Проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: Над 10 000 абитуриенти и абсолвенти ще празнуват през май в града и областта 

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Проф. Стоян Маринов, член на Управителния съвет на Варненска туристическа камара, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

 Фокус: Проф. Маринов, колко абитуриенти и абсолвенти се очаква да празнуват през май във Варна и района и каква е цената на кувертите?

Проф. Стоян Маринов: Над 10 000 абитуриенти и абсолвенти ще празнуват през май във Варна и района. Кувертите варират между 30 и 50 лева, а с нощувка надхвърлят 100 лева. Май е месец на абитуриентските и абсолвентските вечери. Абитуриентите, които празнуват в нашия край, са както от училищата във Варна, така и от училища в страната. Идват абитуриенти от по-близки и по-далечни на Варна градове. Повечето от тях се ориентират към курорта „Златни пясъци“, където празнуват с приспиване. В празнуването няма нетрадиционни методи. „Абитуриентите, които празнуват в курорта, обикновено имат организирани анимационни програми. Студентите сами подготвят анимационни програми за абсолвентските вечери, като в тях участват самите студенти и преподавателите.

Фокус: Наближава летният туристически сезон, как върви подготовката и какви са очакванията на бранша?

Проф. Стоян Маринов: Продължават да се търсят качествени кадри за предстоящия летен сезон. По време на последното заседание на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма, който е консултативен орган към министъра на туризма, проведено в Русе, са постигнати конкретни договорки между училища във вътрешността на страната за изпращане на ученици за летни практики по морето. Говори се за вноса на кадри, който стана традиционен за осигуряване най-вече на неатрактивните позиции в туристическите обекти, за усъвършенстване на студентските и ученическите практики, които да се обвържат с потребностите, нуждите и възможностите на бизнеса. Изводът е, че продължават да се търсят качествени кадри, те не достигат. Част от кадрите ни заминават за работят в чужбина. Това говори, че ще имаме доста напрегнат като работа туристически сезон.

Фокус: А по отношение на туристите?

Проф. Стоян Маринов: Повече туристи от Великобритания, Франция, Белгия и Холандия се очакват през летния сезон по Северното Черноморие. По отношение на предстоящия сезон настроенията сред туристическия бранш са положителни и оптимистични. За някои сезонът ще бъде на равнището на миналогодишния, докато за други ще бъде по-добър. През последните две години отчитахме силни сезони с непрекъснат ръст на броя на нощувките и приходите от туризъм. На база на реални резервации до момента може да се коментира, че и този сезон ще бъде добър за българския туризъм. Имаме отлив от руския пазар и това е разбираемо с оглед на това, че има преориентиране на туристи към курорти в Турция, Египет и Тунис, но имаме ръстове на западноевропейските пазари. Летище Варна ще има повече туристи от Великобритания. очакваме също повече френски туристи, както и туристи от Белгия и Холандия. Оператори, които водят френски туристи, организират обиколки за тях, което означава, че се възвръща интересът към обиколките на България. Това ще носи приходи и за заведенията и хотелите във вътрешността на страната. Има по-голямо търсене и на екскурзоводските услуги спрямо миналата година. Всички тези факти показват, че сезонът на 2018 година ще бъде добър.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА