Проф. Румен Гечев: С работа на парче управляващите искат да решат сложните български проблеми

Проф. Румен Гечев, народен представител от БСП за България и заместник-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Българската народна банка отчете спад на преките чуждестранни инвестиции у нас. За първите девет месеца те възлизат на 714,5 милиона евро. Над 1 млрд. евро са парите, изпратени от българи, работещи в чужбина. Сънародниците ни зад граница се оказват най-големият чуждестранен инвеститор в страната. Как да си обясним така съпоставените факти? Поканих за анализ проф. Румен Гечев – народен представител от БСП за България. Проф. Гечев, как се получи така, че българските емигранти имат по-голяма роля за икономическото развитие на България от чуждите инвеститори?

Румен Гечев: Нека да кажем така, че ролята на българските емигранти е толкова висока заради това, че чуждите инвестиции са толкова ниско. И всъщност информацията на БНБ, с която ние разполагаме и следим редовно, опровергава категорично бодрите заключения на господин премиера Борисов, който казваше, че трудно може да отиде на работа с неговата служебна кола, тъй като има много чужди инвеститори, с които не може да се размине. И че всеки ден или през ден откривал фабрики, които никой не е видял. И поради това данните на националната банка, които естествено съвпадат и с данните на Евростат, и други независими български и чужди институции показват, че всъщност трагедията с чуждите инвестиции става все по-голяма. И като прибавим към това и трагедията с вътрешните ни инвестиции, които впрочем са отрицателни, тъй като не само, че чуждия капитал не идва в България, но чуждия капитал, който е дошъл вече в България, панически напуска. И напускат не само чужди инвеститори, но напускат и български инвеститори, които предпочитат да инвестират в чужбина. Защото националната ни банка дава данни не само за потоците на чуждите инвестиции към България, но и за превода на инвестиции от България към чужбина. Тъй като всички тези плащания минават през банковата система и те се обобщават, структурират и ни информира за това националната банка. Тоест не опозицията, не БСП или не проф. Гечев или някой друг, а официалните национални и международни институции потвърждават, че за голямо съжаление трагедията с инвестициите в България наши и чужди особено, става все по-дълбока.

Водещ: На какво се дължи? Защо не идват чуждите инвеститори, а тези, които са тук пък си тръгват или си изнасят капиталите?

Румен Гечев: Ще ви кажа. 75 на сто от българското население е бедно по европейските стандарти и едвам свързва двата края. Тоест чужденците, за да дойдат в България, те трябва да имат няколко причини. Първата е да има платежоспособно търсене на техните стоки. Е, как със 75% бедно население в България те могат  да разчитат на голям вътрешен пазар? Втората опция е да използват България да произвеждат и да изнасят в други страни. Къде да изнасят, след като за разлика от Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Хърватска, Словения, които правят всичко възможно, за да разширят присъствието си в Русия примерно или в Китай, България изпълнява чужди поръчки и прави точно обратното на това, което я карат господарите й да прави – и Брюксел, и Вашингтон. Докато ние всъщност блокираме възможността България да бъде трамплин на чужди производители към наши традиционни партньорства. Тоест да загърбим идеологическите различия и  геополитически различия и да използваме икономическите възможности в полза на нашия народ, както го правят другите народи, ние правим обратното. След това не само нашите, но особено чуждите инвеститори са много чувствителни по отношение на законодателството и правораздаването. Нашите закони тук управляващите 10 г. ги правят на швейцарско сирене. Ние всеки ден в парламента поправяме закони. Днес, в сряда, сме поправяли, за 4 часа не можахме да внесем поредните поправки на управляващите в законите, Закона за корпоративното подоходно облагане. Който засяга всяка чужда фирма, а и всяка българска фирма. А да не говорим за корупцията. Няма такъв чужд инвеститор, който ще дойде тук да издевателстват над него, да се опитват да му взимат бизнеса или да го въртят на шиш разни чиновници, които искат определени суми възнаграждение, или пък те да не могат да разчитат на правосъдна система, която да решава бизнес дела, както е във всяка цивилизована държава. Казвам  го това с голяма болка и съжаление, тъй като вижте – няма значение от гледна точка на икономическата ефективност, ако тя е добра, как се казва премиерът или министърът. Ако нещата вървяха добре, щяхме да подкрепяме и да помагаме. Но както се шегуваше един колега – положението вместо да се влошава, става все по-трагично.

Водещ: Какво може да се направи?

