Проф. Михаил Константинов: Проблемът в Перник ще се разрази и на други места, защото няма експерти

Трагедията с водата в Перник скоро ще се разрази и на други места в България и това ще стане, защото на много места липсва експертен потенциал и капацитет за правилно управляване на водите. Това коментира в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Михаил Константинов.

Според него в УАСГ има факултет, който да подготвя хидроинженери, но там приемът е много нисък и много специалности са пред закриване.

„Въпросът с водите е въпрос за оцеляване не само на България, но на Европа и света. Трябват ни поне 30-40 качествени хидроинженери на година да произвеждаме, за да има в областите по няколко висококачествени специалисти. Трябва да опазим в България въздуха, земите и водата. Това е въпрос на живот и смърт. Може да няма промишленост, да няма нищо, но без вода и въздух не може“, добави той.

Проф. Михаил Константинов допълни още, че за да се предотвратят водни кризи като тази в Перник, трябва да се спира ползването за вода освен за питейни нужди и именно това е трябвало да се направи с язовир „Студена“, но през миналата година.

Цоня СЪБЧЕВА