Проф. Светлозар Елдъров: Скандал и провокация от македонска страна е предлагането на 7 октомври за общо съвместно честване на Гоце Делчев

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Проф. Светлозар Елдъров, историк, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Първото заседание на съвместната междуправителствена комисия на България и Северна Македония, създадена съгласно Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави, се състоя в София. Срещата премина под съпредседателството на  министрите на външните работи на България Екатерина Захариева и на Македония Никола Димитров. Общата история остава крайъгълен камък в отношенията между България и Северна Македония – е изводът от срещата. Дали е крайъгълен, или препъни камъкът предстои да разберем, защото Междуведомствената комисия за общата история на България и Македония вече успя да зацикли върху националната принадлежност на Гоце Делчев. Защо точно Гоце Делчев? Въпрос е към историка професор Светлозар Елдъров. Защо Гоце Делчев някак разделя, вместо да обедини двата братски народа, проф. Елдъров?

Светлозар Елдъров: И аз се учудвам, че става въпрос само за Гоце Делчев.

Водещ: С него започнаха. Вероятно ще се заредят и другите герои от национално освободителните борби.

Светлозар Елдъров: Да. Но защо? Защо с Гоце Делчев, а не например с организаторите, ръководителите, дейците на Кресненско-Разложкото въстание? Би трябвало логиката да е такава. Те предхождат хронологически Гоце Делчев. Според мен това, което днес се случи и каквото успях да прочета в медиите и да проникна зад дипломатичния език на комюникетата и съобщенията, аз останах с впечатление, че днес се случи истински скандал. Това беше провокация от македонска страна – да предлагаш датата за общо съвместно честване на Гоце Делчев на 7 октомври – датата, свързана с най-голямото морално, политическо и идеологическо падение на Българската комунистическа партия, когато на тази дата 7 октомври 1946 година предаде костите на Гоце Делчев на Скопие, а заедно с него неговата кауза, целя архив и музейни сбирки на Македонския научен институт и символично предаде и македонските българи и тяхната борба за национално освобождение и обединение. Нямам просто думи да опиша тази наглост на македонските политици.  Тя се родее само с наглостта на Зоран Заев, който преди време пак от София подхвърли  като едно възможно име на тяхната държава да бъде Илинденска Македония. И аз не мога да разбера, как нашите политици, държавници и дипломати търпят това, което се случва, а също и как колегите ми, които участват в експертната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователни въпроси, също продължават тези безплодни преговори, защото вече цяла година мисля, че се измина, откакто се приложи този договор. Досега стигнаха само до Античността, приеха едно комюнике във връзка с античната история, което аз лично не можех никъде да прочета, за да мога да си изкажа мнението като професионален историк, а също и да го обсъдим с моите колеги историци.

Водещ: Проф. Елдъров, но защо беше провокацията с името на Гоце Делчев?

Светлозар Елдъров: Аз също се учудвам, защо веднага скочиха на името на Гоце Делчев, а не тръгнаха, както се предполага, да се прегледа историята. Нали се говореше за цар Самуил. Как така от Самуил – от средните векове, скочиха с 900 години и отидоха при Гоце Делчев? Това според мен е опит за мен да се прикрие пълната катастрофа, която се допусна от българска страна с подписването на договора на 1 август 2017 година, защото сравнявайки го с Преспанския договор, който Гърция сключи с държавата Република Македония, вече Република Северна Македония, нашият договор изглежда като ученическо съчинение на гимназисти, които любителски се занимават с дипломация, в сравнение с Преспанския договор, в който гърците си решиха свои проблеми, начертаха си червените линии, които македонската страна не смее да прекрачи и оттам нататък също си избраха една комисия, която не само, че трябва да има много по-малък периметър за работа, но има и определен мандат – година и шест месеца, мисля че толкова беше посочено в договора. А нашата комисия дори няма мандат. Докога ще си работи?

Водещ: Тя няма мандат, няма рамки. Ще се занимава с историята – по принцип.

Светлозар Елдъров: Аз бих казал, че тя няма и компетентност, защото е крайно време българската общественост да научи това. В историческата колегия от известно време тлее истинско брожение, защото никой не беше консултиран от историците, които през годините сме се занимавали с проблемите на Македония, с македонския въпрос и националноосвободителните войни на Македония. Аз поне се съм започнал професионално-научната си кариера почти от 40 години и познавам цялата история, развитието на българската историография през този период, познавам колегите, които са работили. И трябва да кажа, че голяма част от нашите представители в тази експертна мултидисциплинарна комисия по образователни и други исторически въпроси нямат компетентност по основните въпроси, които изпъкват в споровете между двете страни, а те не са за Античността, не са дори за Средновековието. Те са за периода на нациите от 1878 до Втората световна война. Това е Кресненско-Разложкото въстание, Горноджумайското въстание, Илинденско-Преображенското въстание, вътрешната организация, Върховният комитет, Гоце Делчев, Даме Груев, другите ръководители на въстанието. Мисля, че ако нашите колеги историци и мултидисциплинарни учени в тази комисия все още имат някаква научна съвест, би трябвало след днешния скандал да поставят въпроса с по-нататъшното развитие на целия този въпрос, за съвместната работа на Комисията.

