Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът тази година закъсня в цяла Европа, пикът му се очаква в края на февруари

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести, в интервю за Радио „Фокус“

 

Водещ: Проф. Кантарджиев, предвид застудялото  време и истинска зима това ще ускори ли епидемията от грип, която се очакваше иначе в края на месец януари?

Тодор Кантарджиев: Разбира се, инфекциите, които са характерни за студените месеци, за зимата и са свързани с две причини за своята епидемично разпределение. Първата причина това е, че когато времето е студено, много хора, не се проветрява и много хора се събират на затворено място. Това са в момента събиранията, посещенията на молове, магазини, когато има близък контакт между хората и са на по-малко от метър и половина, разговарят, един от друг, е възможно предаване на инфекции на дихателните пътища с пръски и капки. Втората причина е, че през зимата да има много инфекции на горните и долните дихателни пътища е фактът, че студеният въздух води до измръзване на носната лигавица и свиване на кръвоносните съдове в носа. Бели кръвни клетки не попадат в капилярите на носната лигавица и тя не може да изпълни своята функция да улавя и унищожава микроорганизми. Именно затова през зимния период доста повече инфекции на респираторния тракт. Разбира се, те се разпространяват не само чрез пръски, от вдишан въздух. Те се разпространяват, когато с лице пипаме повърхности, върху които някой е кашлял или кихал и с немитите ръце, които сме пипали тези повърхности, пипнем носа, устата или очите си. Тази година в цяла Европа се забави грипната епидемия. Това беше до голяма степен поради някои климатични особености, в смисъл есента беше много дълга и зимата се забави. Сега, със застудяване на времето близкия контакт между хората, непроветряването на помещенията, непроветряването на градския транспорт ще доведат до увеличаване на броя. Културният българин чете, особено във вторник сайта на Националния център по заразни и паразитни болести, където има данни за епидемичната обстановка, за грип и респираторните инфекции по дадени области. Като информацията от цялата страна се събира, анализира и се представя във вторник, благодарение на хората, обърнали се към медицинска помощ във връзка с някакви респираторни инфекции. Освен това в сайта даваме данни за доказаните циркулиращи вируси. Последните седмица в София доминира парагрипен вирус, който е характерен за късната есен. Все още в нашата страна няма циркулация на грипни вируси, епидемични взривове от грипни вируси няма. Първите грипни вируси ги доказахме по-миналия, не последния петък, ги доказаха в Бургас. Това беше H1N1, така нареченият пандемичен, или по-необразованите го свързват със „свински грип“, при две деца: на три години и три години и няколко месеца. Децата отдавна са здрави, изписани от болничното заведение. Миналата седмица доказахме грипни вируси в София. Те бяха H3 в Инфекциозна болница, в Първа клиника на Инфекциозна болница в София, дете на седем и дете на тринайсет години, също са добре. Но първите открити случаи показват, че референтната лаборатория на центъра работи, но не казваме, че има епидемично разпространение на грип.

Водещ: Да, както казахте, това са единични случаи. Но все пак кога да чакаме  епидемия?

Тодор Кантарджиев:  Надяваме се, това ще стане втората половина на януари. Очакваме слабо разпространение на вирусите на грипа, а епидемичното им разпространение ще бъде може би февруари месец.

Водещ: В момента циркулират вируси, които са предразположени от това, че в помещенията не се проветрява. Можем ли да дадем няколко съвета как да се предпазим?

Тодор Кантарджиев: От края на септември в нашата страна бяха най-силно разпространени риновирусите. Които за разлика от другите есенно-зимни вируси се разпространяват не толкова с пръски, а се разпространяват с ниска хигиена на ръцете. Затова, когато искаме да се предпазим от заболяванията освен мерките за изолацията и пазене на дихателните пътища, които са: Първо, да не контактуваме с хора, които са видимо болни. Второ, да разговаряме от метър и половина с хората, когато не кашлят и не кихат, от метър и половина не могат да ни заразят, когато само спокойно разговаряме. Трето, трябва  да се ползват, когато някой е болен вкъщи, трябва  да ползва маска да не зарази останалите. А хората, които контакти с много хора и по време на грипна епидемия, която мисля, че ще е февруари, края на февруари, трябва  да се ползват маски, които да се сменят на два часа. Маската трябва  да се поставя много добре, защото това, което виждам по телевизорите или са свързани с медицината, не знаят как се поставя маска. Моля колегите аптекари да съветват, когато продават маски как да се поставят маски на лицето. Защото една маска, когато приляга към очите, не предпазва от дихателни инфекции. Първото е предпазване на дихателната система. Второ е много важно личната хигиена, особено съветват ползването на тоалетни кърпички. И на спиртна основа тоалетни кърпички, никога да не пипаме лицето, очите си, носи си, устата си с ръце, които не са мити. Второ, много важно е, културният човек, ако има икономическата възможност за 30 лева да си купи един от двата вирусни препарата Оселтамивир и Занамивир  един от двата. Едното е хапчета, другото е една машинка, която разпрашава един прах, който отива директно в дихателните пътища, където се размножава вирусът. Това лекарство семейството трябва  да го има вкъщи.

Водещ: Това по всяко време ли можем да го използваме?

Тодор Кантарджиев:  Да, ако в рамките на два часа вдигнеш температура, имаш отпадналост, болката по мускулите, адинамия, така че не искаш да станеш от леглото или фотьойла, ако се почувстваш в рамките на два часа болен, имаш висока температури и един от следните симптоми, касаещи дихателната система: едното е гърлобол, второто е суха, непродуктивна кашлица. Или, не дай си Боже, затруднено дишане, то трябва  веднага да се вземе от хапчето или да се направи инхалацията. След 6 часа или 8 часа това да се повтори, и обикновено, ако е грип, симптомите постепенно започват да отслабват след следващите 12 часа. Ако не е грип, няма да ти е навредило кой знае колко.

Водещ:  В момента тези риновируси, които циркулират, трябва  ли да се лекуват с антибиотици? Да кажем няколко думи и за тази вечна тема.

Тодор Кантарджиев:  Поначало антибиотиците, широко сред обществеността са лекарства само за бактериални инфекции. Те са от групата най-успешни лекарствени средства, защото светът щеше да е сега повече от 6 млрд. живи хора и нямаше да е в този икономически и социален, как да кажа, благополучие в сравнение с миналия век, ако не бяха антибиотиците, които лекуват бактериални инфекции. За съжаление обаче антибиотиците, широко ние разбираме, те са само за усложненията на зимните грипни инфекции. Защото обикновено след грипа, обикновено 20 % правят някакво усложнение, което най-често е бактериална пневмония, тя се лекува с антибиотици. Значи, първо, когато ти тече нос, това не се лекува с антибиотик. Когато имаш суха кашлица, която след 10 дена се е задържала, обикновено е вирусна инфекция, а когато дете го боли гърло, защото инфекциите на гърлото са много често причинени от бактерии, които се лекуват с антибиотици, но когато дете го боли гърло и кашля, това обикновено е вирусна инфекция и не се поддава на лечение с антибиотици.

Водещ: Да обобщим в края на разговора ни, грипът се очаква през втората половина на януари…

Тодор Кантарджиев:  Епидемичното разпространение ще започне втората половина, силното епидемично разпространение ще е през февруари и може би пикът ще е третата третина на февруари.

 

Евелина БРАНИМИРОВА