Проф. Румен Христов: С обезсмислянето на преференциите ще падне до голяма степен броят на гласуващите и тогава големите ще спечелят

Проф. Румен Христов, председател на Съюза на демократичните сили, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: На продължилото в сряда 9-часово заседание на Правната комисия и завършило в 00:16ч. след полунощ, в Изборния кодекс бе приета промяна, която прави практически невъзможно прилагането на преференциите в изборните листи. Според приетите текстове, кандидат от листата може да измести друг, само ако събере толкова преференции, колкото са необходими за влизането на един депутат, евродепутат или съветник. Така за пренареждане на листата ще са необходими поне 100 хил. гласа. Предложението бе на ДПС и прието с гласовете на депутатите от ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС и Воля, БСП гласуваха против. Съдейки по хода на гласуването на промените в пленарна зала, можем да бъдем сигурни, че текстът ще бъде приет и на заседание на Народното събрание. Часове преди заседанието за второ четене на закона, от СДС излязоха с позиция, с която обвиняват българския парламент в едно от най-големите посегателства върху демократичния изборен процес, ако приеме предложението на ДПС за преференциите. Според партията гласуването на тези промени от мнозинството ще покаже по един безспорен начин определени зависимости. Какви са тези зависимости – въпросът е към председателят на СДС – професор Румен Христов. Добър вечер.

Румен Христов: Добър вечер.

Водещ: Проф. Христов, кое предизвика СДС да излезе със становище срещу неутрализирането на преференциалния вот?

Румен Христов: Вижте, СДС е най-старата демократична формация в България. Аз смятам, че в момента като извънпарламентарна опозиция, която не може да влияе пряко на други важни процеси в страната, ние сме призвани и трябва да отразяваме тези демократични ценности, които бяха постигнати през годините. Една от тези ценности, които ние много години наред отстояваме, е нашата идея за преференциално гласуване, защото дава възможността българските избиратели, българските граждани да имат право да правят своя избор. Вижте, нека да бъдем абсолютно откровени. Дали ни харесва или не на нас политическите и политическите партии, имаше референдум, на който гражданите по много ясен начин заявиха, показаха, че те предпочитат т.нар. „мажоритарен вот“. Ние в СДС смятаме, че преференциалното гласуване е също форма на мажоритарен вот, дори по-добра от гледна точка на това, че ти все пак избираш от една листа, да речем от 16-17 души, както е за европарламента. Докато чистият мажоритарен вот имаме по един кандидат определен от партия, да партиите могат да бъдат много, могат да бъдат 10, 15 или 20, но ти все пак избираш кандидата, който е посочен от партията, докато при преференциалния вот избираш ти като гласоподавател. И ако можеше даже да се свали прагът му на 0%, ако питате мен, за да има възможност гражданите да подреждат листата така, както намерят за добре. И нека не ги подценяваме гражданите, те много добре се ориентират и много добре знаят, кои според тях, биха били добрите депутати, които да ги представляват. Така че за мен, за СДС, за демократичната общност преференциалният вот беше стъпка в посока на демократизирането, а сега отнемаме това право на българските граждани. Вижте, избирателят не е стадо, което трябва да върви по една отъпкана пътека или по една предначертана пътека, дайте да им дадем възможност на хората те да решават кой да ги представлява, това е тяхно изконно право.

Водещ: С какво си обяснявате, че тази поправка бе приета от Правна комисия почти с мнозинство?

Румен Христов: Има някаква договорка, от която всеки е получил по нещо, най-вероятно. Първо, да правиш промени в навечерие на изборите не е демократично и най-вероятно ще бъде сезирана, прочетох някъде в медиите, че основната опозиционна формация, независимо, че е наш опонент, аз не крия, че БСП е наш основен опонент, но те тук са прави. Вероятно ще се обърнат към Венецианската комисия, вие знаете изискването: по-малко от 6 месеца да не се правят промени, то затова се и бързаше, но не се сменят правилата в последния момент.

Водещ: От БСП ще се обърнат и към Конституционния съд, проф. Христов.

