Проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: С осигуряване на целогодишна работа и прилично заплащане качествените кадри ще останат в България

Проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненска туристическа камара, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Проф. Маринов, да започнем с анализ на последния летен туристически сезон, изключително успешен за бранша, какво постигнахте?

Проф. Стоян Маринов: 2016 беше една успешна година за българския морски туризъм. Една от основните причини е свързана с международната пазарна конюнктура. Тя се оказа изключително благоприятна за България. В резултат на напрежението, което съществува край Турция,  в самата Турция, в дестинациите в Северна Африка, по Средиземноморското крайбрежие, се оказа, че  България е остров на стабилност и спокойствие, а това е един от основните фактори за предпочитане на една дестинация. Бизнесът реагира адекватно на тази благоприятна конюнктура. Подходи разумно, не повиши цените на туристическите услуги. Искам да отбележа и активната роля на Министерството на туризма със засиленото участие по туристически изложения, установяване на контакти и разговори с основни партньори на България, сред които големите западноевропейски туроператори. Отговорно подходиха и общинските администрации по нашето черноморско крайбрежие, които засилиха своите контролни функции за една наистина сигурна и благоприятна среда. В резултат на всички тези фактори ние успяхме да приключим един много успешен туристически сезон. По нашето Черноморие посрещнахме близо 6 млн. туристи, реализирахме над 2 млн. нощувки, това е един сериозен ръст. Ръстовете на летищата във Варна и Бургас са над 20%. Реализирахме резултати, които не бяха постигани през последните години.

Фокус: Казвате успешна година за българския морски туризъм, но какви проблеми се очертаха, кадрите ли остават най-големият проблем за бранша?

 Проф. Стоян Маринов: Основният проблем за туристическия бранш остава липсата на квалифицирани кадри. Този проблем е възникнал през последните години с отварянето на пазара на труд. Нашите кадри могат да избират дали да останат в България или да отидат в конкурентни дестинации, където заплащането е по-високо. Квалифицираните кадри, които владеят по няколко езика, предпочитат през летния сезон да се реализират в чужбина. В това отношение трябва да се проведе сериозен разговор между всички заинтересовани страни – най-вече бизнес, държава, съответно образователните институции, които между другото си вършат работата, те подготвят кадрите,за да се създаде една среда, която позволява повишаване на заплатите, за да станат до известна степен конкурентноспособни на това, което се предлага в чужбина и да задържим кадрите по нашето Черноморие. В тази насока бе създаден и Националният съвет по кадрите в туризма към Министерството на туризма. В него участват представители на всички заинтересовани страни. Проведоха се редица срещи, говори се как да бъде решен този проблем. Донякъде той ще бъде разрешен с привличане на стажанти от съседни на България страни, за да се компенсира липсата на кадри. Всичко е свързано основно с равнището на работната заплата и сезонността на туризма. Трябва да увеличим сезона, да създадем повече целогодишни обекти, които да работят. Когато има целогодишна работа и едно по-прилично заплащане, качествените кадри ще предпочетат да останат в България. Министерството на туризма започна работа и по създаването на по-приветлива, благоприятна среда в курортите по Черноморието. Освен липсата на достатъчно квалифицирани кадри за сезона, проблем има и по отношение на състоянието на българските курорти по Черноморието. В курортите ни има прекрасни хотели, всеки един хотел предлага качествени продукти, но в междухотелското пространство цари известен хаос, една нелицеприятна обстановка, която следва да бъде променена. Те ще станат по-атрактивни за по-високоплатежоспособна клиентела, към която се стремим. Като проблем през летния сезон се отчита и организацията и реда по плажовете. И в тази насока започна да се работи, бяха променени някои от нормативните документи, например методиката за ценообразуване на предлаганите услуги, която е обвързана с концесионните такси.  Ако тази политика продължи, ще има едни разумни и полезни за българския туризъм решения.

Фокус: Страната ни получи признание за успеха си като туристическа дестинация през летния сезон на 2016 година.

Проф. Стоян Маринов: Да, страната ни бе отличена с две сериозни награди. Най-сериозната награда за мен е, че България беше отличена като най-добра дестинация за семейна почивка за руските туристи, което стана през месец ноември в Москва. Отличието се дава от руското издание на списание National Geographic Traveler след допитване сред техните читатели. Гласуването е проведено онлайн на сайта на руските издания на списанията National Geographic и National Geographic Traveler. Това отличие беше дадено от потребителите на туристически продукти. В конкуренция с Гърция, Хърватия, Черна гора, която е предпочитана от руските туристи, това е едно сериозно признание. Страната ни получи и международната туристическа награда Golden Interstas 2016 за значителен принос в развитието на туризма и културата. Тези отличия показват, че България се представи успешно и достойно през летния сезон на 2016 година.

 Фокус: Община Варна също получи награда от Министерството на туризма.

Проф. Стоян Маринов: Община Варна получи голямата награда в категорията „Община на 2016г. в морски туризъм“ в първите годишни награди, организирани от Министерство на туризма. Варна участва с много номинации, с журналистически материали, събития. Най-ценното признание е това, че тя бе отличена с награда за най-успешна морска община или община за морски ваканционен туризъм, към което Варна се стреми през цялата си история и върши много полезни неща, в лицето на Община Варна, неправителствените организации  и бизнеса.

Фокус: Какви са очакванията Ви по отношение на предстоящия летен туристически сезон?

Проф. Стоян Маринов: Ако се запази същата обстановка, летният сезон тази година ще бъде благоприятен за дестинация България. Вече минаха някои от туристическите изложение, например в Лондон, където се водят първоначални разговори за предстоящия сезон. Очакванията са, че ще се запази търсенето към България. През 2016 привлякохме доста нови клиенти от западноевропейските пазари – Германия, Скандинавските страни, Прибалтийските републики. Очаква се тези нови туристи да дойдат отново,  да сме ги превърнали в лоялни клиенти. Не можем да очакваме тези ръстове от порядъка на 20%, но ако обстановката се запази така благоприятна, ние можем да отчетем ръст на пристиганията над средния за Европа и света, който е около 4%. Това означава, че България би могла да реализира този или малко над него ръст на посетители, пренощували лица, туристи.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА