Проф. Стати Статев, ректор на УНСС: Днес ще започне обратното броене на 100-годишнината на стотната учебна година

Проф. Стати Статев, ректор на УНСС в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ по повод откриването на 99 академична година

Водещ: Проф. Статев, днес ще бъде открита 99-те учебна година в Университета за национално и световно стопанство. С новите 3 300 първокурсници осъществява ли се визията на университета да бъде лидер сред висшите училища в Югоизточна Европа?

Стати Статев: На 21 май започна обратното броене за 100-годиншната от нашето създаване, а днес ще започне обратното броене на 100-годишнината на стотната учебна година. Можем да се гордеем, че УНСС е един модерен бизнес университет, най-големият в България и в Югоизточна Европа, център на икономическата наука и традиционен създател на управленски кадри за България.

Водещ: Много първокурсници днес ще прекрачат прага на УНСС. Какво ще бъде важно да им кажете?

Стати Статев: На нашите първокурсници аз винаги завещавам традициите, които са ни оставили нашите първостроители, а то е да създаваме достойни граждани и управленци на България, и мисля, че в нашата 100-годшина история ние това го доказваме. На Стената на славата в университета са отбелязани над 100 министри, които е създал университетът в своята история, голяма част от министър-председателите, заместник министър-председателите, председатели на Народното събрание, почти всички управители на БНБ. Между другото, днес наш гост ще бъде управителят на БНБ г-н Димитър Радев, който също е възпитаник на УНСС. Ще им пожелаем да следват тези славни традиции и да ги съхраняват занапред, ставайки достойни управленци било то държавни или от бизнес елита на България.

Водещ: Да припомним на нашите слушатели, че доц. Кристалина Георгиева също е завършила университета.

Стати Статев: Доц. Кристалина Георгиева, затова казвате и доцент, не само е завършела университета, тя през цялото време беше член на нашето академично семейство на моята Катедра „Икономикс“, която аз ръководя. Така че това е един от многото примери, но може би последният и най-високият от гледна точка на поста, който зае, с който университетът може да бъде представен.

Водещ: Предполагам, че по този начин се осъществява и международната интеграция и влияние и на университета и на завършилите университета.

Стати Статев: Разбира се, ние сме изключително свързани със света. Мога да спомена, че предната седмица, само преди няколко дни завърши 15-та среща на Асоциацията на Югоизточните университети с 25 икономически университета, асоциация, на която нашият университет е създател и един от основните движещи сили и центрове, в които се осъществява това сътрудничество. Но разбира се, ние сътрудничим с над 300 университета и в Европа, и по целия свят, където непрекъснато обменяме преподаватели, обменяме наши студенти. Така че университетът е много, много силно интегриран както в европейското образователно пространство много силно, така и в световната образователна система и тази на обществените науки.

Водещ: И на базата на всичко това, което казвате, предполагам, че интересът на чуждестранните студенти да учат в него е доста голям?

Стати Статев: Разбира се, че е така. И ние имаме всяка година около 500 наши студенти на обмен, които отиват и на реципрочни начала получаваме от Европа, а от 2-3 години и от целия свят, което създава силна основа и много сериозни връзки за бъдещото развитие и сътрудничество. Това е единственият начин то да бъде мултиплицирано и след това да се развива в научни проекти, в съвместни дейности.

Елеонора ЧОЛАКОВА