Проф. Пламен Марков: Съвременният театър трябва да е като влакче на ужасите

Радио "Фокус" - Варна, проф. Пламен Марков (в средата) при представянето на пиесата между предпремиерния спектакъл, игран снощи и премиерата на 22-ри януари

Съвременният театър трябва да умее да изненадва, да плаши и да забавлява постоянно, за да може публиката да мълчи и да не се губи активното й съпричастие към случващото се на сцената, точно като едно влакче на ужасите. Това каза при представянето на премиерния спектакъл „Отело“ на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ режисьорът проф. Пламен Марков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.

„Съвременният театър е в едно междужанрово пространство, добре е публиката да не знае какво гледа. Класиката е класика, но няма как да се възпроизвежда по начина, по който е сътворена с тогавашните хора и нрави. Те трябва да бъдат взети предвид, но не бива да се правят етнографски и битово-описателни възстановки. Съвременният зрител не е задължен да знае за историческите борби за остров Кипър и за Венецианската република. А и винаги има още един проблем с класиката – всички знаят как завършва. Знаят финала“, коментира преди премиерата на спектакъла утре вечер режисьорът.  Според него, ако се следват точните сюжетни ходове в драматургията, има риск публиката уважително да изчаква, знаейки предварително какво ще стане. А предизвикателство към съвременната драматургията да се променят някои важни принципи в класическата пиеса, които да влеят нова неочаквана допълнителна енергия.

По думите на проф. Пламен Марков, основната му цел в поставянето на „Отело“ на варненска сцена е било да се преформатира съдържанието на Шекспировата пиеса така, че по различен и универсален начин да представи универсален проблем – такъв е въпросът за мигрантските общности, за индивида, който иска да бъде част от своята етническа общност и едновременно с това – да бъде и свободен.

Летописът на Варненския драматичен театър сочи, че пиесата се е играла за пръв път още в началото на варненската театрална история в сезон 1922-1923, като режисьор в бил самият Стоян Бъчваров.

Втората постановка в сезон 1945-1946 е режисирал Изидор Хершкович, а проф. Пламен Марков прави своя прочит в сезон 2019-2020.

Интересен факт е, че тази трета постановка на „Отело“ се реализира почти век след първата среща на варненската публика с великата Шекспирова творба.

За сценичното претворяване на „Отело“, в превод на Валери Петров, режисьорът работи в екип със сценографа Мира Каланова, костюмографа Габриела Кърджилова, композиторът Петя Диманова и хореографа по сценичен бой Камен Иванов. Асистент-режисьори са Николай Кенаров и Траяна Минкова, а за консултант по африкански театър е привлечена екзотичната Бистра Окереке, с българо-нигерийски произход, завършила неотдавна актьорско майсторство в НАТФИЗ.

В ролята на разкъсвания между любовта и ревността Отело се превъплъщава харизматичният Симеон Лютаков. Ролята на неговата вярна съпруга и невинна жертва Дездемона е поверена на младата Полина Недкова. Образът на коварния злодей Яго, адютант на Отело и двигател на трагичните събития в пиесата, защитава преподавателят в НАТФИЗ и добре познат от театралната и филмова сцена Пенко Господинов, свързал значителна част от творческия си път с Варненския драматичен театър. Лейтенант Касио, антипода на Яго, пресъздават ярките млади варненски актьори Ненчо Костов и Станислав Кондов. Стоян Радев, признат за най-добрия Ричард III, с ИКАР за главна мъжка роля в едноименната постановка на проф. Пламен Марков, изгражда образите на венецианския сенатор Брабанцио и неговия брат-близнак Грациано. Участват още: Валентин Митев, Цветина Петрова, Адриан Филипов, Валери Вълчев, Ивайло Иванов, Николай Кенаров, Константин Соколов, Гергана Арнаудова, Пламен Димитров, Бистра Окереке и Реджина Стойчева. Премиерният спектакъл ще се играе на Основна сцена от 19 часа на 22-ри януари във Варна.

Диана СТОЕВА