Проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: Около 15 000 туристи се очаква да посетят Варна и прилежащите курорти за Великденските празници

Проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненска туристическа камара, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Проф. Маринов, колко туристи се очаква да посетят Варна и курортите ни за Великденските празници и какви са предлаганите пакети?

 Проф. Стоян Маринов: Около 15 000 туристи се очаква да посетят Варна и прилежащите курорти за Великденските празници. В курорта Златни пясъци за празниците ще работят около 20 хотела, които ще предложат 10 000 легла. Това означава, че 10 000 туристи ще бъдат посрещнати в курорта за празниците. Още 5 хотела в курорта „Св. св. Константин и Елена“ ще посрещат гости за Великден. Като се допълнят и градските хотели във Варна – това са близо 15 000 туристи, които ще пребивават в района на Варна. Цените в отделните хотели са различни, но средно във висококатегорийните хотели – четири и пет звезди, нощувката на човек по формулата ол инклузив е 100 лева. Пакетите, които се предлагат, са за две и три нощувки. Най-масово търсените са за три нощувки, което означава, че на човек ваканцията ще излезе някъде около 300 лева. Тези легла, които се предлагат, са заети, което означава, че около 6 млн. лева обороти ще се направят по Великденските празници във Варна и близките комплекс.

Фокус: Румънски туристи ли очакваме основно и какво е търсенето за Гергьовден?

Проф. Стоян Маринов: 90% от туристите за Великденските празници ще бъдат гости от Румъния. Българските туристи ще бъдат около 10%. За Гергьовден търсенето не е толкова силно, колкото за Великденските празници, но за края на април и началото на май също има сериозно търсене от страна на румънските туристи. Хотелите, които ще работят по Великден, ще работят и  в края на април и ще бъдат пълни. Румънците са постоянни клиенти, това са хора, които вече десет години идват и то в едни и същи хотели, големи групи, пристигат с автомобили, автобуси. Откриха,  хареса им Северното Черноморие, услугата, която предлагаме, цената и всяка година още преди Нова година резервират великденските си и майски ваканции.

Фокус: Какви са очакванията на бранша за летния туристически сезон?

Проф. Стоян Маринов: България продължава да се намира в една благоприятна конюнктура и записванията за предстоящия летен сезон са силни. Нашите конкуренти имат проблеми и това отблъсква търсенето, то се пренасочва към сигурни и безопасни дестинации, каквато е и България. Ранните записвания бяха много силни, сега продължават записвания за периодите, които все още са останали незаети в нашите хотели, но по-голямата част от висококатегорийната база е резервирана от 15 юни до 15 септември. Все още има продажби за крилата на сезона – за май, първата половина на юни, втората половина на септември, началото на октомври. Очаква се този сезон да бъде силен колкото и миналата година. Не можем да очакваме ръстовете, които постигнахме през 2016 година, но се предполага, че ще имаме ръст около 5% до 6% на реализираните нощувки, както и ръст на приходите, защото тази година, както и миналата, нямаме толкова много специални оферти и големи ценови намаления, каквито се предлагаха през кризисната 2015 година.

Фокус: Как продължава подготовката на бранша за сезона, срещате ли трудности?

Проф. Стоян Маринов: Подготовката за летния туристически сезон от страна на бизнеса продължава усилено. Служебният министър на туризма провежда срещи с бранша и отговорните институции, такава среща предстои този следобед и във Варна. Задачата на всички е на първо място да задържим нивото на сигурност, с което се отличава дестинация България. Това означава сериозни мерки срещу антитероризма, измами, кражби в курортните комплекси, противопоставяне на различни престъпни групи. Трябва да се работи за безопасността на туристите – инфраструктура на курортите, безопасност на съоръжения, на храни и напитки, води за къпане. Съответните контролни органи съгласуват действията си, за да създадем едни много добри условия за безопасност на туристите в морските ни курорти. Третият сериозен проблем по отношение на туризма, за който се говори, са кадрите. Тук става въпрос за отстраняване на някои бюрократични процедури, които съпътстват прилагането на приетия Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност и Правилника за неговото приложение, който позволява набиране на работна ръка от трети страни. Има поставени проблеми от бранша, има съдействие от страна на Агенцията по заетостта, Министерството на труда и социалната политика. Предполага се и тези проблеми ще бъдат решени, за да се осигурят достатъчно кадри за предстоящия сезон. Ако се изпълнят всички тези условия, надявам се ще имаме един добър и успешен летен туристически сезон 2017.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА