Проф. Стати Статев, ректор УНСС: По-малък ще е броят на първокурсниците, които университетът ще приеме тази година

Каква е равносметката след проведените кандидатстудентски изпити в УНСС? По темата – проф. Стати Статев, ректор на Университета за национално и световно стопанство (УНСС).  

 

 Водещ: Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) обяви два дни предварително първото класиране с резерви. Как протича кампанията тази година – в следващите минути ще разберем от ректора на УНСС проф. Стати Статев. Проф. Статев, как протича кандидатстудентската кампания тази година?

Стати Статев: Както всяка година, и тази година кандидатстудентската кампания протича нормално. На предварителните и на редовните изпити в УНСС се явиха над 10 000 кандидат-студента. Това е  приблизително толкова, колкото и през миналата година, но броят на първокурсниците, които ще приемем тази година, е по-малък – 3 821 студента. Публикувахме класирането по-рано, имаме и резерви. Надявам се, че кандидатите са мотивирани и ще се запишат в по-голямата си част още на първо класиране, а очаквам на следващите традиционни, второ и трето, места да бъдат запълнени.

Водещ: Нека да кажем на студентите, които ни слушат, какъв е срокът за записване или потвърждаване на класираните и потвърждаване на резервите.

Стати Статев: От понеделник започва записването, до четвъртък на първото класиране. Опциите са или да се запишеш там, където си класиран, или да потвърдиш, че искаш да бъдеш студент на УНСС и да изчакаш второ класиране. Ако не си класиран по първо желание в специалността, да изчакаш да видиш дали няма да стигне балът при второ и трето класиране и да се преместиш в по-желана специалност. Може, който иска, да се запише и платено по държавната поръчка, тъй като искам да напомня, че вече държавната поръчка, която получаваме, е в два раздела. Единият е обучение, субсидирано от държавата, а другият е платено обучение – студентът сам си покрива малката част от държавната субсидия.

Водещ: Кои са най-предпочитаните професионални направления и поднаправления тази година?

Стати Статев: Мисля, че традиционно няма изненади. Мисля, че по всички специалности ние сме единственият университет, който продължава да записва само с успешно положен кандидатстудентски изпит – показва отново нашият вътрешен рейтинг, че най-търсените направления и поднаправления са „Финанси, счетоводство и контрол“, „Икономика и бизнес“, „Икономика на инфраструктурата“, „Право“, „Администрация и управление“, „Приложна информатика, комуникации и статистика“.

Водещ: Кога ще бъде обявено второто класиране?

Стати Статев: Надяваме се да го обявим по-рано от предвиденото, поне с един ден – в края на седмицата. Ако не успеем до петък, в събота при всички случаи ще го имаме.

Водещ: Наскоро бяха връчени сертификати за отличен успех на първите магистри от международната магистърска програма „Ядрена сигурност“. Какъв е интересът към тази програма?

Стати Статев: Интересът към тази програма е много голям, защото тя е уникална и в света. Тя е съвместна с Ядрената агенция към Организацията на обединените нации и основният състав от студенти в нея е от държави, които предстои да развиват ядрена енергетика и ядрена инфраструктура – предимно от Африка, имаме и от Азия. Но отворихме възможност с пет бройки държавна поръчка, по договореност с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, да направим един стратегически план, в който и нашите български специалисти, които са в сектора „Ядрена енергетика“, също постепенно през настъпващата и следващите години да преминат този курс на обучение.

Водещ: Предвиждате ли нови специалности?

Стати Статев: Много е динамична ситуацията, особено в магистратурите. В бакалавърска степен не предвиждаме нови специалности, защото тя е основата, но в магистърската степен непрекъснато се движи както броят на магистърските програми, така и тяхното съдържание. И това става в една непрекъсната комуникация както с бизнеса, така и с нашите партньори, чуждестранни университети.

Водещ: Проф. Статев, очаква ли се да има промяна на семестриалните такси в университета?

Стати Статев: Не. Знаете, че миналата и по-миналата година доста университети вдигнаха таксите. Ние запазваме тези такси все още, защото проблемът при нас не е да събираме повече пари от студентите. Проблемът е държавата да може да осигури по-голямо финансиране. Защото отново напомням, че финансирането за професионални направления „Икономика“, „Администрация и управление“ е най-ниското – то е 693 лева за година на студент, което е два пъти и половина по-малко, отколкото дава държавата за един ученик в гимназията.

Имаме разбиране от ресорното министерство, от министър Красимир Вълчев, че ще имаме решение на този въпрос, и то главно по изпълнение на Стратегията на висше образование, където все повече и повече средства се дават за качество на обучението. И тъй като по всички оценки и предстоящата акредитация при нас то е на достатъчно високо ниво, надяваме се по тази линия заплащането за по-високо качество на обучението да имаме достатъчно финансиране, което да позволи нормалното функциониране на университета.

Милослава АНГЕЛОВА