Проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: Хотелиерите трябва да наблегнат на привличането на повече неорганизирани гости

Проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Проф. Маринов, какъв се очаква да бъде предстоящият сезон във Варна и съседните курорти от гледна точка на намиране на кадри за хотели и ресторанти? Да очакваме ли повишаване на заплатите в сектора?

Проф. Стоян Маринов: Проблемът с кадрите в последните няколко години в началото на всеки сезон си стои със страшна сила. С разговори със студенти, с които имам занятия се оказва, че някъде около 50-60 % от обучаваните все пак ще останат тук в България и ще работят през сезона. Една част обаче, продължават да предпочитат да ходят на бригади в чужбина, защото доходите, които получават там са доста по-високи. Повечето от фирмите вече обявиха и заплатите, които дават през сезона за различните длъжности. Общо взето са на равнището на миналата година. Това може би е продиктувано от това, че сезонът, който предстои ще е доста труден за бизнеса, с доста завишени експлоатационни разходи и може би намалени приходи в сравнение с миналата година. Ако говорим за кухнята, където се търсят квалифицирани готвачи, заплатите тръгват от 1000 лева нагоре, стигат до 1500. На обикновените готвачи заплатите са някъде около 1000 лева. Помощник-готвачите съответно са с по-ниско заплащане – 700 – 800 лева. Други търсени кадри в бизнеса са най-вече за рецепционисти. Заплатите и тук достигат 1000 лева, а даже и ги надхвърлят в определени фирми. При барманите и сервитьорите заплатите са между 750 лева и 900 лева. Някой ще каже, че не са много високи, но все пак, сравнявайки със заплатите в други сектори на икономиката като банки и други подобни предприятия, те са дори по-високи. Друг е въпросът, че това са сезонни възнаграждения и заетите в тази сфера разчитат за тези 3-4-5 месеца да изкарат един приличен доход, който съответно да ги подсигури донякъде и за зимния период.

Фокус: Ще има ли и тази година внос на кадри за сезона от чужбина?

Проф. Стоян Маринов: Без това няма как да мине българският туризъм. Аз неведнъж съм споменавал, че внос на кадри прави всяка една туристическа дестинация, не само България. Кадри внасят и Гърция, и Турция, и Съединените Щати, Франция и Великобритания. Миналата година някъде около 6000 работници наехме от Украйна и Молдова по цялото Черноморие за морски ваканционен туризъм. Вече има фирми, които превърнаха този внос в бизнес. Работят доста активно. В момента обикалят университетите на Украйна и Молдова, където набират персонал. Дори и това набиране обаче, става много по-трудно, отколкото беше преди година-две, защото и тук се появиха конкуренти на България. Една Полша, например, която предлага доста по-високи възнаграждения за работа в търговията, не толкова в туризма. И вече някои от украинските и молдовски студенти се ориентират към Полша. На фирмите, които набират персонал за България става все по-трудно да убеждават украински студенти да идват в нашата страна, при положение, че става за по-ниски възнаграждения. Но така или иначе, аз съм сигурен, че тези фирми ще успеят да извършат заявките, които хотелиерите и ресторантьори са подали за предстоящия сезон.

Фокус: Вие казахте, сезонът ще е труден, защо така се очертава?

Проф. Стоян Маринов: Така се очертава, защото се промени геополитическата обстановка. Ясно е вече, че Турция, Египет и Тунис са печелившите дестинации в Западна Европа и на руския пазар. И ние сме скачени съдове, когато те са във възход, ситуацията при нас е трудна и обратно. Три години ние бяхме във възход, те бяха в криза. При нас дойдоха туристи, които преди предпочитаха да ходят в споменатите дестинации. Сега отново се върнаха към тях. За съжаление ние не успяхме да ги превърнем в наши клиенти и ще трябва с повече усилия да доближим резултатите от миналата година. Има шансове, трябва да се насочи вниманието на хотелиерите към съседни страни, от където туристите идват с автобуси и лични автомобили. Говоря за Румъния, Украйна, Молдова, Македония. Защото има проблеми с недостиг на летателни капацитети към България. Бумът, който в момента преживяват Египет, Тунис и Турция, привлече съответно, бяха прехвърлени много самолетни седалки към тези дестинации. И пазарите, на които ние разчитаме да идват туристите от там с чартърни полети, достъпността е затруднена по този начин. Ще трябва да компенсираме с туристи от близките, балканските пазари. Освен това хотелите ще трябва да наблегнат на електронните канали и резервационни системи, които привличат неорганизирани, индивидуални туристи, които да използват алтернативни видове транспорт – автобусен, железопътен или пък нискотарифните превозвачи, които летят към България. По този начин да се компенсира отлива, който се очаква да се случи с организираните туристи.

Фокус: Що се отнася до привличането на гости извън силните месеци през лятото, алтернативи ли са поклонническият туризъм или възможностите за ползване на здравни и зъболекарски услуги чрез здравните каси в Германия, например?

Проф. Стоян Маринов: Всички видове туризъм, които са близо триста, извън масовите морски и планински туризъм, са възможност за разширяване на летния и зимния сезон. Но трябва да има събития, трябва да има неща, които се случват, които дават разнообразие на хората, които идват тук. В това отношение има какво да правим. Ето, да споменем здравния туризъм, много говорим за него, но все още няма достатъчно качествени услуги, които да предоставяме, които да се превърнат в необходимост за германци, белгийци, скандинавци и те да предпочитат не конкурентите, а България. Трябва да работим за разнообразяване на предлагането и най-вече за качеството на това предлагане. И то не само в рамките на конкретния хотел, а и извън хотела – инфраструктурата, зелени площи, променади за разходки. Защото няма шанс ако продължаваме по този начин с презастроявания, със струпвания на материална база, с липса на пространство, с недостатъчно качество на услугите. Това няма да ни изведе на добри позиции за месеците извън юли и август.

Фокус: Т.е. трябва да се мисли в перспектива, да се адаптира пазарът към новите условия…

Проф. Стоян Маринов: Трябва повече кооперативност между различните заинтересовани страни. Защото сега всеки работи в някаква посока, но няма добра координация. Тук ръка за ръка трябва да вървят, бизнесът, общините, държавните институции, за превръщането на определени курорти в уютни, качествени туристически места, в които като дойдат туристите за здравен, делови или развлекателен туризъм да се чувстват спокойни. А не затормозени от шум, недобра хигиена или липса на пространство за движение.

Фокус: Предстоят Великденските празници, ще има ли изненади тази година по Северното Черноморие или да очакваме отново румънските гости?

Проф. Стоян Маринов: Румънският пазар е основен. За Великден, специално нашите хотели тук по морето са пълни. Още от миналата година по това време са направени резервациите, веднага след като преминаха миналогодишните празници. Повечето хотели са резервирани, защото става въпрос за едни и същи туристи, за едни и същи клиенти, лоялни клиенти. Цели общини, начело с кметовете си идват тук по нашето Черноморие, защото имаме качествени обекти със съответните СПА центрове. Чувстват се комфортно. Така че за Великденските празници, нашите обекти ще бъдат със същата заетост като миналата година.

Диана СТОЕВА