор в управлението?

Михаил Константинов: Очевидно има нещо, което е кулисите, така да се каже. Има нещо да се дели, не знам точно какво е то. Но аз мисля, че „Обединени патриоти“ няма да се разпаднат, защото това евентуално наистина би довело до избори, а те нямат гаранция за това какъв ще им бъде резултатът на едни предсрочни избори. В момента страната не се нуждае от такива избори и този, който ги предизвика, ще бъде наказан от избирателите. Затова аз си мисля, че те ще намерят начин да си уредят противоречията помежду си.

Водещ: Дали те не дават заявка за предсрочни парламентарни избори, предвкусвайки по-високи избирателни резултати заради реакциите срещу ратификацията на Истанбулската конвенция?

Михаил Константинов: Да, тука такъв момент има. Още повече, че излязоха първите официални резултати. Нека да припомня, че когато говорихме ние с Вас тука преди седмица, аз ви казах, че резултатът е 2:1 срещу конвенцията, а междувременно има динамика на настроенията. В момента е 3:1. Предполагам, че ако мине още малко време и всеки българин разбере в какво го вкарват, настроенията ще станат 4:1 срещу конвенцията. Така че този, който е тръгнал да я ратифицира, направо си е отрязал главата, в това няма никакво съмнение. Но понеже споменахте за тази конвенция, е добре да се каже, че от всички присъединени и редовни членове на Съвета на Европа, който е инициатор на конвенцията, 40 и няколко процента или не са я подписали, или не са я ратифицирали – това е почти половината. Тука многократно ни лъжат, че това били само Русия и Азербайджан, което е долна лъжа, разбира се. Защото, вярно, Русия и Азербайджан не са я подписали, но не са я ратифицирали, пак повтарям, 40 на 100 от разширения състав на Европейския съюз. А пък половината от тия, които са я подписали, са го направили с много резерви, които, за съжаление, не означават нищо. Последните проценти бих искал просто да ги сметна още един път, но много, много държави са категорично против това да се ратифицира тая конвенция в този й вид. Така че не сме ние най-последните, нито сме най-тъпите, нито сме антиевропейци. Напротив, хората се осъзнаха. Даже една от държавите, които ратифицираха конвенцията, това е Полша, в момента има много силен натиск вътре в Полша да излезе тя от конвенцията. Защото разбраха в какво са се натресли.

Водещ: Проф. Константинов, защо тази конвенция се превърна в катализатор на напрежението между управляващите? И даже и вътре в коалиционния им партньор? Те, едва ли не, взаимно се обвиняват „Обединените патриоти“ кой е постигнал повече в заклеймяването на документа.

Михаил Константинов: Видяхме какви са настроенията сред българския народ. Аз мисля, че тука не е нужно толкова да се търси авторство и приоритет, важното е, че България не трябва да подписва, тоест, не трябва да ратифицира този документ, защото няма никаква нужда от него. Аз вече имах удоволствието да ви кажа, че това, освен всичко останало, е изключително глупав документ. Той е юридически несъобразен, той е писан, изглежда, от някакви начинаещи юристи или може би студенти I – II курс по Право. Това е още една причина да не се занимаваме повече с този документ. Още повече България отдавна е подписала превенцията на ООН срещу всички форми на насилие срещу жените, повтарям, всички форми. А разликата между документа на ООН и този документ е, че в документа на ООН няма никакви джендъри. Вие виждате, че всичко се свежда до джендърите. На всичкото отгоре виждате, че ни ги пробутват и по всички останали начини. Излезе някаква детска енциклопедия, където има чудовищни твърдения за малките джендърчета. Излезе и някакъв филм, в който нормалните деца са дебели и тъпи, а симпатичните джендърчета. Даже един известен журналист нарече това нещо фашизъм. Аз не бих използвал толкова остри думи, но действително това е недопустимо. Никъде никой не може да се подиграва на хората, защото са против тяхната концепция, че са дебели, тъпи и т.н. В самите държава, в които са приели концепцията, това е тотално недопустимо. А виждате, че ни го пробутват това нещо с някаква такава истерична настоятелност. Аз мисля, че на това трябва да му се сложи бързо и рязко край.

Водещ: Но защо този документ отпуши напрежението в управляващата коалиция?

Михаил Константинов: Много ясно защо. Ръководството на ГЕРБ очевидно подцени реакцията, която ще се предизвика от българския народ. Това е. А и те не са и разбрали точно за какво става въпрос. В момента има много хора, които са и в парламентарната група, и привърженици на ГЕРБ, които вече разбраха за какво става дума. Българите не са идиоти, в никакъв смисъл, в  никакъв случай. Българите са с изключително здраво национално чувство, привързаност към традициите и т.н. Те като разберат за какво става въпрос, веднага бягат от това нещо.

Водещ: Проф. Константинов, с личностните атаки, особено отправени от лидери на „Обединени патриоти“, пряко атакуван е Цветан Цветанов. Обаче прави впечатление, че премиерът сякаш е оставен на завет и не е ли това една от целите на интригата? Политически карамбол – удря се едната топка, пада другата.

Михаил Константинов: Такова нещо по принцип би могло да има, но искам да ви кажа, че доколкото знам, днес има дълго и официално, така, онлайн интервю с премиера и аз се надявам той да изясни тези работи. Докато не сме го чули него по въпроса, аз не мога да коментирам. Прави обаче впечатление, че Борисов след едно първоначално изказване по въпрос спря да се изказва, защото вероятно и той е разбрал за какво става въпрос. Изобщо българските политици трябва да разберат, че срещу народа си не могат да тръгват. Никой, който е тръгнал срещу народа, не е постигнал нищо добро. Това трябва да си го запишат на челото.

Водещ: С всичко това, което се случва, цели ли се дискредитирането на България? Или това са естествени процеси, породени от събитията?

Михаил Константинов: Не бих отишъл чак толкова в посока на една конспирология. Не смятам, че някой специално си е поставил за цел да провали България, но ясно, че специално от тия неща, за които току-що говорихме, се зариват едни много големи пари. И голяма част пот хората, които в България действат неадекватно и човек се чуди що го правят, го правят по тази причина. Искам да припомня думите на Милтън Фридман, един голям икономист, за съжаление, вече покойник, който казва така: „Не се, казва, заблуждавайте, за каквото и да Ви говорят, става въпрос за пари“. Това е една негова любима мисъл и аз чувствам, че тя не е много далече от действителността. Но когато говорим за национално достойнство, за национална сигурност, за интересите на българския народ, никакви пари нямат значение.

Водещ: Много ви благодаря за този анализ и за времето, което ни отделихте.

Михаил Константинов: И аз ви благодаря.

Водещ: Чухте проф. Михаил Константинов.

Цоня СЪБЧЕВА