Проф. Николай Овчаров: Надявам се идеята за превръщането на църквата „Св. София“ в Истанбул в джамия да е предизборен трик, в противен случай целият християнски свят би се взривил

София. Много е интересно, че този момент периодично се възражда, че „Света София“ трябва да бъде превърната в джамия. При турския президент Реджеп Ердоган това е втори или трети път. Това каза за Агенция „Фокус“археологът проф. Николай Овчаров относно това, че турският президент Реджеп Ердоган иска да превърне прочутата църква „Света София“ в Истанбул отново в джамия. „Само преди няколко дни турският президент Реджеп Ердоган казваше, че в никакъв случай това не трябва да се случва. Това беше буквално преди 5 или 6 дни. А вчера изведнъж каза точно обратното“, подчерта проф. Николай Овчаров. Той посочи, че мнозина тълкуват това нещо, като предизборни ходове. „Каквито и ходове да са, това е недопустимо, защото това е светиня и е посегателство от такъв калибър, както е било посегателство спрямо Мека за мюсюлманите. Като музей тя едва ли може да върне своя статут на християнска църква, затова от 2007 година насам има голямо движение за връщането ѝ като християнска църква. Казва се „Движение за освобождение на „Света София“. То се развива главно в САЩ и дори има доклад пред комитет за правата към конгреса на САЩ, в който се иска връщането ѝ в статута на християнска църква“, отбеляза археологът.
По думите му това нещо не може да стане, но измисленото от Кемал Ататюрк е най-доброто решение. „Това е църква, пазеща и едното, и другото, защото в нея има християнски интериор – колоните, музайките и всичко останало. Много голяма част от мозайките все още стоят под мазилката, която е направена през османския период. Също така са извадени и изображения на императори като император Александър от края на 9-и век, император Константин Велики и т. н. Има и изображения на Исус Христос“, разказа още Овчаров.
„Много ми е интересно, ако наистина това ненормално решение на Реджеп Ердоган се осъществи и църквата отново се превърне в джамия, какво ще се случи с християнските изображения. Може би, отново ще бъдат замазани. Това нещо за мен е абсолютно неприемливо и се надявам да реагира и останалата българска общественост, защото Константинополската „Света София“ е майка на всичките църкви“, заяви професорът. Той изтъкна, че това е много важно и трябва да се знае, че е написано в стотици средновековни ръкописи. По думите му „Света София“ е свързана и с българската история. „Трябва да се знае и че „Света София“ е катедралната църква на вселенската патриаршия до падането на Константинопол. През 14 век има един спор между българската църква и вселенската патриаршия за мирото, което трябва да се използва в България, защото според тогавашния закон мирото трябва да бъде правено само в „Света София“ Константинополска и било то в целия православен свят, трябва да бъде от там. Тогава обвиняват българската църква, че тя сама си правела мирото, което е неканонично. Всички български царе, като се започне от цар Симеон, който е учел в Константинопол и други, които са били там по-късно царе, са стъпвали в тази църква и са се молели“, посочи археологът.
По думите му парапетите на „Света София“ на втория етаж са изпъстрени с хиляди надписи и графити на различни поклонници. „Там има надписи на гръцки език най-много, но има и на руски, на български, на грузински, на сръбски, на вселенски и на всякакви видове латински езици от периода, когато тя е в рамките на Латинската империя след Четвъртия кръстоносен поход 1905 година. Тогава тя продължава да бъде катедрална църква, макар и католиците да са превзели Константинопол“, каза още Овчаров. Той подчерта, че такова нещо би разбудило целия християнски свят. „Надявам се Ердоган да бъде мъдър, защото той не е глупав човек. Миналата година дори присъствах, когато беше открита желязната църква в Константинопол. За мен той е разумен човек и се надявам това да е просто един предизборен трик, защото в противен случай би бил взривен целият християнски свят“, коментира още той.
Ирина ИВАНОВА