Проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: По информация на туроператорите и на хотелите, ранните записвания за летен сезон 2017 вървят много добре

 

За работата на новата администрация в министерството на туризма и за ранните записвания за летния туристически сезон, Радио „Фокус” – Варна разговаря с члена на Варненската туристическа камара проф. Стоян Маринов

„Фокус”: Проф. Маринов, как се работи с новия министър на туризма, имате ли вече някакви впечатления за посоката към която новата администрация в министерството води българския туризъм непосредствено преди летния сезон?

Проф. Стоян Маринов: Да, имам впечатления. В това министерство има приемственост. Предната министърка предаде добронамерено на настоящата, тя прие и съответно се изпълняват набелязаните задачи. Впечатлението ми е положително.

„Фокус”: Министерството на туризма продължава тенденцията за работа с бранша, за развитието на българския туризъм и за решаването на основните проблеми, пред които той е изправен.

Проф. Стоян Маринов: Точно така. Една от основните задачи на министерството е маркетинг на страната в чужбина, най-вече в участие на борсите, които се провеждат в този момент. Това беше заложени при предния министър, продължава и при този. Другото направление е да се подредят нещата и да се поддържат в приличен вид за качественото обслужване на туристите, които вече са в дестинация България  през зимата и през предстоящото лято. Не мога да посоча някакви пропуски или някакви слаби страни. според мен нещата вървят нормално и така като трябва.

„Фокус”: Споменахте борсите, някои от които вече минаха. какви са впечатленията, как вървят ранните записвания, има ли интерес към дестинация България?

Проф. Стоян Маринов: Някои минаха. Онзи ден беше открито най-голямото световно туристическо изложение – Берлинската борса. Тя продължава до 12 март. След това от 11 до 13 март е Интур маркет, това е голяма московска борса, непосредствено след нея на 14 до 16 март е МИД, другата голяма московска борса. Това са трите изложения, където всъщност се случват срещите между туроператори, хотелиери от дестинациите, доуточняват се условията, разместват се евентуално незапълнени контингенти по пазари. информацията, която имам към момента е, че България се представя добре на миналите борси, които бяха през месеците януари и февруари. Сега вече предстои да чуем какво ще ни е участието в Берлин след като свърши борсата там и двете московски. По информация на туроператорите и на хотелите ранните записвания вървят много добре. Ние сме облагодетелствани и от благоприятната международна конюнктура. Търсенето към Турция е много слабо. Имаше и такива статии от Германия, което означава, че немските туристи се преориентират към други дестинации в резултат на усещането на несигурност и на политически недоразумения, на които ставаме свидетели между държавните лидери и от всичко това печелят дестинации като България, като Гърция, като Испания и Португалия. Специално за България ръстът на ранните записвания към края на месец февруари е между 20 и 30 % при различните оператори. Какво означава това? Винаги давам като пример следните числа: Ако например по Черноморието посрещаме около 400 000 немски туристи, миналата година към края на февруари сме имали записани около 200 000, то тази година са се записали над 240 – 250 000 туристи. Разбира се има и още, които предстои да се запишат.

„Фокус”: Някои казват, че ранните записвания са напълнили до 40 % вече хотелите по Черноморието.

Проф. Стоян Маринов: Трудно мога да кажа конкретно число защото всеки хотел знае себе си, всеки туроператор знае своите си хотели и няма такава обобщена информация. Знам само от разговорите си с хотелиери, че тези хотели, които са на първа линия, близо да плажа, високо категорийни са, поне четири звезди, и предлагат качествен продукт, при тях месеците юли и август вече са запълнени. Остава да се запълнят крилата на сезона – периодите от края на май до средата на юни и след това втората половина на септември. Но има и по.малки, семейни и по-ниско категорийни хотели, които може би имат по-ниска заетост на база ранни записвания. Общо взето, може би над 50 % от базата е запълнена на база ранни записвания.

„Фокус”: Германският турист ли ще определя лицето на сезон 2017 година, там ли са насочени усилията на бизнеса?

