Проф. Стати Статев, УНСС: Проектът „Електронна студентска книжка“ е иновативно бизнес решение, което е 3 в 1 – студентска книжка, банкова карта и ISIC карта

Проектът „Електронна студентска книжка“ е иновативно бизнес решение, което е 3 в 1 – студентска книжка, банкова карта и ISIC карта. Това каза ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Стати Статев по време на представянето на проекта „Електронна студентска книжка на УНСС“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите му по този проект е работено повече от 10 години. „Всички данни, които се изискват по нормативни документи да бъдат представени в студентската книжка, се съдържат в чип, който е поставен в пластиката, която наподобява лична карта. Той съдържа електронен печат на УНСС, както и индивидуален подпис на всеки студент. Вътре са и всички оценки, които студентът има вписани от преподавателите“, обясни проф. Статев.
Той уточни, че има два варианта на електронна студентска книжка. „Единият е комплексен, за какъвто стана дума досега. А другият вариант е единичен – тоест, само студентска книжка. Първокурсниците тази година бяха първите студенти, които получиха такива и имаше желание и за двата варианта“, каза още ректорът.
Проф. Статев посочи като предимства на електронната студентска книжка са обучителния, финансовия и спомагателния ефект. „Този проект е един междинен етап за цялостната електронизация на УНСС. Вече от четири години имаме утвърдена система за цифрово подписване на протоколи, а от две години действа системата на електронни главни книги. И закономерно следващата стъпка е интеграцията на електронна студентска книжка“, обясни той.