Проф. Петър Желев, ЛТУ: Има успехи по селекция на лалета у нас, но първенството държи Холандия

Снимка: Лесотехнически университет

Има успехи по селекция на лалета у нас, но първенството държи Холандия. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Петър Желев, преподавател по Генетика и селекция на растенията в Лесотехническия университет във връзка със селектираните лалета сорт „Сердика“ в цветовете на българския флаг, които бяха подарени на страната ни по повод 110 години дипломатически отношения между България и Нидерландия.

Около 70-80 са видовете естествено биорастящи лалета в света, главно в Западна Азия, Южна Европа и Северозападна Африка, обясни той, като уточни, че у нас се срещат 7, като всички те са защитени съгласно Закона за биологичното разнообразие. В началото били кръстосвани дивите видове, добави проф. Желев.

„Средно за един сорт от началото на започването на селекционирането му, до сортоизпитването и получаването на официално название отиват около 10-15 години. Това не е много бърз процес. Свързан е с чисто технически трудности, а и изисква време. Дори селекционерът да е наясно изцяло теоретично какво иска да получи, нужно е както време, така и много работа, която трябва да бъде свършена, за да се достигне до крайния етап – сортът да бъде утвърден, да се пристъпи към масовото му размножаване и появата му на пазара“, обясни той.

Проф. Петър Желев каза още, че всяка година в Холандия се произвеждат около 3 млрд. луковици, като 2/3 са за износ, добави професорът.
Елеонора ЧОЛАКОВА