Проф. Михаил Константионв: Използвайте преференции и ще видите, че от вашето гласуване има смисъл

Проф. Михаил Константинов, председател на борда на директорите на „Информационно обслужване“ в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Известни са вече регистрираните участници в предсрочните парламентарни избори – 13 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитета за издигане на независими народни представители. Съпоставка на изборната картина с други подобни избори ще направи проф. Михаил Константинов, председател на борда на директорите на дружеството „Информационно обслужване“. Как бихте определили броя на желаещите политически субекти да се състезават? Много ли са, малко ли са?

Михаил Константинов: Това прилича на бройката от последните предсрочни избори след 2014 г. Там бяха също 20-тина в крайна сметка. Много повече бяха те през 2013 г. Първоначално стартираха цели 45, после някои отпаднаха, но пък тогава през 2013 г., влязоха и най-малко – 4 на брой. Докато преди две години през 2014 г., направихме друг рекорд – 8 партии влязоха в парламента. Така че общо взето това са средни параметри. Може би единственото, което малко прави впечатление, е по-големият брой на независими кандидати. Припомням, че за да се стане депутат един независим кандидат, той трябва да вземе т.н. „районна избирателна квота“. Това е броят на гласовете, подадени в някакъв многомандатен район, разделен на броя на мандатите. За да не трябва сега слушателите да правят сами някакви сметки, ще кажа, че очакваната квота на тези избори е около 14 000 гласа. За съжаление, практиката след 1991 г. показва, че независими кандидати не влизат в парламента и обикновено, в най-добрия случай, получават някъде около 40% от необходимите им гласове. Така че този път трябва да им пожелаем повече късмет, ако искаме да видим независими кандидати в Народното събрание.

Водещ: Проф. Константинов, още нещо прави впечатление. В ляво коалициите са 2 – „БСП за България“ и „Движение 21“ и АБВ. Дясно е една голяма партия – ГЕРБ, и три коалиции – Реформаторски блок, „Да, България“ и „Нова Република“. Въпросът е ще успеят ли големите играчи – ГЕРБ и БСП, да концентрират вота или той ще се разпилее?

Михаил Константинов: Наистина това е един от най-интересните въпроси, тъй като имаме три малки десни коалиции и една малка лява. При десните са прояви, за съжаление, един такъв симптом, или по-скоро синдром на политическото раздробяване, който видяхме за първи път през 1991 г. Тогава 4 десни формации имаха към 14%, но нито една от тях нямаше 4%. Изхитриха се така да раздробят вота, че да останат извън парламента. И това до голяма степен предупредели политическата история на България в следващите години. На електоралното поле, на което са малките десни формации, вероятно има около 300 000 гласа, може би малко по-малко или малко повече, с известна оптимистична оценка това са 300 000 гласа. От друга страна, за да влезе някой в парламента като партия, трябва да има минимум, по моя оценка, 145 000 гласа. Виждате колко е трудно да се разделят 200 000 гласа на 3, така че дори и само един от малките да влезе. Така че един малък със сигурност не влиза, най-вероятно не влизат две от малките. Сега не искам да съобщавам кой точно, за да не ги обиждам на този етап, но трудно е да разделите нещо по този начин и всички да бъдат щастливи. Следващата такава проблематична малка формация, както вие споменахте, е лявата, АБВ с „Движение 21“. Сумарно техните гласове може и да достигнат числото, за което говоря. Така че ще видим доста инфарктни моменти на 26 март тази година.

Водещ: Дали те няма, подобно на 1991 г., да предопределят бъдещето на България? Защото ако следващият парламент се лиши от присъствие на десни партии, с изключение на ГЕРБ, а в ляво преобладават и могат да направят коалиция, това няма ли сериозно да предопредели и бъдещето на страната?

Михаил Константинов: Да, разбира се. За бъдещето могат да се правят най-различни схеми и прогнози, но още сме далеч от изборната дата и може просто големи изненади да се получат. Вие знаете, че последните президентски избори всъщност изненадаха не само анализаторите и политиците, а и самите преки участници в тези избори. Откровено казано, там никой не очакваше такава голяма победа на сега действащия президент. Проблемът е, че след изборите се очертават задължително коалиции. Вижте, големите в момента имат около 80 и малко над 80 депутати – това показват социолозите, които изследват изборната динамика. Ясно е, че с 85 мандата средно, примерно, няма как да управлявате, освен в правителство на малцинството. Ако искате коалиция, и ГЕРБ, и БСП трябва да се обърнат към другите партии. Виждат се някои възможни коалиции, но пак повтарям, трябва да изчакаме да видим резултата. Има някои невъзможни коалиции. Например, аз не виждам на едно място да участват „Патриотичният фронт“ и ДПС – просто няма как да са в едно и също управление, но в общи линии, като изключим тази невъзможност, всичко друго може и да се случи. Аз лично искрено се надявам да няма след 3-4 месеца нови избори, да се направи едно управление, което поне да изкара председателството на България на Еврейския съюз, което предстои, както знаете, на 1 януари догодина. Там доста сме го закъсали и вместо да се занимаваме с избори, аз препоръчвам на българските политици и общодържавни лица да се съсредоточат върху организацията на това мероприятие. Ако там се издъним, ще бъде страхотен срам. Досега всички държави са се справяли с тази задача. Даже малката Малта, която е председател, и тя се справи. Щом те могат, би трябвало и ние да можем.

Водещ: Проф. Константинов, имаме и новина – днес от СДС съобщават за споразумение за съвместно явяване между Реформаторския блок и партията „Глас народен“, което ще бъде подписано официално. Светльо Витков ще се изправи срещу Бойко Борисов в лидерския 25-ти МИР – София. Като че ли това са първите избори, на които под етикета „нови лица“ присъстват много популярни фигури от шоубизнеса, журналистиката. Тази мода дали ще донесе успех?

