Проф. Пламен Павлов, историк: Убийството на Стамболов е било грозно и мъчително и в него се вижда и дългата ръка на Петербург

Велико Търново. Убийството на Стамболов е било грозно и мъчително и на практика в него се вижда и дългата ръка на Петербург. Това каза в интервю за Радио „Фокус“-Велико Търново историкът проф. Пламен Павлов. Той уточни, че убийството е подготвено от Наум Тюфекчиев и група от противници на Стамболов.

„Самият Наум Тюфекчиев е една личност, която днес почти сме забравили, но тогава е бил доста активен деец в България. Неговият брат е бил осъден на смърт и екзекутиран по време на заговор на капитан Коста Паница, който е бил един от приятелите на Стамболов и участник в революционното дело и в Съединението. Коста Паница преминава на страната на Русия и се опитва да направи преврат, разбира се е наказан по най-категоричния начин, както и повеляват законите в една държава. Така се подготвя убийството, което става с мълчаливото съгласие и на други кръгове. Не е обявено категорично в документите, но Стамболов е бил неудобен за Русия, имало е и отдалечаване с княз Фердинанд“, посочи проф. Павлов.

По думите му в живота на Стамболов има много интересни и трагични факти не само около убийството му. „Има и много клевети за него, дори цели книги, написани против Стамболов. Той е наричан диктатор. Да, наистина е използвал авторитарни и понякога доста груби методи и аз няма да се превръщам в негов адвокат, но тогава и времената са били такива. Пък и този почерк е бил характерен за целия политически живот по онова време, не само в България. Разбира се, не бива да бъде оправдаван за някои от своите действия.  Той е един от най-активните възрожденци не само като революционер, но и като духовен водач. Известно време е бил и учител, макар и незавършил Одеската духовна семинария, от където е бил изключен поради революционната си дейност. Въпреки това, той е бил един много образован човек. Нека да припомня, че той пише стихове, които са издадени с творби на Ботев. Всъщност единствената книга на Ботев е „Песни и стихотворения на Ботев и Стамболов“. Неговите стихове са там именно като песни, като мотивиращи българите текстове с мелодии. Неслучайно четниците от Ботевата чета пеят „Не щеме ний богатство, не щеме ний пари“, тоест те пеят песен на Стамболов, в което няма нищо изненадващо. Стамболов също така прави превод и на Макгахан – нещо, което малко се знае. Той е смятал да издаде и нови стихотворения“, каза историкът.

Проф. Павлов уточни, че Стамболов е една много широкоформатна личност, възрожденец, който спокойно може да бъде наречен будител, революционер и т.н., но най-вече той остава в нашата история като най-големият държавник в цялата ни Нова история.

Рени АТАНАСОВА