Проф. Пламен Павлов, историк: Правителството трябва да реагира на поредното настояване на Ердоган за ревизиране на Лозанския договор

Правителството трябва да реагира на поредното настояване на Ердоган за ревизиране на Лозанския договор от 1923 г., който установява границите на съвременна Турция, защото следващата заявка на турския президент вероятно ще бъде за България. Това каза за Радио „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов. Според него тревога будят думите на Ердоган, че чрез Лозанските съглашения не се решават правата на мюсюлманите в Западна Тракия, които той определя като негови турски сънародници. Проф. Павлов заяви, че една значителна част от мюсюлманите в Западна Тракия са българи, а не турци и дори тези, които са с мюсюлманско съзнание имат българска кръв. Историкът коментира и че не за пръв път Турция и лично президентът Ердоган поставят въпроса за ревизия на Лозанския мирен договор. Проф. Павлов отбеляза, че при първия път правителството с външен министър Даниел Митов е реагирало с протестна нота, че това е недопустимо. „Виждаме, че президентът Ердоган продължава последователно да провокира напрежение в тристранните гръцко-турско-български отношения и ние трябва да изразим неудовлетворението си от това, което се предлага без дори да бъде консултирана България по никакъв начин. Лозанският мир третира и границата с България“, каза още историкът.
Проф. Павлов коментира, че провокацията на турския президент съвсем неслучайно съвпада с провеждащия се на високо равнище в София форум за регионалното развитие на Балканите, защото страната му има претенции за сфери на национален интерес към някои от държавите в региона.