Проф. Стоян Маринов, Варненската туристическа камара: Намаленията за почивка на море през септември достигат до 60%

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Проф. Стоян Маринов, член на Управителния съвет на Варненската туристическа камара, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна 

Фокус: Проф. Маринов, оправдаха ли се очакванията на бранша за силен летен сезон?

Проф. Стоян Маринов: Оправдаха се очакванията на бранша за един добър летен сезон. Не разполагаме с окончателни данни за летния туристически сезон, тъй като все още не е излязла официалната статистика дори за август, но по информация на летище Варна има увеличение на туристопотока. На фона на засилването на конкуренцията – турската ривиера, все пак това, че имаме ръстове на туристи, на нощувки, на приходи, за което говорят хотелиерите, означава, че се справяме добре. Самият факт, че ще има по-добри резултати от миналата година, е изключително положителен.

Фокус: А през септември?

Проф. Стоян Маринов: Намаленията за почивка по българското Черноморие през септември достигат до 60%. Повечето хотели работят до края на месец септември, а висококатегорийните хотели и СПА центровете остават отворени до средата на месец октомври. Те ще реализират заетост от около 50%. Правят се сериозни намаления, ориентирани най-вече към българския и румънския пазар. Една част са заети от организирани туристи през туроператори, но свободните контингенти ги предлагат на доста изгодни цени за хора, които не са успели да почиват през месеците юли и август. Намаленията достигат до над 50%, в някои случаи до 60% от цената през високия сезон. Ако един 4-звезден хотел на първа линия през високия сезон е предлагал ол инклузив на човек на ден за 160 лева или 80 евро, сега същата услуга се предлага на цени около 80 лева, дори под 80 лева, което е 40 евро. По този начин ще се запълнят контингентите, които не са заети от предварителни резервации.

Фокус: По отношение на пазарите какви тенденции се очертаха това лято?

Проф. Стоян Маринов: Увеличава се делът на полските и чешките туристи по българското Черноморие, най-вече на полските туристи. Тази тенденция се наблюдава през летния туристически сезон. Дори немски туроператори, които имат съответни дъщерни подразделения в Полша, Чехия и Словакия, изпращат туристи оттам. На пазари като Германия, Великобритания, Скандинавски страни запазваме позициите си, в Русия също. Очаквам в  края  на сезона да се отчете малък ръст и на руските туристи. Традиционната структура на емитивните пазари за дестинация България се запазва с тази тенденция, че се увеличава делът на полските туристи за сметка на туристите от Западна Европа. И тази година ще отбележим доста сериозен ръст на френските туристи по Северното Черноморие, което е една положителна тенденция.

Фокус: Увеличава ли се посещаемостта на културни обекти през сезона?

Проф. Стоян Маринов: Трудно ми е да кажа, очакваме статистиката в края на годината.  Но през последните две години се наблюдава увеличение на посещаемостта на музеите в страната, което предполага, че доста туристи посещават тези обекти, свързани с културно-историческия туризъм. Увеличиха се полетите на нискотарифните компании, особено към Варна. С тези полети пристигат доста млади хора и хора на средна възраст, които не идват само заради морския ваканционен туризъм, но и заради развлекателния, в това число и културно-познавателен туризъм. Според мен в края на годината ще бъде отчетена по-висока посещаемост на културно-историческите забележителности и музеи във Варна.

Фокус: Очаквате увеличение на приходите. Може ли да говорим за това колко средно са харчили туристите в страната ни през сезона?

Проф. Стоян Маринов: Все още е рано да се говори, но по данни на хотелиерите има леко изпреварване на приходите спрямо ръста на нощувките, което е точно положителната тенденция. Означава, че работим с по-високи цени, които кореспондират с по-качествен продукт. Далеч сме зад  водещи дестинации като разход за един туристи – между 400 и 500 евро, което е доста под средното за Европа и за конкурентни дестинации около нас, като Гърция, Турция, Хърватия.

Фокус: Вие сте и преподавател. Кадрите в туризма  – има ли интерес към специалността в Икономически университет – Варна?

Проф. Стоян Маринов: Има подчертан интерес, не само тази година. Тази тенденция се наблюдава дълги години. Тази година за 105 места имахме близо 200 кандидати и доста хора не успяха да влязат. Интерес има, но този интерес не се отчита в рамките на държавната политика по отношение на подготовката на кадри в туризма. На първо място се смята, че няма нужда от такива кадри с по-високо образование. Не съм съгласен с това, дори на рецепция да работиш, трябва да имаш добра култура, да владееш езици. Но не се признава за приоритетно направление, като резултат идва много ниска субсидия за специалност „Туризъм“, която не покрива разходите по нормално обучение на един студент – пътувания, опознаване забележителностите на България, продукти по отношение на кулинарното обучение. Студентите са принудени сами да покриват тези разходи, което затруднява обучението им. По отношение на кадрите все още нямаме една ясна, целенасочена, дългосрочно ориентирана политика. Като добавим и сравнително ниското заплащане, се получава обикновено износ на наши квалифицирани кадри, които заместваме с по-ниско квалифицирани кадри от чужбина, което се отразява върху качеството на туристическия продукт и върху конкурентоспособността на дестинация България.

Фокус: Започна ли кампанията за следващия летен сезон или тя не е спирала?

Проф. Стоян Маринов: Кампанията за привличане на туристи през летния туристически сезон е целогодишна и с началото на сезона тази година започнаха преговори между хотелиери и туроператори за следващото лято. Повечето от договорите са сключени, вече има туроператори, които са реализирали записвания за следващата година при изключително изгодни условия. Има интерес, има и лоялна клиентела, има хора, които идват многократно, почти всяко лято. Тук също трябва да се работи, най-вече хотелиерите, за увеличаване на тази лоялна клиентела. Обслужването на лоялните клиенти е свързано с по-малко разходи. При тях ги няма неоснователните рекламации и в това отношение има какво още да се прави.

Фокус: Предстои туристическия форум, какви са акцентите тази година?

Проф. Стоян Маринов: Десети юбилеен Черноморски туристически форум ще се проведе във Варна в края на месец септември. Събитието ще се състои от 27 до 29 септември в Двореца на културата и спорта във Варна. Тази година форумът ще бъде посветен основно на културно-историческия туризъм и на алтернативните видове туризъм. Форумът има за цел да допринесе за предлагането на продукти, които водят до удължаването на туристическия сезон и до предлагането на видове и форми на туризъм, свързани с повече приходи. Мотото на изданието тази година е „Местната идентичност и глобалният туризъм“, тоест как в контекста на глобалния туризъм да използваме местната идентичност, за да предлагаме уникални, различни и атрактивни туристически продукти, свързани с по-високи цени и по-високи приходи.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА