Проф. Никола Калоянов, експерт: Обследването на сградата с термовизионна камера ще намали кражбите на топлоенергия

Проф. Никола Калоянов, ръководител университетски център за енергийни анализи и дългогодишен ръководител катедра „Топлинна и хладилна техника“ в Техническия университет, в интервю за  предаването „Топлофикация на фокус“ на Радио „Фокус“

Водещ: Вие слушате Рубриката  „Топлофикация на фокус“, съвместно издание на Радио „Фокус“ и „Топлофикация София“. В предишното издание говорехме за това как можем да предотвратим и дали има кражби на топлинна енергия от съседите. Сега продължаваме разговор с проф. Никола Калоянов – ръководител университетски център за енергийни анализи и дългогодишен ръководител катедра „Топлинна и хладилна техника“ в Техническия университет. Здравейте, проф. Калоянов.

Никола Калоянов: Здравейте.

Водещ: Да продължим анализа от предишното издание на „Топлофикация на фокус“. Бяхме стигнали дотам какво могат да направят потребителите в сградата, за да предотвратят кражбата на топлинна енергия най-вече от техните съседи, което често се случва. Заснемането с термовизионна камера може ли да доведе до решаване на проблема с кражбите?

Никола Калоянов: Може. Това сме го доказали. Периодът е   2005-2006, когато направихме първите приложения на термовизионна камера за установяване на работа на нерегламентирани, тоест, незаконни отоплителни тела. Перфектно. Вижда се отоплителното тяло как работи. Ако етажната собственост, собствениците имат картата на разпределение на изключените радиатори, веднага може да се установи как на 5-я етаж „Иван Петров“, радиатор № 3 го е декларирал като изключен, а той работи. С такава камера, която прави цветно изображение – тя работи в областта на инфрачервеното излъчване и хваща перфектно изображението на радиатора и температурата му, перфектно може да се оцени загубата, кражбата и тогава по етапен ред в зависимост от тези нови елементи в нормативната уредба, за които говорих, може да се стигне до санкция. Така наистина слагаме една бариера пред кражбите,  като  имаме съвременна техническа апаратура, с която може да се установи. И когато топлинният счетоводител не е само отчетник, а той е и консултантът на сградата, защото познава всичко вътре в нея, тогава и в комбинация с него може да се покажат много детайли къде, защо, кога, какво е станало. Това ми е предложението – термовизионна камера. Ние демонстрирахме това на една известна фирма, няма да говоря за нея, много известна американска фирма, когато купихме за пръв път термовизионна камера 2005 година, 6 месеца по-късно те дойдоха да проверят какво правим с нея. И бяха дълбоко приятно изненадани от това, което Техническият университет им показа.

Водещ: Вие споменахте някои стъпки, какви други законови стъпки следва да се направят, за да бъдат спокойни абонатите, че заплащат само това, което са потребили в техните жилища?

Никола Калоянов: Първото, което е, ние трябва да знаем какво става в сградата. За съжаление, нямаме сериозен контрол върху спазване на нормативната уредба. Многоетажните сгради, многофамилните жилищни сгради са задължени да имат енергийно обследване – обследване за енергийна ефективност. Има регистрирани консултанти в агенцията, през няколко години се прави обследване на сградата и се показват „дупките“, откъде изтича, колко трябва да плащат, защо е толкова много, а какво става с водата. Ние нямаме такова нещо. Само когато някоя етажна собственост реши да кандидатства по програма, дали е тази националната, или по някои от оперативните програми, тогава задължително програмата изисква да има обследване за енергийна ефективност. Това е най-коректното нещо, което може да покаже детайлите на сградата, съобразени с особеностите сега – това е сградата, тя харчи толкоз, и те предписват и мерки. Знам, че такова предложение предизвиква веднага обратна реакция на тези, които слушат – да, той Калоянов иска да си отвори път за задължителни обследвания. Не Калоянов, госпожо, имаме закон, имаме европейски изисквания, имаме перфектна, добре, не е перфектна, но не е толкова лоша нормативната ни уредба. Защо там, където има главоболия с големи сметки, защо етажната собственост не си поръча едно обследване? Ако ме питате колко, то е няколко хиляди лева. Защото и затова трябва да бъдем коректни и точни, и да кажем – да, няколко хиляди лева – 2, 3, 4, 5 – зависи от сградата. Само че при едно такова положение, тогава ще се знае перфектно колко, много ли плащам, малко ли плащам, какво е състоянието на тръбите, какво е състоянието на помпата, какво е състоянието на регулаторите, а изолацията къде е, какво става, трябва ли да сменям прозорците или не трябва да сменям. Ето това е професионалната оценка, която в едно обследване за енергийна ефективност я има, и тя помага страшно много на хората.