Румен Христов: Да и това разбрах, че ще направи основната опозиционна формация БСП. Вижте, самият факт, че в сряда се заседава до посред нощ, самият факт, че в четвъртък, когато точката тече на разглеждане в парламента, правната комисията променя и приема текстове, означава, че се бърза, че се случва хаос, който може би не е случаен този хаос. Може би в хаоса се цели да се прокарат текстове, които демократичната общност няма да подкрепи и няма да приветства, така да се каже. Аз съм свидетел на много промени на Изборния кодекс, просто съм отдавна в политиката, всички управляващи се опитват да направят промени в тяхна полза, обикновено това се случва в тяхна вреда – бумеранг. Вие си спомняте, когато БСП управляваха и въведоха мажоритарните мандати в 31 многомандатни избирателни района, как политическа партия ГЕРБ спечели почти всички мандати и почти осигури собствено мнозинство. Когато си мислиш, че правиш нещо, което ще ти помогне да спечелиш служебно изборите, обикновено ядосваш избирателя и се получава обратният ефект. Предполагам, че този път ще се получи нещо подобно, макар че гласуването, процесът на даване на гражданите право да изразяват своя вот е една много демократична основна базова ценност на съвременното демократично общество и не бива по този начин да се правят опити за служебна победа. Не е честно, нека гражданите да решат. Ако те решат, че управляващите в момента трябва да продължат да ги управляват, окей, но не по този начин. Не е честно, не е красиво, не е демократично, най-малкото.

Водещ: Проф. Христов, според становището на СДС гласуването на промените от мнозинството ще покаже по безспорен начин определени зависимости, какви са тези зависимости?

Румен Христов: Вие виждате как се осигурява кворума в парламента, често пъти се получава подкрепа, тя от „Воля“ вече е явна подкрепата, получава се подкрепа от ДПС, а същевременно най-голямата политическа формация в парламента заявява, че те нямат нищо общо с ДПС и че това са тематични подкрепи по важни законопроекти, но така или иначе ние виждаме сега внесени от ДПС предложения, които се одобряват от управляващите, така че тук се вижда някаква симбиоза. Аз искам да кажа още две дума за т.нар “преференции“ и страхът да не се получи така коментираният дълго време феномен 15/15 или 9/9 и т.н. В момента се направи правилна стъпка – номерацията на партиите остана, но тя е различна от номерацията на членовете на листата. Това избягва, така да се каже, възможността да се получи феномена 15/15. Е защо тогава да не остане тази преференция, кой се страхува от преференции, кого плашат тези преференции? За мен е много странно

Водещ: И от ЦИК се обявиха в полза на преференциалния вот. Според становище на Обществения съвет към комисията анализът на изборните данни ясно показва, че употребата на преференциално гласуване има значителен ръст с всеки изминал вид избори и в известен смисъл би могло да изиграе и позитивен ефект в борбата с гражданската апатия. Обаче, ако прочетем тяхната позиция наопаки, няма ли  обезсмислянето на преференциите да откаже много от гласуващите, защото на тях им се предлага безалтернативна възможност да гласуват за партийните листи?

Румен Христов: Абсолютно сте права. Когато имаш възможност да избираш, ти отиваш до урната с желанието примерно последният да получи твоята подкрепа и да го придвижиш напред. А когато сега партийните листи бъдат спуснати отгоре, дори и при нас в демократичната общност, в автентичната десница, както и да се опитваме да подредим по най-добрия начин според нас листата, винаги ще има граждани, които ще имат предпочитание за някой, който е на второ, пето или на седемнадесето място. И когато той не може да отиде и да пусне за този, когото желае и знае, че формация, каквато е демократичната общност, трудно би спечелила повече от примерно два евродепутата, а първите двама не са неговите кандидати, той казва: „Ами за какво да ходя? Аз първите двама не ги харесвам, аз харесвам да речем девети или седемнадесети, исках да гласувам за тях, но сега и да гласувам, нямат никакъв шанс и затова няма да отида до урните“. Нали искаме избирателната активност да е по-висока и тези, които ни управляват, да имат по-голяма легитимност. Няма нищо по-лесно от това да дадем възможност на хората да гласуват преференциално, да имат стимул да отидат до урните, процентът на хората, които гласуват, да бъде по-голям. Да не стигнем до там, каквото се случи в Словакия – 12-15% гласуват за Европарламент. Каква легитимност имат тези евродепутати, изобщо каква легитимност има това гласуване? Аз се опасявам, че при това положение най-вероятно ще падне до голяма степен броят на гласуващите и тогава големите печелят. Това е истината.

Водещ: Ще подобрят ли качеството на правените у нас избори поправките в Изборния кодекс, защото те са и за местните избори, не само за Европарламента? Ако има предсрочни парламентарни – ще важат и за тях.