Проф. Стоян Маринов: Има най-голямо търсене от немския пазар и той е най големия. Винаги е бил основен и определящ за България, пък и не само за България, но и за Гърция, и за Турция, за нашите конкуренти. Имаше години, преди десетина години, делът на немските туристи беше достигнал почти 50 %. След това постепенно спадна на около 30 %, сега пак имаме тенденция на увеличение на пазарния дял. Имаме много нови туристи от Германия, които дойдоха през сезон 2016, хареса им и тази година отново са планирали да бъдат в България. Някои от тях вече са се записали и това е един добър и стабилен пазар. Радостното е, че ние имаме стабилни позиции на него, но разбира се, това са някъде около 35 – 40 % от всички туристи. Важното е да се представяме добре и на останалите пазари, а това се случва. така беше миналата година, очакванията за тази са същите. Скандинавските страни вече припознаха Северното Черноморие – Норвегия, Финландия, Швеция. Не трябва да забравяме и руския пазар, който си възстановихме. Там също се случват ранни записвания, които за Русия не са типични. Въпреки това един от големите европейски концерни, който има сериозно присъствие в Русия докладва, че и там има ръст с около 15 % на хората, които са се записали за България чрез ранни записвания. Трябва да споменем и Полша, където през последните две – три години ръстовете са доста значителни, тази година също. Това, което прави впечатление е, че много туроператори искат да си разширят контингентите, непрекъснато атакуват хотелиерите с искания за повече легла, само че ние няма как да си разтеглим базата през месеците юли и август, така че ще трябва да се запълват и крилата на сезона, което означава, че през сезон 2017 ще постигнем една по-добра заетост на легловата база и повече приходи разбира се.

„Фокус”: Как стои въпросът с регион Балкани, знае се, че гостите от този регион са основни за българския туризъм?

Проф. Стоян Маринов: В Балканският регион основният ни пазар за морския ни туризъм това е Румъния. Румънците вече имат над 10 % дял в нашия туристопоток. Числото им се стабилизира на около един милион, но от тях не всички са с престой. Поне очакванията за тази година са за един лек ръст при условие, че не предпочетат да идват през юли и август, а запълнят местата, които са останали в крилата на сезона. Иначе за другите балкански страни не можем да кажем, че са основни пазари за морския и ваканционен туризъм. Те по-скоро идват за развлекателен, хазартен и СПА-туризъм. Имам пред вид Македония и Сърбия. Техните граждани посещават СПА и планинските курорти, които са в Югозападна България. Гърците също идват главно по празниците, турците също идват най-вече през зимните ваканции. Румънците са основният ни пазар за морския и ваканционен туризъм, пък и не само. Сега за Великден хотелите по морето, които отварят и които традиционно работят са запълнени. Голяма част от хотелите на „Златни пясъци“ са резервирани още преди Нова година от румънски туристи за Великденските празници.

„Фокус”: Как стои въпроса с екзотичните дестинации за българския туризъм – Китай и Иран например? Очакват ли се повече туристи от тези направления?

Проф. Стоян Маринов: Има бъдеще. Споменахте Иран. От там има доста силен интерес, увеличават се постоянно полетите от тези дестинации до летище Варна, имат и полети до летище Бургас. Отбелязват през последните три години ежегоден ръст, идват туристи с добри финансови възможности, които проявяват интерес и към допълнителни екскурзии и мероприятия, което означава, че остават и допълнително пари. ние не бихме могли да разчитаме на китайския пазар за морски и ваканционен туризъм, но за културно-познавателен да. Както японците са традиционни посетители на празника на розите защо не и китайците да идват, както и корейски туристи от Южна Корея. Да правят обиколки на България, разбира се комбинирано с обиколки на Румъния, Гърция и Турция защото те няма да пропътуват такова разстояние само за една дестинация. В това отношение бихме могли да разчитаме и на туристи от тези далечини и екзотични пазари, но разбира се в ограничени мащаби.

Петко ПЕТКОВ