Водещ: Това ли е полезната информация, която могат да получат клиентите на „Топлофикация“ при едно такова енергийно обследване на сградата?

Никола Калоянов: те получават пълна картина на разхода на енергия. Пълна картина: колко е за водата, колко е студената вода, какви са загубите в тръбите – абсолютно всичко. И това веднага насочва – а колко трябва да плащам за гореща вода – 60-70 киловат часа на куб. м, или 200, или 150, и те да си предприемат мерки. Защото наистина ние и от това бягаме – ние не искаме да признаем, че сградната инсталация е наша. Не, границите на сградата определят това, което е вътре, то е собственост на всички, които живеят там. Това не е на „Топлофикация“, не е на Министерството на регионалното или на енергетиката, това е нашата система, и ние трябва да се грижим за нейните характеристики. А как да получим информация лоша ли е системата или не е лоша – само с енергийно обследване. Това е. Това иска висококвалифицирана експертиза, която да покаже – не пипай стените, а имаш тези прозорци – трябва да се сменят, а тази помпа трябва да се махне и да се сложи такава и такава. Това е истинската професионална оценка. Понеже ме питахте това ли е информацията, която трябва да знаят хората, аз ще направя още една крачка – за горещата вода. Там наистина искам да ви кажа, че и аз плащам, и то сериозно плащам в нашия блок, имам проблеми. Имам проблеми с общото събрание по собственост – трудно се събират хората, трудно взимат единно решение.

Водещ: Трудно дават пари.

Никола Калоянов: Да. Всеки втори разбира от енергийна ефективност и т.н. други проблеми. Говорим за рециркулацията за топлата вода – топлата вода се подгрява долу, в едни топлообмени, между другото, „Топлофикация“ поставя перфектни топлообменни съоръжения с минимална загуба – 0.001 от процента. Но тази топла вода се върти по една такава линия, която й казват рециркулация, за да може до последния кран горе на най-високия апартамент, той като отвори човекът, да има топла вода. Това непрекъснато движение на водата през една тръбна мрежа, която не е изолирана, и на всичкото отгоре е и стара и може да прави пропуски, това прави страхотни загуби. А защо трябва 24 часа да се върти тази рециркулация? Аз на среща с много колеги, журналисти, други съм обяснявал. Общото събрание взима решение до 22.00 часа ще има рециркулация, и от 04.00 сутринта ще има рециркулация. Ако някой реши да ползва топла вода в 01.00 часа или 02.00 часа посред нощ, да, той ще трябва да източи тогава, докато дойде топлата. Да, но няма да плащат всички. Тези неща могат да се обсъдят, да се направи едно хубаво обсъждане, широко обсъждане, и да се приемат. И по този начин на мнозинството от хората сметките ще паднат.

Водещ: И за да завършим този разговор, изцяло какви действия трябва да предприемат конкретно потребителите, за да могат да оптимизират потреблението и съответно сметките си?

Никола Калоянов: Ако ме питате лично, като потребител го казвам, първото което е – домоуправителят да повика топлинният счетоводител на разговор и да му каже, че иска картина на сградата. Защото топлинният счетоводител, през него минават сметките, разпределението. И той вижда как на един апартамент 60 кв. м да кажем площ апартамент, какво число огромно за топлина му се пада. Той е човекът, който трябва да каже много ли е, малко ли е, да предложи действия какво трябва да се направи. Това е първото, което трябва да се направи. Дяловият разпределител да бъде един вид и консултант на сградата. Тогава дяловият като хване: А, тук има много големи загуби, тук има много големи числа, тогава общото събрание може да вземе решение и да си повика фирма, която да й направи обследване за енергийна ефективност. А фирмата ще каже струва ли си да се смени помпата на топлата вода, струва ли се да се смени графикът на рециркулацията, и тогава всичко това се прави на икономическа база, с оценка, със срок на откупуване и т.н. И това ще бъде ясно на хората, за да вземат адекватно следващо решение какво да направят и как да си подобрят сметките за централното топлоподаване. Иначе, ще имаме оплаквания: А, ама, аз пращам много, аз плащам малко, ама това е така… Не, не. Иска се професионална оценка, която да покаже на какво се дължи. Аз живея в 16-етажен блок, който е на два кръга – от 1 до 8, но те са два входа, аз съм над 8 етаж. Еми, чудовищни неща се виждат в нашия блок, чудовищни. Но пак казвам, аз не упреквам хората, но е много тежко на едно събрание на етажната собственост, първо да се свика, да има мнозинство, да има адекватни решения и хората наистина да послушат някой професионалист, който ги разбира, а не всеки да си тълкува нещата така както иска.

Евелина БРАНИМИРОВА