Проф. Николай Овчаров, археолог: Оръдията, използвани при обсадата на Свищов, са поръчвани от бащата на граф Дракула – Влад II

Велико Търново. Оръдията, използвани при обсадата на Свищов, са поръчвани от бащата на граф Дракула – Влад II. Това каза археологът проф. Николай Овчаров, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той посочи, че през първата половина на 15 век огнестрелното оръжие е било много голяма рядкост. Не е случайно обаче, че миналата седмица екипът на проф. Овчаров е попаднал на двете гюлета. По думите му това са първите артилерийски обстановки. В запазени грамоти от Влад II, който също е бил много заплашен от османските нашествия, той се обръща към занаятчиите в Брашов. „В Брашов през това време населението е само немско. Това са сакси, с много развито занаятчийство, които използват високи за времето си технологии. В едно писмо той се обръща към тях с молба да изготвят 100 оръдия, лъкове със трели и щитове. Тези оръдия са използвани вероятно при обсадата в Свищов от неговия син“, посочи проф. Овчаров.

Археологът посочи, че вече е разкрит първият пласт на обекта от края на 18 и началото на 19 век. Екипът е навлязъл във втория пласт, от 15-17 век, който се свързва с обсадата на Влад III Цепеш, и вече проучват пласт от 13-14 век, при който попаднали на яма, пълна с търновска сграфито керамика. „Съдовете са начупени. По част от тях има изображения на сграфито, но нямат глазура. Вероятно сме попаднали на работилница за сграфито керамика“, посочи проф. Овчаров. Той допълни, че за открили и около 40 монети, но не всички могат да бъдат датирани, тъй като има голямо окисляване от почвата. Сред монетите има такива от средата на 13 век – латински имитации, монети на византийските императори Андроник II и Андроник III и български монети.

Проф. Овчаров подчерта, че до този момент не са правени цялостни археологически проучвания в нито един български град по поречието на река Дунав. „Тук ние ще изградим картината не само на Свищов, а изобщо на цялата Дунавска серия“, посочи археологът.

Надежда КРЪСТЕВА