Михаил Константинов: Искам да кажа, че партията „Глас народен“ на Светльо Витков не е ново явление. През 2014 г. тя мина заветния 1% и получи субсидия, която не беше малка. Субсидията е в порядъка на 600 000 лева годишно. Малките партии, които имат електорално влияние около 1 и над 1%, правят една опасна стъпка, влизайки в коалиции, защото ако коалицията не мине 4%, субсидия няма да има. Нали виждате разликата – ако е отделна партия, бариерата за субсидия е 1%, ако обаче направят две партии и се съюзят, тогава трябва да гонят 4%. Така че има и плюсове, и минуси коалирането. Малките, които имат нещастието да влязат в неудачна коалиция, ще си загубят една евентуална субсидия. Искам да кажа, че г-жа Дончева е много успешна по отношение на субсидиите, защото тя два пъти вече минава 1% – и 2013, и 2014 г. Тя взима едни подобни пари около 600 000 годишно, които са много добре за организационно-техническата работа на една партия. Ако обаче в момента тяхната коалиция не влезе, те няма да получат парите. Така че много хубаво трябва да внимават малките какво искат – 1% бариера или 4%.

Водещ: Любопитна битка се заформя в лидерския 25-ти МИР. Там е Бойко Борисов, Корнелия Нинова.

Михаил Константинов: Ние малко преувеличаваме тия въпросни лидерски битки. Да, подобни фигури безспорно ще повишат интереса и участието в изборите, но специално в софийските три района – 25-ти, 24-ти и 23-ти, а и в пловдивските, там хората си гласуват ляво, дясно по традиция. Т.е. там общо взето няма значение кого сте сложили. В смисъл, БСП ще има гласове, независимо от това кой е начело. Пак повтарям, значение има, но то не е фундаментално. Нашата система е пропорционална и освен това нашата система, бидейки пропорционална, допуска една, бих казал, много тежка несправедливост спрямо българския избирател. Големите партийни началници се кандидатират на две места. Те си гласуваха на времето тази привилегия и не щат да се откажат от нея, за да е по-сигурно. Е добре, но когато се кандидатират с два избирателни района, вие не можете да влезете от двата. Значи вие поне на единия район казвате „Гласувайте за мен, за да не бъда ваш представител“ – това казват те, защото няма как един човек да влезе и от София, и от Пловдив. И мисля, че това не е честно спрямо българския избирател. Българските политици трябва да се направят малко повече на мъже и да заложат на едно място. Като не стане пък не стане сега. Това двойно участие просто е лъжа. Не намирам никакъв смисъл в него, като е ясно, че той не може да бъде на две места. Ама казват „Той ще тегли листата“. Е как точно ще тегли? Това е една лъжа. Имаше предложения да се махни това двойно участие. Между другото, през 1991 г., когато за първи път се появи тая възможност, много хора бяха против и тя обаче си остава. Аз мисля, че вие, журналистите, трябва да ги натиснете тия хора малко на тема чест. Като ги е страх да участват в един район, изобщо откажете се от тая идея. Аз се занимавам доста с история и практика на изборите и общо взето не се сещам друга система, където човек да може да се кандидатира на две места. Аз даже като съм го обяснявал това на колеги от чужбина, те не го разбират. Казват: „Как на две места? И едно и също ли е?“. Те си мислеха, че участва в избори за различни места. Не – казвам, – иска да става депутат от двете. Ама те казват: „Ама нали не може?“ Казвам, че не може, ама се кандидатира. И след половин час обяснение те си имат глава и остават с известно неразбиране в погледа.

Водещ: Както обикновено, подреждането на листите не минава без напрежение. Откъде идват конфликтите?

Михаил Константинов: Като изключим водача на листа, който на всичкото отгоре е бетониран в голяма степен, защото за него се броят и бюлетините, в които няма отбелязана преференция – също едно нововъведение българско. Току-що ме подсетихте, че българските политици наистина се подиграват с българския народ. Махнете го това, бе хора – просто не е мъжка тая работа. Вие сте се забили там, никой не може да ви изчопли от първото място. Като ще има преференции, да бъдат за всички. Така че ако някой иска с преференции да прави нещо, може да измести максимум втория. Първия – забравете. Не че не може, теоретически може и първия да махнете, но общо взето той си е железен, той е бетониран. Хем на две места, хем бетониран на първо място – направо не знам, тая работа на мен лично не ми е симпатична.

Водещ: А напрежението и конфликтите в листите?

Михаил Константинов: Е, напрежение винаги е имало. Нека да не преувеличаваме и това напрежение. И друг път са се изпокарвали и изпобивали. Все пак, особено пък за малките партии, е фатално.

Водещ: Те всъщност до кои места е сигурно влизането?

Михаил Константинов: Зависи. Зависи в кой район колко депутати излъчат. Примерно един Видин излъчи четирима депутати. Там общо взето взима всяка партия по един. Докато в софийските райони някой път големите партии – например ГЕРБ, е взимала до осем мандата в един софийски район, даже един път ако не и повече. БСП също е имала добри представяния в своите си райони, които са големи. Ако българите масово изберат преференциите, и то не по тоя глупав начин – 15:15, а по интелигентен начин, могат доста да изненадат някои партийци, които да изхвърчат от втора позиция и да се окажат на неизбираемата десета в листата. Ето един апел към българите: българи, гласувайте, защото специално вашите преференции частично ще бъдат зачетени, без първия, разбира се. Ако искате да махате някой втори, трети и т.н., или пък не точно, използвайте преференции и ще видите, че от вашето гласуване има смисъл.
Цона СЪБЧЕВА