Проф. Тодор Галунов, политолог: Коалиционните партньори на ГЕРБ ще са много предпазливи относно евентуалното предизвикване на нови парламентарни избори

Коалиционните партньори на ГЕРБ ще са много предпазливи относно евентуалното предизвикване на нови парламентарни избори. Това коментира за Радио „Фокус“ – Велико Търново във връзка със заплахите за нов вот на недоверие, който БСП планира срещу правителството политологът проф. Тодор Галунов. Недоволството на социалистите този път е свързано със скандала с Държавна агенция за българите в чужбина. Повече за новите упреци към управляващите, гласуването на Бюджет 2018 и предстоящите избори през 2019-та, прочетете в пълния текст на интервюто.

 

Фокус: Проф. Галунов, парламентът прие на първо четене Бюджет 2018, въпреки бойкотът на БСП. Приоритети са социална политика, образование, доходи. Каква е Вашата оценка за документа и основателни ли са, според Вас, нападките, че той е предизборен?

Проф. Тодор Галунов: Няма бюджет, който като цяло да не е предизборен, защото извънредните парламентарни избори винаги са потенциална алтернатива за всяка следваща година. Все пак пред нас имаме цялата 2019-та година и в нея ние ще имаме два вида избори – местни и за Европейски парламент. Аз мисля, че бюджетът е нормален и в него няма нещо, което може да бъде окачествено като строго предизборно. Така, че аз не виждам нищо, което да е по-политизирано от който и да е друг бюджет от предишните години. Мисля, че критиките към него – че цели да осигури предварителни предизборни победи, са пресилени.

Фокус: А започна ли кампанията за изборите, които предстоят през 2019 година?

Проф. Тодор Галунов: Кампанията не е спирала, защото българските политически партии постоянно търсят слабите си места. Но през новата година ние имаме два сигурни избора, както вече споменах – това са изборите за Европейски парламент и  кметските избори. Първите не се усещат много в публичното пространство в момента, тъй като по традиция това са едни подценени избори  не само у нас, но и в много  европейски държави. Това е така, поради простата причина, че европейските политици са управниците, които стоят, може би най-далеч от гражданите. Българските граждани, като цяло, не познават своите евродепутати. Те не познават и институцията Европейски парламент. Така, че тези избори от много партии ще бъдат взети като ориентация за разположението на политическите сили вътре в страната в контекста на местните избори и споритичните извънредни избори за национален парламент. Относно това, че кампанията за тях сякаш не се усеща видимо, мисля, че това се дължи на факта, че през последните дни и месеци в българското политическо пространство сякаш  по-интересни станаха темите свързани с определени скандали.  Те винаги се оказват по-атрактивни, отколкото рутинната политическа работа. Но все пак ако трябва да правим прогноза за изборите за Европейски парламент, в момента е ясно, че на там се целят поне три български политически партии – ГЕРБ, БСП и  ДПС. Другите партии са под въпрос. Четвърти вероятно ще са патриотите, но тук можем да поставим една голяма скоба, която зависи от вида на тяхното участие. Ако те участват в сегашния си вариант ще прескочат изборната бариера. Ако обаче, по някаква причина те се разцепят, политическите комбинации стават различни. Евентуално шанс за Европарламента   има и някакво кристализирано дясно – от бившето  синьо пространство. Но там процесите на консолидация все още не са избистрени и на този етап не можем да твърдим със сигурност, че от там ще влезе някоя от традиционните български политически партии в дясно. Аз съм сигурен, че изборите за Европейски парламент ще бъдат базата, върху която всички политически партии ще се ориентират за по-важните за гражданите избори за местна власт.

Фокус: А какви са прогнозите Ви за тях?

Проф. Тодор Галунов: В България стара традиция е едни избори да обобщаваме резултатите за други избори. Но за кампанията, която предстои за месните избори през 2019-та, ще е по-интересно, да говорим по места. Самата кампания за избор на местна власт винаги крие един елемент на уникалност. Това е така, поради простата причина, че в България има 265 общини и всяка една от тях има своите специфични проблеми и всяка кампания малко или много се различава. По тази причина местните избори приличат повече на националните избори. Но общо и в двете кампании – и за местните, и за Европарламент, които са доста различни, все пак ще видим, че ще се обещават неща, които не са в правомощията нито на евродепутатите, нито на местната власт.

Фокус: Какво имате в предвид?

Проф. Тодор Галунов: Най-вероятно в кампанията за евроепдепутати ще се обещават неща, които ще са от местен интерес, а в кампанията за местните избори – ще се обещават неща, които не са по силите на местната власт.  Това е една политическа традиция в България, която и този път ще се проведе по този начин. Друг е въпросът е дали тези два вида избори ще се гарнират политически с трети вид избор – евентуално предсрочни парламентарни избори. На този етап всяка прогноза е рискова. Кризата в кабинета в момента е тежка, но преодолима на този етап. На мен ми се струва, че преди да има избори за Европарламент няма как да има преждевременни парламентарни избори. Не изключвам възможността и това управление да продължи  до есента, а и след това. Крайната прогноза е, че този кабинет може да си изкара мандата, но това ще е много трудно, тъй като виждаме, че парламентарното мнозинство се крепи на около 122 гласа, плюс резервните депутати от парния ВОЛЯ. Но в крайна сметка  понякога логиката в политиката е нарушена и привидно логичния вариант за предсрочни парламентарни избори може и да не се случи през 2019 година. Пак казвам  тук прогнозата е доста рискова.

Фокус: Преди броени дни бе отправена нова заплаха за вот на недоверие към правителството във връзка със скандала с Държавна агенция за българите в чужбина. Основателен ли е той според Вас и попадаме ли в ситуация на омаловажаване а процедурата.

Проф. Тодор Галунов: Когато имаме скандал в обществото и той е около управлението, няма опозиция, която да не се възползва от варианта да поиска вот на недоверие. Сега, ако парламентарното мнозинство продължава да е консолидирано, най-вероятно и този път вотът на недоверие няма да мине. Ако обаче, се получи някакъв разнобой, имам предвид  партията на Валери Симеонов, тогава е възможно да има проблем с вота. Но все па мисля, че до сега дългогодишната наша парламентарна традиция  – да не може да събори кабинета по парламентарен път, би трябвало да се спази. Мисля, че кабинетът на този етап ще продължи да функционира до тогава, до когато реши най-голямата политическа партия – ГЕРБ. Защото коалиционните партньори на ГЕРБ нямат интерес от предсрочни избори. В един нов политически формат е ясно, че в българския парламент ще влязат ГЕРБ, БСП и ДПС, а останалите партии, пак казвам, не са сигурни. Така, че и партия ВОЛЯ и партиите от патриотичния блок малко или много ще бъдат доста предпазливи относно предизвикването на нови предсрочни парламентарни избори. И по-скоро големият политически страх, големият политически интерес на партиите ще ги кара да пазят това парламентарно статукво и да не бързат с новите парламентарни избори. Уверявам Ви, че на никой от депутатите не му се тръгва по средата на мандата на нов изпит пред българския избирател, който малко или много може да стане критичен към дейността на някои от партиите и народните представители, които в момента управляват. Така, че мисля, че този парламент и тези партии ще направят всичко възможно, за да продължат своето участие в парламентарния политически живот.  Това до голяма степен прави много трудно реализирането на който и да е вот на недоверие.

Луиза ТРАНЧЕВА