Румен Гечев: Очевидно това управление няма визия и няма възможности да промени нещата, минаха 10 години. 3 години обясняваме на колегите, как се прави бюджет в Европа, как хората си обвързват бюджета с икономическо развитие, как не може да се разчита на такива неща като плоски данъци и други, които задълбочават социалната пропаст между шепа богати и все повече бедни българи. Виждам от статистиката, която не е наша, на независими органи е: 75% от българите бедстват. Да не говорим за равнища на пенсии, на стипендии. 60 хил. души напускат страната всяка година. Правят се предложения за нови работни места, за задържане на младежите, за освобождаване на младежите от данъци, предлагаме да се увеличат помощите на майките-студентки във висшите учебни заведения, предлагаме да се направят изнесени научни институти български във водещи университети по света. Нищо не се приема. И очевидно е, че след като са им толкова дебели главите и нищо не искат да приемат, докато усвояват европейските фондове и се краде като за световно навсякъде, вижте няма друга надежда вече. Единствената надежда е, че това управление трябва да се смени с всички възможни демократични средства.

Водещ: Има ли все пак прагматично, а не политическо решение?

Румен Гечев: Аз разбирам въпроса ви – той е логичен и основателен, но за съжаление политиката и икономиката са свързани. За да има прагматично решение, то се прави това прагматично решение през определена икономическа политика. А това управление, нека да разберат нашите слушатели, те в това са убедени – то няма политики. Нека всеки слушател да влезе в интернет и да отвори закона за бюджета сега, който гласуваме в парламента. В този закон за бюджета няма нито едно изречение, как тази бюджетна политика вижда българската икономика не само догодина, а след три години, защото има три-годишна прогноза вътре. Как я вижда след 5 години, след 10 години. Ако отворят слушателите пак в интернет, има преведени на всякакви езици бюджетите на други страни. Например Румъния е предпоследна. Хората в Румъния, правителството започват първия абзац, че този бюджет на Румъния 2020 е насочен и приоритет номер 1 е да спомага за ускорено икономическо развитие на Румъния и повишение на  конкурентоспособността на румънската икономика. Тоест там бюджетът не е само разпределяне, както казвам „взел Кольо, дал Кольо“ – тоест да се разпределят едни пари, на учители, на лекари, на пенсионери и т.н. Хората си имат стратегия как да си завъртят бюджета през икономиката, за да я стимулират. И затова ние гледаме сега румънците през крив макарон. Правителството е заложило понижение на икономическия растеж за следващите години, Румъния е заложила за следващата година малко над 5% растеж на произведените стоки и услуги. А ние сме заложили с 1% по-ниско и с очаквания да намалява растежа. И на въпроса към колегите – вие защо намалявате динамиката на растежа, след като Полша, Унгария, Румъния, с които основно се съревноваваме, са заложили по-високи темпове на растеж? На което колегите управляващи икономисти отговарят – ами това е положението. Ама дами и господа, управляващи, вие сте избрани не да видите как върви икономиката на самотек и да разпределяте парите, а сте избрани при разпределението на парите да направите така, че икономиката да се движи в посока, в която очаква българското общество.

Водещ: Проф. Гечев, дали в бюджета, който гледате в Народното събрание, могат и трябва да бъдат заложени икономически политики и какви трябва да бъдат те?