Водещ: Нарекохте „падение“ датата 7 октомври. Защо?

Светлозар Елдъров: Защото тогава бяха предадени не само физически костите на Гоце Делчев, тогава беше предадена цялата тази идеология, на която се основаваше националноосвободителното движение на македонските и тракийските българи, защото Гоце Делчев заедно с Даме Груев бяха апостолите на освободителната борба. Ние наричаме Гоце Делчев Македонският Левски. Та, ето кой предохме тогава.

Водещ: На практика заради БКП сме се отказали от историята си?

Светлозар Елдъров:  Ние се отказахме и от нашите сънародници, които тогава в границите на Народна Република Македония в тогавашната Народна Федеративна Република Югославия, допуснахме да им внушават различно национално съзнание, различно от българското, но тогава БКП, партията-държава, направи същото и в Пиринска Македония. Тя сама отродяваше българите. Преследваше дейците на ВМРО и да не забравяме, че същата 1946 година беше ликвидиран Кирил Дрангов – синът на известния македонски герой от войните полк. Борис Дрангов и другите дейци на ВМРО. Не знам как друго можем да наречем този акт от 1946 година, освен предателство на българските национални идеали.

Водещ: Проф. Елдъров, няма да спра да задавам този въпрос. Макар че досега не съм получила адекватен отговор, ще ви попитам и вас – в предизборния клип на вече избрания и сега действащия президент на Македония Стево Пендаровски един от акцентите бе именно паметникът с фигура на Гоце Делчев. И посланието беше, че Гоце Делчев е символ на македонско самосъзнание, на македонското героично величие. Нямаше никаква реакция от България. Защо?

Светлозар Елдъров: Това се знаеше още преди да бъде подписан договорът. Ние историците, пак казвам, които се занимаваме с освободителните борби на македонските и тракийските българи и познаваме много добре историографията им по въпроса и нейната политическа инструментализация в Македония, знаем, че няма да отстъпят така, както си въобразяваха анонимните автори на този договор. Не знам кой си е правил илюзии, но ми се струва, че лично за мен този договор, от който произтичат всички тези скандали, които сега се случват, за мен той се родее с калпавия договор от 1911 година – Договорът за добросъседство, сътрудничество и приятелство между България и Сърбия, с който беше поставено началото на Балканския съюз и теглена онази разделителна черта на спорна и безспорна зона – един пълен абсурд. Същият този толкова противобългарски документ, както и онзи договор, който се подготвяше 1946 година, с който не само, че бяха предадени костите на Гоце Делчев, но при евентуалното му подписване тогава щеше да бъде предадена и Пиринска Македония на скопяните. Знаете много добре, че това се подготвяше. И слава Богу, че тогава стана този разрив между Тито и Сталин и цялата тази предателска история тогава не се развихри според пълния си замисъл.

Водещ: Въпросът е оттук нататък какво да се направи? Очевидно е, че се върти някаква дипломация, която ялова някак изглежда, проф. Елдъров. Поправете ме, ако греша.

Светлозар Елдъров: Тази дипломация не може дълго да се прикрива с такива комюникета, безлични и увъртени, каквото ни сервираха днес. В крайна сметка много скоро балонът ще се спука още след следващите скандали, които аз очаквам да се разиграят в тази така наречена експертна мултидисциплинарна комисия. Някои български политици, държавници, имам предвид например бившият президент Георги Първанов – учен, предлага анекс към договора. Но когато се обсъждаше тази идея, аз не, че възразявам, но символично образно я представям като към едно копче да се пришие в балтон. Толкова некадърно и нескопосано е направен договорът, че с анекс към него не знам какво би могло да се направи. Не знам дали, вече това трябва да кажат хора, които са навътре в дипломацията и политиката, както аз съм навътре в науката и историографията, да кажат дали е възможно да се суспендира този договор и да се започне на чисто. Но ми се струва, че това е малко вероятно.

Водещ: Малко вероятно е, професор Елдъров.

Светлозар Елдъров: Но въпреки всичко аз пак казвам – аз съм историк. Съдя от моята камбанария. И ще използвам този път вашия ефир да се обърна задочно и към колегите ми, които участват в тази комисия – нека добре да премислят всичко, защото историческият опит учи, че често пъти именно учените плащат дълговете на политиците.

