Проф. Стоян Маринов: Фалитът на английският туроператор „Томас Кук“ ще окаже несъмнено негативно влияние върху родния туризъм

Проф. Стоян Маринов, член на Варненска туристическа камара, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

 

Фокус: Проф. Маринов, фалитът на английският туроператор „Томас Кук“ несъмнено ще окаже сериозно влияние върху бранша в световен мащаб. Има ли данни за това, колко хотела по Черноморието ще бъдат засегнати?

Проф. Стоян Маринов: Около 30 хотела по Северното и близо 40 хотела по Южното Черноморие са засегнати от фалита на туроператора Томас Кук.  Със сигурност фалитът на английския туроператор ще се отрази много негативно на бранша, защото близо 70 хотела по Черноморието работят с тази фирма и има хотели, които не са се разплатили с Томас Кук. С тези средства хотелите разчитат да се разплатят с доставчиците си, а те с техните поддоставчици. Така че всички по веригата ще пострадат и ще загубят средства. Ясно е, че в по-дългосрочен план тези хотели ще трябва да се преориентират към други партньори, а може би и към други пазари, защото Томас Кук покрива цяла Европа. Като цяло фалитът на туроператора е удар по европейския туризъм, в това число и на туризма в България. Всички знаеха за лошото финансово състояние на Томас Кук, но никой не вярваше, че ще се стигне до тук. В мрежата на оператора са оплетени десетки туроператори, авиокомпании, над 6000 хотела и т.н. В крайна сметка всички губят, но най-много губят тези, които са в края на веригата, а това са клиентите. Някои от тях, които са извън британския пазар могат да загубят и парите си.

Фокус: Възможни ли са фалити и български оператори?

Проф. Стоян Маринов: Принципно такива събития знаете, че носят риск за всички по веригата. Най-засегнати обаче ще бъдат малките, семейни хотели, чийто собственици нямат други странични бизнеси и в една такава ситуация трудно биха могли да покрият загубите. Хубавото е, че  в момента се обсъжда и вероятно ще се стигне до съдействие от страна на държавата, както е в Гърция и Кипър. Там профсъюзите натискат изключително много за конкретни мерки, за да се справи туристическия сектор с фалита на Томас Кук.  Искам да уточня, че над 20 000 са служителите в Томас Кук, които ще бъдат засегнати и е вероятно голяма част от тях ще  останат без работа. Друга част ще се пренасочат към операторите, които се очаква да изкупят туроператора. При всяко положение обаче ще мине поне година и половина преди напрежението да спадне. Пак казвам, за да се избегне подобно напрежение и в България е необходимо бизнеса и държавата да предприемат нужните мерки. В Германия знаете, че вече започнаха да се взимат мерки, за да не се стигне до фалит на превозвача „Кондор“.

Фокус: Има ли риск за проваляне на сезона в зимните ни курорти, които традиционно разчитат на английските туристи?

Проф. Стоян Маринов: Не, не смятам, че има риск за провал на зимния сезон, заради фалита на р „Томас Кук“.  Действително зимните ни курорти разчитат на туристи от Великобритания, но не само „Томас Кук“ е операторът, който праща в България. Дори напротив, зимата те са назад в класацията. Там са силни оператори, като Balkan Holidays и други по-малки оператори. Предполага се, че ще бъдат разпределени дяловете на Томас Кук и съответно туристите, които желаят да дойдат в България ще могат да го направят с конкурентни фирми.  Не може да се твърди, че фалита на британския туроператор ще остави зимните хотели празни, а дори и за следващото лято. Истината е, че туроператорът води туристи от цяла Европа, но делът на британските посетители е около 20%  от общия поток.

Фокус: Как се отразява Brexit на туризма?

Проф. Стоян Маринов: Brexit със сигурност оказва неблагоприятно влияние върху туризма. Това например е една от многото причини за фалита на английският туроператор „Томас Кук“.  Ако говорим в по-глобален мащаб –  Brexit е изплаши английските туристи и не малка част от тях са започнаха да се въздържат от пътувания. Другият е ефект е обезценяването на английската лира, което е също причина за въздържане за пътуванията в чужбина. По тази причина и доста от туроператорите във Великобритания изпитаха сериозни финансови затруднения. От друга страна обаче, България е позиционирана във Великобритания, като изключително евтина и изгодна дестинация. Обезценяването на лирата дава възможност на хора с по-ограничени възможности да идват на почивка в страната ни. Ако говорим за бройка туристи, а не за качество на туристи, то в този случай Brexit праща туристи към България, отклонявайки ги от по-скъпите дестинации. Влиянието на този процес ще е многопосочен, но като цяло може да се каже, че ще бъде неблагоприятно. Създава се напрежение в бизнеса и оценката в крайна сметка е негативна за този процес.

Десислава ВАСИЛЕВА