Проф. Пламен Павлов: Става дума за добронамерена шега, която показва, че светът е оцелял, защото се е смял

Става дума за добронамерена шега, която показва, че светът е оцелял, защото се е смял. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ проф. Пламен Павлов относно информацията за намерения оловен печат, който свидетелства за родствената връзка на цар Самуил с рода на хан Крум. Той добави още, че предложението за тази закачка е била на управителя на Информационна агенция и Радоверига „Фокус“ Тетяна Узунова и на журналиста Цоня Събчева, а той се присъединил с подробности към тази „сензация“. Павлов добави, че инициативата следва примера на президента на „Фокус“ Красимир Узунова, който е създал тази традиция на 1 април, за да се опитаме да погледнем с усмивка към миналото.
„Повечето мои колеги, които бяха прочели новината на Агенция „Фокус“ бяха разбрали как стоят нещата, но като хора с чувство за хумор го възприеха съвсем нормално. Имаше хора обаче, които ми казаха, че с такива неща не бива да се шегуваме и това ми напомня примера, който ни дадоха англичаните – класици в хумора, със серияла „Ало, ало“, че всъщност няма забранени теми, които да не могат да бъдат погледнати от този ъгъл. От друга страна аз отново ще припомня примера на Красимир Узунов, той беше много близък на друг напуснал ни голям български историк Николай Генчев. Професор Николай Генчев написа една „Краткосмешна история на България“, това стана скоро след 10 ноември. Тоест, на историята може да се гледа през призмата на шегата, без това да отрича историческата реалност“, каза още той.
Проф. Пламен Павлов добави, че няма да е никаква сензация, ако наистина се намери подобен надпис или печат, тъй като много други исторически извори свидетелстват за родствената връзка на цар Самуил с рода на хан Крум и такава е историческата истина. Според него чувството за хумор е много важно, независимо в какви житейски обстоятелства сме поставени.
Агенция и Радиоверига „Фокус“ благодарят на колегите, които цитираха шеговитата новина в своите медии и честитят на всички читатели и слушатели Първи април.