Проф. Николай Радулов: Липсата на доверие в правоохранителните институции е блед отблясък на недоверието към властта изобщо

София. Липсата на доверие в правоохранителните институции е блед отблясък на недоверието към властта изобщо. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов. Той припомни, че българският парламент е институцията с най-нисък рейтинг от години насам, като изрази съмнение, че може да падне по-ниско отколкото е в момента и определи като проблем за националната сигурност качеството на изработваните закони, изпълнени с противоречащи си или взаимно изключващи се текстове. „Напрежението сред хората нараства и то не е свързано само с престъпността. Тя е резултат на социални проблеми, натрупани през годините; на голямата мизерия на едните, и безумното и необяснимо забогатяване на другите; на странните ходове на прокуратурата; на арести и натиск срещу адвокати. Нещата не вървят добре – знаци за това се подават от международни организации. Колкото пъти потърпевшите са се опитвали да съдят властите ни в съответните европейски структури – толкова пъти властите са били осъждани. За съжаление, глобите не се плащат от извършителите и подбудителите, а от всички нас, данъкоплатците“, каза още експертът по национална сигурност.
Проф. Николай Радулов обясни, че въпреки внезапното му превръщане в политическо лице, произлизащият от професионалното ръководство на МВР и настоящ ресорен министър Младен Маринов прави опити да постигне напредък от професионална гледна точка във вътрешното министерство.

Цоня Събчева