Проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: Трети сме по цени на морски почивки след Италия и Хърватия

Проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Проф. Маринов в началото на тази година хотелиери и ресторантьори имаха притеснения за по-малко ранни записвания, какви са тенденциите в след старта на летния сезон? Какви са Вашите прогнози за сезон?

Проф. Стоян Маринов: Ако говорим за организирани туристи и морски пътувания, ситуацията не се е променила. Сезонът се очертава като труден. Още при ранните записвания стана ясно, че трудно ще постигнем резултатите, които имахме миналата година. Най-вероятно ще реализираме спадове, но надеждата е, че няма да са толкова големи, колкото прогнозирахме. Аз разгледах сайтовете за почивки в Русия. Там всички дестинации правят намаления, включително и Турция, и Тунис, които са най-търсени. Но ми направи впечатление, че за юни на руския пазар България е била сред най-изгодните дестинации. Говорим за организирано пътуване с десет нощувки за двама. А сега, вече сме някъде над средата по равнище на цените. Т.е. дори ни обявяват като по-скъпи от Гърция, Турция, Кипър, Черна гора. По високо равнище на цените, може би сме на трето място. Пред нас са Италия и Хърватия. Което показва, че най-вероятно хубавите хотели са вече запълнени за високия сезон и съответно сега са останали не толкова много места в тях. Иначе в Германия сме с минус. Но там повечето дестинации са така. Германците показват намалено търсене спрямо миналата година. Във Великобритания нещата изглеждат по-добре. Понеже още един голям британски туроператор влезе за България, може би ще имаме по-добри резултати. Запазване на равнището или по-високи резултати се очакват на пазари като Полша и Чехия донякъде.

Фокус: По-изгодни пакети или насочване на усилията към неорганизираните туристи, към други пазари – какви са решенията, според Вас?

Проф. Стоян Маринов: Това са другите варианти, да. Хотелите, които имат доста незапълнени места за сезона през юни, юли и август трябва да потърсят тези варианти – да разчитат повече на индивидуални, неорганизирани туристи, на туристи от съседните страни, на румънския пазар, защо не на Молдова, Украйна. Също автобусни туристи и такива, които идват с автомобилите си, и гости, идващи с нискотарифните авиокомпании. Българският пазар също е с много голям потенциал. Хотелите, които не са успели да запълнят базата, с по-изгодни оферти, със специални намаления и допълнителни услуги в пакетите, трябва да търсят варианти. Да се добавят ол-инклузив оферти, СПА пакети, с оглед да се привлекат български туристи.

Фокус: Но българският турист предпочита Южното Черноморие, Гърция и Турция …

Проф. Стоян Маринов: Това е вярно. Особено гражданите на София, на Пловдив, обичат повече „Слънчев бряг“. Това е публика, която търси развлечение, забавления, а този курорт предлага такива. Тук на Север и най-вече в курорта „Албена“, идват повече семейства с деца, хора на възраст, търсещи по-спокойна атмосфера. Общо взето нашите курорти си имат и лоялна клиентела от България. Има и достатъчно и за нашите хотели, стига да им се предложат достатъчно добри оферти. Ясно е, че при големите оператори, които водят туристи от Централна и Западна Европа, се забелязва спад към настоящия момент. Въпросът е с изгодни цени да наваксат тези спадове. Има и нещо друго, Турция понадигна цените. И туристът е много чувствителен към ценовите оферти. Тези, които са чакали до последния момент, сега могат да се откажат и да дойдат тук. Но Кипър запазва нивата и е водеща дестинация на руския пазар в момента.

Диана СТОЕВА