Румен Гечев: Ще ви кажа. Ето например два въпроса са взаимно свързани. Да речем – това са огромните регионални различия между отделните райони на България и демографската катастрофа. За да се реши този въпрос не са необходими заклинания – не напускайте България или отглеждайте повече деца. А се правят конкретни мерки. И ние предлагаме в нашия алтернативен бюджет – незабавно да се създаде като начало инвестиционен фонд от 800 млн. лв., от които 300 млн. лв. фокусирани върху северозападния район, който, обърнете внимание – не е най-слабо развития район в България. Той е най-слабо развитият регион в ЕС. И още – 500 млн. лв., които да бъдат заделени за останалите региони на България. И обърнете внимание – ние не предвиждаме раздаване на пари като подаръци. Ние предвиждаме и залагаме на европейски практики чрез така нареченото публично частно партньорство. Държавата с тези 800 млн. лв. обикновено мултипликатор е 3-4, може да привлече 3-4 млрд. лв. допълнителни частни инвестиции, които да създадат там работни места, които да обновяват технологии, които да стимулират хората да остават по места. Държавата ще има ангажименти да създаде по-добри условия на здравеопазване и образование, за да се задържат тези хора. Иначе те няма да останат там и всяка година не по 50-60 хил., а както сме я подкарали, и по повече хора ще напускат страната. Ето, давам ви пример – трябва да се промени данъчната политика. След като виждаш, че народът ти 75% бедства в България, толкова ли е сложно да се приложи прогресивната данъчна система? В целия свят, над 90% от страните са с прогресивна данъчна система. Да вземеш 10% повече от най-богатите българи, примерно тези, които получават от 4 хил. нагоре месечно. Ние сме поставили една летва в нашия алтернативен бюджет – 3900 лв. месечно. И на тях им се повишава примерно с 2,5% повече данъка. Тези, които получават над 10 хил. лв., 14 хил. лв., данъкът отива на 25% за последните 5 хил. лв., тоест върху цялата сума данъкът е около 20%. При положение, че в европейските страни е до 45-50%. Предлагаме стъпка за преразпределение така че да се даде глътка въздух на българските семейства, тяхното мнозинство. Да остават повече средства за семействата, за техните деца. И при положение, че богатите българи се товарят с 50, 100 лева , съвсем богатите над 14 хил. лв. с 300 лв. месечно – какъв е проблемът на едно богато семейство, в което единия получава примерно 15 или 30 хил. лв., да плати 300 лв. месечно допълнителен данък в помощ на държавата. Не на някоя партия или нещо друго. Но не се приемат никакви такива мерки. След това предлагаме за младежите, подобно на много страни по света, да се правят данъчни облекчения. Ето в Полша, например. В Полша младежите до 26-годишна възраст, които получават по-малко от 23 хил. щатски долара месечно, превърнато в щатски долари, не плащат никакъв данък. Ние предлагаме същият подход. Освен това капиталовите разходи. Капиталовите разходи за купуване на нови активи и основни ремонти, обновления на средства за производство, за изследвания в държавната сфера – изумително. Другите страни, и най-богатите даже, бюджетите им в Германия, Франция, Италия, Румъния, нашите посестрими така наречени, Чехия, Унгария си увеличават капиталовите разходи в бюджета. Незнайно защо, питаме министърът на финансите Горанов – колега, кажете тук в бюджетната комисия и в парламентарна зала по каква логика, да не я наричам тази логика каква е, вие намалявате капиталовите разходи? Най-важната подкрепа, която би могло да окаже правителството за икономиката. Те ги намаляват от 4,5 млрд. на 2,5 млрд. На въпроса защо – те нямат отговор. Въобще странни неща стават в България. Те на практика.. не е политика, това е разпределение на средства в бюджета. Там няма никакви политики, тъй като то си има критерии за един бюджет кога той чрез него се провеждат политики. Пък да не говорим както вече казах, че този бюджет няма никакво обвързване със структура на икономиката, с реформи. Още едно изречени да кажа за тези реформи. Значи примерно сега колегите обясняват в парламента управляващите – да, но ето… бюджетът е по-висок и ние даваме повече средства. Дами и господа, вие къде наливате повече средства? В здравеопазването? Което е уникално в света, болниците ни са търговски дружества. Като влезе българина в болница, го гледат като касичка, те не го гледат като болен в повечето случаи. Хората нямат пари да си купят лекарства, камо ли да плащат за избори на лекари, което е чудо невиждано по света. Директори, някои на държавни болници, са декларирали пред Сметната палата нечувано имущество, те са като Агенции за недвижими имоти. 10 апартамента, къщи в Гърция и в България, влогове за стотици хиляди и за милиони имат двама души. И това са директори на болници, които са във фактически фалит. Краде се от лекарствата в цените, краде се чрез прехвърляне на средства от държавни болници в частни. И това го вижда всеки българин. И те ще наливат повече пари. Или ще наливаме повече пари в образованието. Добре. Примерно една хубава новина – увеличават се заплатите на учителите. Много добре, ние ще го подкрепим това и го гласувахме. Като отделен текст го подкрепяме. Обаче в същото време питаме – колеги, вие като увеличавате заплатите на учителите – те стават тези заплати с новото повишение в повечето случаи един учител в начално училище или средно ще получава повече от професор по ядрена физика примерно в Академията на науките. То няма такава държава и в Африка. Тези заплати на висшето образование не са пипани от 15 години. Или да се върнем на средното образование – ще повишат заплатите на учителите. Браво, това е чудесно. А къде са ви парите да се обнови базата или да се създаде база в професионалните училища? Знаете, че върнахме така нареченото професионално образование, сега го наричаме дуално, просто за да не признаем, че е направена една голяма глупост и бяхме си ликвидирали техникумите и професионалните училища, щото видите ли са създавани при социализма, а те в целия свят се създават. И сега ги връщаме като дуално образование. И ги питаме – къде са средствата в бюджета за закупуване примерно на техника, на машини, които да се учат, на съоръжения учениците в средното образование. Няма. Няма нито един лев предвиден примерно да се обновяват учебната база на висшите инженерни училища. Ако влезете в един наш технически ВУЗ, ще видите, че там студентите в много случаи машиностроене ги гледам тук в бившето МЕИ, в Университета по технологии, там има струг от 1968 г. И въобще какво да ви кажа – работи се на парче, демонстрира се нещо, което от една страна е добре частично, от друга създава допълнителни проблеми и диспропорции. Не може с работа на парче да се решат сложните български проблеми.

Цоня Събчева