Проф. Михаил Константинов: Това служебно правителство ще бъде успешно

Проф. Михаил Константинов

 

 

Проф. Михаил Константинов, математик, експерт по изборно законодателство, в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ: Само три дни след встъпването си в длъжност президентът Румен Радев насрочи парламентарните избори за 26 март, назначи част от администрацията си и издаде указ за състава на служебното правителство. Новият кабинет трябва да встъпи в длъжност утре, 27 януари, когато ще бъде разпуснато и Народното събрание. Служебният кабинет има всички правомощия като редовния, но не може да променя закони, защото няма парламент, който да ги гласува. Кой кой е в новия кабинет и какви са очакванията от служебните министри ще коментираме в следващите минути с математика и експерт по изборно законодателство проф. Михаил Константинов. Добър вечер.

 

Михаил Константинов: Добър вечер.

 

Водещ: Проф. Константинов, удачен ли е изборът на президента Радев?

 

Михаил Константинов: Мисля, че почти единодушни са наблюдателите, че е намерен балансиран състав на това правителство. Хората са добри професионалисти. Всеки от тях има повече или по-малко опит на съответната сфера, така че мисля, че това правителство е подходящо подбрано. И както повечето, да не кажа всички служебни правителства в България, и това ще бъде успешно. За мен няма съмнение, че ще има успех то.

 

Водещ: Имаше внушения като че ли предишните седмици за външна намеса в подбора на служебните министри. Вие откривате ли такава сред тези имена?

 

Михаил Константинов: Аз не крия своите политически симпатии – аз съм десен човек, но ми е напълно ясно, че няма как, когато г-н Радев е излъчен от една политическа сила, макар и формално, да няма някакви влияния. Така че тук това е абсолютно естествено. И когато навремето други президенти са правили съответните служебни кабинети, е имало съответното влияние. Но дори и тези влияния, пак казвам, е намерен един балансиран състав. Но няма как да няма влияние. Аз вече имах удоволствието да кажа, че няма зависимости само човек, който е израснал в гората. Всеки, който е живял нормален живот има някакви зависимости.

 

Водещ: За да сме абсолютно честни, разбира се, политическият профил на кабинета е разнообразен. Според вас съзнателно търсен ли е този баланс?

 

Михаил Константинов: Е, факт е, че го имаме този резултат. Аз не съм присъствал, не съм бил в кухнята на нещата, даже далеч нямам представа какво се е правило, но важен е резултатът – постигнат е един балансиран състав. Дано този състав се сработи обаче, тъй  като част от тези хора сега ще работят за първи път заедно. Пак повтарям, те най-вероятно изпълнят успешно своите задачи.

 

Водещ: С изключение на Радан Кънев, всички политически лидери се изказаха положително за избора на проф. Огнян Герджиков за премиер. Добър знак ли е този висок процент на доверие, че следващите два месеца ще минат спокойно и без сътресения?

 

Михаил Константинов: Да, това е добър знак. Аз лично бих искал да видя една коректна предизборна кампания, макар и не беззъба, разбира се. Виждате, че вече започнаха да се разменят остри реплики между участниците в политическия живот в България, което между другото е естествено.

 

Водещ: Ако трябва да поговорим за самите личности в служебния кабинет, според вас  или да ма ли открояващи се такива, от които можем да очакваме някакви изненадващи ходове в съответния им ресор?

 

Михаил Константинов: Личностите, които влизат в кабинета, пак повтарям, това са професионалисти в областта, с добър опит, с добър престиж в обществото. Нямам никакво съмнение, че те ще си свършат работата. Някой от тези хора познавам лично – пак ще повторя – добри са впечатлението ми от тях.

 

Водещ: Очаквате ли някакви промени да направят новите министри?

 

Михаил Константинов:  Промени в какъв смисъл? Някаква нова политика ли?

 

Водещ: Да.

 

Михаил Константинов: Това, което очаквам да се случи са общо взето стандартните  действия на едно правителство, което между другото е напълно нормално правителство. Това, че този служебен кабинет си има пълните правомощия по Конституция. Единственото, което не може да прави е да предлага закони, защото няма кой да ги приеме, няма Народно събрание. Тази пиеса сме я играли вече 4 пъти, сега ни е вече за 5 път. Нищо ново няма особено, всички ще бъде наред. Дай Боже, около нас обстановката да бъде спокойна, защото мен ме тревожи това, което става по света, а не това, което става в България. Между впрочем, виждате, че България има един от най-добрите параметри в Европейския съюз, просто проблемът е, че ние имаме много ниска база.

 

Водещ: Тоест, ако трябва да обобщим, не очакваме някакви изненади следващите два месеца?

 

Михаил Константинов: Не, нищо не очаквам. Аз лично очаквам приятни изненади. Съвсем сериозно ви говоря – крайно време е да започнем да вършим работа, за да не се тръшкаме. Аз даже мисля, че има една прекалена истерия във връзка с този служебен кабинет. Всичко е съвсем нормално.

 

Водещ: Всичко е както трябва.

 

Михаил Константинов: Хората са мотивирани да си свършат работата. Има предсрочни избори. Виждате, че има държави, като Гърция, като Италия, където предсрочните избори са даже по двама пъти годишно правят. Така че и при нас има чести избори, за съжаление. Но това не някакво голямо изключение.

 

Водещ: Да, както казахте, вече направо сме свикнали.

 

Михаил Константинов: Да, това е петият служебен кабинет. Няма нищо особено. Всичко ще бъде наред. Само че разбира се, трябва всички да си гледаме работата.

 

Цвета ЛАЗАРКОВА