Водещ: Проф. Елдъров, ще ви призная, че когато прочетох имената на състава на тази комисия, се изненадах, защото не видях сред тях работили по македонските теми.

Светлозар Елдъров: Тази комисия се състои от достойни наши учени, надарени с известност, с авторитет, с административни и управленски длъжности в науката, но заявявам го открито и официално – те не са компетентни по въпросите, основните въпроси, които разделят двете историографии, а това са въпросите на националната епоха и националните борби. Едно е да си специалист по археология, друго е да си много добър познавач на Средновековната българска литература, или да познаваш перфектно политиката на БКП, „Държавна сигурност“ по отношение на Българската православна църква. Но попитайте, мен ме попитайте членовете на тази комисия: какви са техните трудове за Илинденско-Преображенското въстание, за Гоце Делчев, за Даме Груев, за вътрешната организация, за върховистите?

Водещ: Проф. Елдъров, казахте, че очаквате нови следващи скандали. Какви биха могли да бъдат те?

Светлозар Елдъров: Каквото и да се докосне от периода на националноосвободителните борби, няма как да не избухнат скандали. И аз неслучайно споменах Кресненско-Разложкото въстание, чиято 140-годишнина мина някак си тихомълком миналата година през октомври. Тогава трябваше да се отбележи. Някак си тихомълком мина, може би, за да не се създават проблеми на нашите колеги в прословутата вече мултидисциплинарна комисия, но именно Кресненско-Разложкото въстание с неговите дейци е свързано с най-голямата и фундаментална фалшификация на македонизма, върху която след това се изгражда цялата концепция за развитието на македонската държавно-политическа мисъл, в кавички разбира се. Имам предвид прочутия правилник, невероятната мистификация на Славко Димевски от 70-те години на миналия век, за онзи правилни на Кресненско-Разложкото въстание от 211 члена, в който дори не се споменават българите в Македония. И колко други такива проблеми има. Така че да не подхвърлят тук пушилки и димки около името на Гоце Делчев. Просто цялата тази история ще завърши печално.

Водещ: Аз не знам защо самите политици не са се обърнали към вас специалистите, за да почерпят повече информация, да бъдат по-подготвени за такива разговори. Да им обясните, например, че Кресненско-Разложкото въстание е българският отговор на Берлинския договор.

Светлозар Елдъров:  Аз също не знам, и дори не знам, кои са били експертите, ако е имало такива, които са подпомагали от гледна точна на историческата наука създаването на този договор. Би трябвало да се изпише в кавички, защото пак казвам, че тези 5 странички, от които се състои нашият договор, са като едно ученическо съчинение. Много ми се ще да знам имената на авторите и на експертите, които са ги създали. Надявам се това да не е държавна тайна и именно журналистите като вас трябва да искат публичен достъп и да се оповестят тези имена. И да питаме тогава тези хора към кого са се обръщали или към кого не са се обръщали и поради какви причини, защото в Македонския научен институт има достатъчно мои колеги, с които сме работили през години, за чиято компетентност наистина знам. Нито един от тях не е поканен.

Водещ: Проф. Елдъров, ако от едната страна стои идеалът за националното обединение на българите, а от другата страна фалшификацията на историята и македонизмът, кога могат да се срещнат тези две страни?

Светлозар Елдъров: Ето това е един изключително интересен въпрос. Все едно, ако от едната страна стоят, тоест ако споровете не бяха между колеги-историци, а бяха между учени от природните науки, астрофизиката и така нататък и да спорят дали Земята е плоска, или кръгла. Едната страна да настоява, че земята е кръгла, сферична, а другите да твърдят, че е плоска. Интересно къде щяха да намерят пресечната точка – че е полукръгла или полуплоска? Истината и лъжата са несъвместими. Ако към лъжата се добави малко истина, тя ще стане само още по-опасна.

Водещ: И още по-голяма лъжа.

Светлозар Елдъров: Разбира се. Но ако към истината се добави малко, няколко капки лъжа, тя вече няма да бъде истина. Така че сбъркана е цялата тази история, тя тръгна много лошо. И, за съжаление, не знам кой ще понесе политическата и моралната отговорност за това, което се допусна. Пак казвам – за мен аналогията на това, което се случва, е 1912-1913 година с Междусъюзническата война и нейните последици и 1946 година с онова морално предателство, символично свързано с костите на Гоце Делчев, за което виждаме как историята се връща днес в нашето съвремие по същия начин с Апостола на свободата, който ние на всичко отгоре наричаме Македонския Левски.

Водещ: Бумерангът на късата памет?

Светлозар Елдъров: И на безотговорността.

Цоня Събчева