Проф. Николай Овчаров, археолог: Идеята за съвременна кинопродукция за средновековни български владетели е възможна, но е въпрос на финансови средства да види бял свят

Снимка: Нахит ДОГУ

София. Историята на средновековните български владетели е изключително интересна и изпълнена с победи. Това каза за предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров. Един от тях е цар Калоян. Той е велик владетел не само заради военните си победи, с които пречупва гръбнака на Четвъртия кръстоносен поход, но и с дипломатическите си действия. Това е човекът, които успява да легитимира Второто българско царство. За съжаление битката при Адрианопол, дн. Одрин и останалите сражения са подценени, но не от нас българите, а от тези, които са победени от нас, коментира той. Рицарите, които българският цар разбива са предимно французи. Овчаров припомни, че детството си цар Калоян прекарва като заложник в Константинопол, където е опознал същността на ромеите. Той участва във войните срещу Византия още при акциите на Асен и Петър.

„Като цар той печели битки в Констанция или днешния Симеоновград и прочутата му победа с превземането на Варна, чрез която ликвидира присъствието на византийците на север от Стара планина. Отношенията му с византийците са сложни. От една страна той ги е използвал, което не е лесна работа“, коментира той.

Николай Овчаров каза още, че ромеите нямат значение за Цар Калоян, тъй като негови главни противници стават кръстоносците. Можем само да гадаем какво би се случило, ако не бе загинал в разцвета на силите си пред стените на Солун през септември 1207 г., каза още археологът и допълни, че смъртта на Цар Калоян остава неизяснена. Проф. Овчаров, коментира още, че идеята да се реализира съвременна кинопродукция за средновековни български владетели съществува отдавна, но е въпрос на финансови средства да види бял свят.

Евелина БРАНИМИРОВА