Проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: Новата единна туристическа информационна система ще позволи да се вземат правилните маркетингови решения за успешен сезон

Проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Проф. Маринов, туристическият сезон по Северното Черноморие още не е приключил, но какво показват цифрите към момента? Каква е запълняемостта на базите през септември?

Проф. Стоян Маринов: Това, което мога да кажа е, че краят на сезона се развива според очакванията. Различното е, че времето все още е хубаво, условията за есенна почивка на море са чудесни. Температурата на водата и тази на въздуха са изравнени и, ако времето се задържи така до края на септември, ще имаме един силен месец. Така ще се компенсират спадовете, регистрирани през сезона. Това, което прави впечатление е, че поради изключително изгодните оферти, които предлагат повечето хотели, в курортите изобилства от автотуристи. Това са предимно българи, румънци, молдовци, които идват с автомобили през уикендите, а и през седмицата и се възползват от изгодните оферти. Специално малките села и градчета на север от Варна – Балчик, Каварна, Шабла, Тюленово, изобилстват от такива туристи, което е положително.

Фокус: Все още в големите курорти край Варна се забелязва присъствие на български туристи, дайте примери за изгодни пакети, от които се възползват гостите от страната.

Проф. Стоян Маринов: В момента има невероятни намаления. За някои хотелски комплекси цените са с 20 до 30 процента по-ниски от предлаганите през миналия септември. Конкретно, мога да посоча, че за цена от порядъка на 50 лева на ден в 4-звезден хотел, във втората половина на септември, може да се изкара прекрасна почивка. Защото сега е и много по-спокойно.

Фокус: А имаше ли много гости и за изминалите почивни дни?

Проф. Стоян Маринов: Имаше да. Доста хотели до 15-ти – 16-ти септември нямат и една свободна стая. Говоря за качествени хотели, които имат и басейни, които са близо и до плажа. Това е един добър индикатор за силен месец септември.

Фокус: В края на сезона, какви са възможностите според Вас, за привличане на гости извън активните месеци юли и август?

Проф. Стоян Маринов: Като споменахте за удължаване на сезона, дори и в момента на „Златни пясъци“ тече един фолклорен фестивал, който стана традиционен и, в който участват различни състави от страната и от чужбина. Ето това е начин за удължаване на сезона. От 3-ти до 5-ти октомври Варненската туристическа камара организира поредния, дванадесетиЧерноморски туристически форум. Всяка година той е посветен на някакъв алтернативен вид туризъм, който е предпоставка за удължаване на сезона. Тази година акцентът е поставен върху туризма, свързан със срещи, поощрителни пътувания, конференции и изложения. Това са събития, които обикновено се провеждат през есенно-зимния или зимно-пролетния сезон. И чрез тази тема също искаме да очертаем възможности, които да доведат до целогодишно посрещане на туристи във Варна и региона. Вече се създадоха добри условия, има нови съоръжения – зали за такива събития в хотели, в комплекси. При тези инфраструктурни съоръжения трябва да мислим за създаване на продукт, да го маркетираме и по този начин да привличаме гости и извън летния сезон. Друго, което е важно е, че в момента върви регистрирането на хотелиерите и собствениците на места за настаняване в така дългоочакваната единна туристическа информационна система. До края на септември е срокът за това и, когато местата за настаняване се регистрират, те ще трябва в реално време да подават информация за нощуващите лица и живот и здраве догодина, когато всички са регистрирани в реално време ще може да се сравняват цифрите и в крайна сметка на тази база да се вземат правилни маркетингови решения.

Фокус: Що се отнася до алтернативите за удължаването на сезона, балнеолечението също е алтернатива?

Проф. Стоян Маринов: Традиционно говорим за балнеолечението, в комбинация и с културно-познавателния туризъм. Също имаме и прекрасни обекти в района на Варна. И можем да съчетаваме конферентен, събитиен, културно-опознавателен с балнеотуризъм, и по този начин да ставаме атрактивна дестинация за есенно-зимните и зимно-пролетните месеци.

Диана СТОЕВА