Проф. Славчо Томов, МУ – Плевен: Тази година за пръв път ще имаме изнесени кандидатстудентски изпити и в Разград

Проф. Славчо Томов, ректор на Медицински университет – Плевен, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Недостигът на медицински сестри е един от тревожните сигнали, който с всяка изминала година се задълбочава. Какво прави един от университетите, за да провокира интереса към специалността?  И за това ще говорим с ректора на МУ Плевен – проф. Славчо Томов. Добър ден.

Славчо Томов: Добър ден.

Водещ: Проф. Томов, вашият университет провежда много наситена целогодишна програма по отношение на кандидатстудентската кампания. Вашето мото е „Успяваме заедно“. Вероятно става въпрос за сътрудничеството между студенти, преподаватели, служители? Но как точно се случва това?

Славчо Томов: Да, така е. Вече от няколко години ние осъзнахме целесъобразността на това кандидатстудентската кампания да не бъде кампанийна, само в периода около изпитите, а да се провежда целогодишно, тъй като интересът на младите хора трябва да бъде привлечен с различни инициативи и по различен начин. Знаете, че демографската ситуация в България, е много трудна. Тази година например с около 5000 ще бъдат по-малко завършващите средно образование, което значи, че системата на висшето образование ще изпита отново затруднение. И тук ние сме осмислили това и водим позитивна кампания, която да привлече младите хора към нашия университет. От миналата година се наблюдава една много добра тенденция за специалностите  – медицинска сестра и акушерка. Знаете, че те са ключови за системата на здравеопазването в България. Ние направихме своя анализ, разбира се, специално за нашия университет, но напоследък има известен отлив, който наблюдаваме. Вероятно този отлив е и в европейски, и в световен мащаб. Ще отворя една скоба, за да кажа, че през 2019 година Световната здравна асамблея неслучайно в Женева взе решение 2020 година да бъде Международна година на медицинската сестра и акушерка, с оглед да се обърне внимание на важността на тези две специалности и спецификата на тези две специалности.

Водещ: Един уточняващ въпрос, проф. Томов. Казвате, че това е проблем и в европейски мащаб. Но все пак у нас кой е основният проблем –липсата на желание за обучение в тези специалности или изтичането извън пределите на България на кадри, които вече са обучени?

Славчо Томов: Това са две от обстоятелствата. Има и нещо друго, което не бива да подценяваме, че тези две специалности са много специфични. Ние даже наблюдаваме и такива случаи, в които има кандидатствали, приети са и в момента, в който стартира обучението, студентът разбира, че специалността е много трудна и че тя не отговаря на неговите очаквания, и поради това се отказва още в началото на следването. Те са много трудни и специфични професии – акушерка и медицинска сестра. Изискват придобиване на много специфични знания и умения, обучението им трябва да се провежда в адекватна среда с високотехнологична апаратура, с високотехнологични инструменти и програми, разбира се, които да отговарят на динамиката на промените в здравеопазването в България и в световен мащаб.

Водещ: Медицинският университет провежда и т.нар. изнесени кандидатстудентски изпити. Това е нещо различно, макар че вие ще го направите за трета поредна година, тоест вече имате опит. Какво целите с тези кандидатстудентски изпити извън територията на университета?

Славчо Томов: С тези изпити ние целим да улесним достъпа на студентите до това да имат възможност да изявят своите знания в кандидатстудентските изпити. Знаете, че има региони в България, където социално-икономическите условия не бива да бъдат подценявани. И дори възможностите за придвижване на някои общности, на някои семейства, които желаят децата им да учат в едно висше учебно заведение, понякога ги лимитират. Ето защо ние решихме да провеждаме, освен редовната изпитна сесия, вече от няколко години провеждаме и придружителна сесия тук на място в град Плевен, в университета, но от три години правим и изнесени кандидатстудентски изпити, и то по-специално за бакалавърските програми. Там е ключовият момент, защото те са важни за системата, а там има известен спад на кандидатите към бакалавърските програми.

Водещ: Разбирам, че всички, които проявяват интерес към тази възможност, ще имат още много допълнителни въпроси. Има ли на вашия сайт информация, която да дава конкретика на въпросите, като дати, като подаване на заявления?

Славчо Томов: Точно така. Имаме специален раздел „Прием за 2020 г.“, който е интерактивен и достъпът до него е много лесен. Освен това направихме специална фейсбук страница, тъй като знаете, че за младите хора социалните мрежи са част от техния живот и от тяхното ежедневие. Направихме специална фейсбук страница за прием и цялата информация свързана с него. Има детайли, които всеки, който желае, може да ги намери много бързо и лесно.

Водещ: Ако кандидат-студентът не е удовлетворен от резултатите на тези изнесени изпити, ще има ли възможност да се яви на още един допълнителен изпит?

Славчо Томов: Определено. Той може да се яви и на предварителната сесия. Ако там оценката не го удовлетворява, може да се яви и на редовната сесия. И от трите възможности да избере най-високата оценка. Ако това не го удовлетворява, специално за бакалавърските програми, ние даваме възможност да се кандидатства и с оценката от държавния зрелостен изпит по биология.

Водещ: Има ли някакви критерии, проф. Томов, по които подбирате градовете, в които да се проведат тези изнесени изпити?

Славчо Томов: Нашият акцент е Северна България, тъй като анализът през последните години показа, че основният поток кандидат-студенти са от регионите на Северозападна, Централна, а сега сме се ориентирали и към Североизточна България. Тази година за пръв път ще имаме изнесени изпити в Разград, освен в Монтана, Враца и Видин.

Водещ: Всичко това би могло да се обезсмисли, ако се налага тези кандидат-студенти от изброените градове да дойдат до университета, за да си подадат заявление за участие. Така ли ще се случи?

Славчо Томов: Не. Ние сме дали възможност този процес да бъде улеснен максимално. Няма да звучи сериозно, ако днес ние караме младите хора да се придвижват, само за да подадат своите документи физически и ние максимално използваме възможностите на интернет.

Водещ: Вече имате известен опит. Как отчитате тази практика за онлайн комуникация, за изнесени изпити?

Славчо Томов: Определено тя е предпочитана и делът на кандидат-студентите, които ползват тези услуги, с всяка изминала година стават все повече и все повече. Даже ние напоследък обмисляме дори да редуцираме посещението си на кандидатстудентските борси именно по тази причина.

Водещ: Предстоят ви такива кандидатстудентски борси, доколкото знам в Разград, а може би и в други градове.  В края на този месец ще бъде обявен начинът за подаване на заявления на изнесените изпити. Има ли някаква промяна в тази информация?

Славчо Томов: Не. На практика всичко ще бъде така, както беше и през изминалата година. И няма да има обременяващи детайли. Напротив, всичко е изчистено максимално, за да улесни нашите кандидати.

Росица АНГЕЛОВА