Румен Христов: Вижте, това е едно отстъпление, крачка назад от постигнатите демократични завоевания на нашето общество в условията на демократизиране на страната ни. Ние отрекохме машинното гласуване, или казваме – не го отричаме, но ще го въвеждаме поетапно. Извинявайте, но от 2009-а година има приети решения за въвеждане на машинно гласуване, за експериментално гласуване и т.н. 10 години не можем да въведем машинно гласуване. Да не говорим за електронното, което се оказа невъзможно, а това е стара идея на СДС – за машинното и за електронното гласуване. Не ги въвеждат с аргумента, че щели да бъдат манипулирани изборите. Ние банкираме, ние превеждаме огромни суми, ние изпращаме отчети, ние какво ли не правим по електронен път, но точно за изборите щели да ни хакнат, извинявам се за този израз, хакерите и да променят реалния вот на българските граждани. Не. Това е опит българите, които живеят в чужбина, да бъдат лишени от право на глас. Те са по-прогресивни, те са по-критични, те са по-активни, те са по-образовани и те искат да променят държавата, от която в момента са излезли, за да работят, да помогнат на своите родители или да се образоват. Лишаваме от възможност тези граждани да участват в гласуването. Не можело и по поща, защото и там не знам какви проблеми имало. Вместо да вървим напред и да правим крачки в посока демократизиране, разширяване, допускане и привличане на повече хора, ние ограничаваме кръга на хората, които гласуват. За съжаление в България останаха по-малко инициативните хора, хората, които са с по-примиренческо мислене, хората, които може би по-лесно се манипулират. И това до голяма степен устройва тези, които в момента вземат решение и са в парламента, и са в управлението.

Водещ: Проф. Христов, правната комисия на 9-часовото си заседание прие изненадващо решение – че местните избори през есента са последните с хартиени бюлетини, после ще се гласува само с машини. Което ни кара да мислим, че местните избори са също изключително решаващи, след европейските, ако се проведат заедно и с предсрочни парламентарни, а след това вече каквото стане. Правилна ли е тази логика или пък от правната комисия имат повече аргументи в другата посока?

Румен Христов: Не съм запознат точно с това решение. Вижте, по принцип въвеждането на машинно гласуване е една стъпка в правилна посока.

Водещ: Ама това ще стане чак след местните избори. Два ключови избора ние ще правим по стария начин.

Румен Христов: Ами да, поетапно. Не сме готови, нямаме машини, нямаме софтуер, нямаме гаранции за това, че няма да бъдат променени резултатите и т.н. Макар че вие знаете, колко демонстрации се правиха. Това е двойно засичане, това е отчитане в момента при приключване на броенето. За мен е много по-стабилно. Но в крайна сметка това е решението – още едни избори ще бъдат на хартиен носител и тогава ще видим. Тогава може да се случи нещо друго, да кажат – да, добре в големите градове, но много е нерентабилно, много неизгодно във всяко населено място да има такива секции, както и сега имаше такива гласове, и пак да отложим. Ние само отлагаме – така сме свикнали.

Водещ: Проф. Христов, в края на нашия разговор не мога да не ви задам важния въпрос, който поддръжниците на СДС си задават – с кого отивате на избори, кой е вашият партньор?

Румен Христов: Нека да не издавам неща от кухнята и от преговорите, които се водят. Предстои да вземем решение. Ще го вземем своевременно. Има достатъчно време. Мисля, че последната дата за регистрация е 15-ти април. Разбира се, че няма да чакаме 15-ти април. Но все още сме в процес на уточнение и не бих искал да коментирам преди да имаме някаква по-голяма яснота.

Водещ: Добре. Иначе щях да ви задам въпроса за вариантите за такава коалиция. Те вече не са толкова много.

Румен Христов: Не са толкова много вече. Самостоятелно явяване, което според мен не е добре да прилагаме за пореден път, за да се броим, ние сме се броили. Не бива гласовете на десницата да бъдат разпилявани, да бъдат неефективно насочвани. Вторият вариант е идейната коалиция, която аз смятам, че е най-добре за СДС, но все пак нека да приключи процесът. И третият вариант е т.нар. консервативно-демократичен алианс или коалиция.

Водещ: Която може би ще включва ВМРО, СДС и НФСБ?

Румен Христов: Може би – да. Разбира се, без „Атака“, няма как да бъдем с „Атака“. Но по-скоро не сме готови и не искам да давам оценки. Това са варианти, това са опции. Но според мен демократичната общност трябва да намери сили да се яви заедно, да консолидира гласовете си, да изпрати депутати в своето семейство на ЕНП. Но ще видим. Предстои.

Водещ: „Заедно можем повече“, спомняте ли си?

Румен Христов: Заедно можем повече. Абсолютно, да, права сте.

Водещ: Това беше един от девизите на СДС на един от изборите и той беше точно за едни от местните избори за коалицията с ДСБ.

Румен Христов: Така е, да.

Цоня Събчева