Проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: Очаква се през летните месеци на 2018 година да достигнем 4 млрд. лева приходи

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Проф. Стоян Маринов, член на Управителния съвет на Варненска туристическа камара, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна 

Фокус: Проф. Маринов, летният сезон бе открит официално във Варна през май. Има ли вече туристи в града и курортите?

Проф. Стоян Маринов: Сезонът започна и туристи има. Хотелите по Черноморието са заети над 50%, което е нормално за сезона. Ранните записвания се случиха на добри равнища, дори имаше ръст спрямо същия период на миналата година. При тези ранни записвания голяма част от хотелите, особено висококатегорийните, запълниха контингентите си през юли, август, голяма част от втората половина на юни и първата половина на септември. Най-много са туристите от Германия, Румъния, Русия, Полша, Украйна и Великобритания. Тази структура ще се запази до края на сезона. Очакват се ръстове на немския, полския и британския пазар, както и ръст на френските туристи. Има засилен интерес от французи за културно-познавателни обиколки на България, което е нов момента в нашето предлагане и съответно търсене към дестинация България. Прогнозите са, че през лятото на 2018 година ще имаме един добър туристически сезон с ръст на туристите, съответно и на нощувките с около 4-5%. Според прогнозите се очаква и по-висок процент увеличение на приходите, което също е положителен факт. Очаква се през летните месеци на 2018 да достигнем 4 млрд. лева приходи или около 2 млрд. евро. Миналата година за същия период са реализирани 3,7 млрд. лева приходи, което говори, че приходите нарастват с по-бързи темпове, отколкото броя на туристите, на нощувките. С други думи туристите харчат малко повече в дестинация България.

Фокус: Какво се случва с липсата на кадри за сектора?

Проф. Стоян Маринов: Кадрите са най-големият проблем, с който се сблъсква туристическият бранш, но това е проблем не само на България, но и на всички туристически страни, които предлагат сезонен туризъм. Проблеми с кадрите имат с в САЩ, Испания, Италия, Гърция, Кипър. Около 6 000 български студенти заминават на работа в САЩ през летния сезон, голяма част от тях работят в туризма.  За да компенсираме този отлив, ние внасяме кадри от трети страни, най-много от Украйна, Молдова. И тези 6 000 студенти, които заминават за чужбина, ще бъдат компенсирани с внос на 6 000 студенти от чужбина, за да се запълни този дефицит. Негативното е, че нашите студенти са езиково грамотни и компетентни, а на тяхно място идват кадри, които нямат такава добра подготовка. Това се отразява на качеството на нашия продукт, но такава е глобалната тенденция и ние не можем да избягаме от нея. По отношение на липсата на кадри за туристическия сектор трябва да добавим, че тази година държавата, в лицето на Министерството на образованието, подходи разумно. Увеличен е приемът по държавна поръчка за Икономическия университет във Варна, както и за Колежа по туризъм в Бургас. Тази година местата по държавна поръчка в университета са 160, докато миналата година бяха 120. Това означава, че ще привлечем повече желаещи да се образоват в сферата на туризма,  съответно по-голяма част от тях да могат следващите четири години през сезоните да работят в българския туризъм, за да компенсират донякъде този дефицит, който се получава.

Фокус: С какви други проблеми се сблъсквате – шум по курортите, пътна инфраструктура?

Проф. Стоян Маринов: Проблемът с шума по нашите курорти не е от вчера. Проблемът е от началото на 90-те години. Преди 1990 година този проблем го нямаше, защото имаше ред и дисциплина в курортите, защото собствеността беше държавна. Сега, когато собствеността е частна, е ясно, че има различни интереси. Често пъти тези интереси са противоречиви, но контролът, който миналия и този сезон се осъществява в тази посока при всички случаи ще има ефект. Въпросът е този контрол да се осъществява на база на законите и наредбите и ако те се на съвършени,  да бъдат подобрени, за да има строги наказания за субекти, които не спазват правилата. Когато тези санкции са подобаващи – по 20 000 лева, всеки ще си помисли дали да нарушава тези правила. Според мен ще има ефект и това ще подобри атмосферата в комплексите. От друга страна Министерството на туризма контролира плажовете, ежедневно се правят проверки по всички плажове от север на юг и обратно. Този контрол има положителен ефект, който вече се забелязва.  Плажовете са много по-добре уредени от концесионерите, те започват да спазват по-стриктно правилата, заложени в концесионните договори. Това ще доведе до по-добро качество на обслужване на плажовете, които са основния ресурс, привличащ туристи. Що се отнася до инфраструктурата предстои откриването на четирилентовия път, който свързва Бургас със Слънчев бряг. Там през лятото се образуваха сериозни задръствания, които ще бъдат избегнати. Това можем да го отчетем като положителен факт. Той добави, че Варна също се преобразява.  Този сезон ще има напрежение, но градът ще се отпуши като транспортна мрежа, за да може туристите да се предвижват лесно и бързо от летище Варна до курортите, които са на север.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА