Проф. Тодор Кантарджиев: Повишен брой на грипните заболявания се очакват към края на януари със стойности близки до епидемичните

 

 

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 

Водещ:  Грипът настъпи още през месец декември, когато и Регионалните здравни инспекции регистрираха първите случаи на заболели. Кога обаче да очакваме неговия пик и кои възрастови групи са най-застрашени. Темата коментираме сега с директора на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Тодор Кантарджиев: В момента по отношение на грипа в държавите от Европейския съюз и на Европейското здравно пространство няма екстремно разпространение. Най-засегнати от грипа държави това са Швеция и Турция, където обстановката е пред епидемична. А в другите държави има циркулация на грипните вируси. Националният център доказа преди месец и половина първите циркулиращи щамове, през последната седмица на миналата година Националната референтна лаборатория също доказа 11 вируса на грип AH1. Това е пандемичният грип. Регистриран е при пациенти от Смолян, от София и други региони на държавата. Два щама бяха доказани, които са H3- непандемичния грип. Не се появи грип B в началото на сезона, което доказа Националната референтна лаборатория, нещо характерно за Европа. Второ, в Европа доминира грип H1. Това е така нареченият от културните хора „пандемичен“ грип, а по-необразованите го наричат „свински“. Последните години е регистриран на няколко пъти у нас – последната голяма вълна в нашата държава беше 2015-2016 година. Този грип се разпространява епидемично по-бързо от другите грипове. Засяга хора в работоспособна възраст и деца. Характерно за него е, че е най-опасен за пълните хора и е най-опасен за бременните, което разбрахме при последните епидемични разпространения в Европа. За него също така е характерно, че развивайки се, давайки епидемични стойности, които очакваме края на януари, след това очакваме бързо да отмине. Може би тази година малко се позабави. Засега съотношението грипни вируси H1, N1, пандемични и другите от група А е 1 към 10, което говори, че тази година епидемията ще е от Н1 – пандемичен грип, наричан още „калифорнийски“ или „свински“.

Водещ: Кои обаче са най-сериозните усложнения, до които така нареченият „свински грип“ може да доведе?

Тодор Кантарджиев: Не само свинският, всички човешки грипни вируси могат много рязко да доведат до много тежки усложнения. На 10 000 болни един развива възпаление на главния мозък. Това  при този тип на грипа е характерно за възрастни хора. Симптомът е дезориентация, понякога главоболие и загуба на съзнание. Другото тежко усложнение на грипа – на 2000-3000 болни от пандемичен грип един го прави –грипът започва с дихателна недостатъчност. Синя кожа, чести дихателни движения, на човек не му стига въздуха. Колегите лекари знаят, че лечението е подаване на кислород. Кислородотерапията е животоспасяваща при пандемичния грип, при проявите на пандемичен грип. Но характерно за тази есен и началото на зимата е, че в България има много други респираторни вируси. В момента българския народ го мъчи една суха кашлица, която е две-три седмици, понякога, много рядко дава пневмония и това са бока вирусите и метапневмовирусите, които доказваме в Националния център.

Водещ: Тези вируси, носещи така страшни за нас имена, плашат. Как обаче да направим разликата между грип и обикновена вирусна инфекция?

Тодор Кантарджиев: Нищо страшно няма. Засега грипна епидемия няма. Даже и обстановката не е предгрипна, предепидемична. Сега, нищо страшно няма, както всяка година – има грип. За разлика от бактериалните, вирусни зимни инфекции грипът е с много по-кратък инкубационен период . Това е обикновено на другия ден. Характерно, това, което го различава от всички други вирусни инфекции, е че грипът настъпва в рамките на два-три часа. Характеризира се с повишена температура, болка по мускулите, абсолютна адинамия – загуба на сили, главоболие. Това са общите симптоми. Един или повече от тях се явяват в рамките на 3 часа. Осезаема е загубата на сили и чувствителността към светлина. Може да се появи и един от следните респираторни синдроми на – това са прояви на дихателната система, болка, сухота в гърлото, суха непродуктивна кашлица и чувстваш, че не ти стига въздухът. На закоравелите пушачи дори не им се пуши. Един или повече от тези симптоми, съобразен с другите симптоми, които са от общия характер, появили се в рамките на два-три часа, е грип, а не друга вирусна инфекция. Най-доброто средство за грипа – това са едно от двете лекарства, които се изписват по рецепта и наистина унищожават грипния вирус, така че на другия ден си добре, а на втория ден може да отидеш на работа.

Водещ: Да, обаче при първите симптоми повечето хора прибягват до така наречените прахчета, масово предлагани без рецепти, често и се прекалява с тях.

Тодор Кантарджиев: Масово рекламирани. Българският народ за тези състояния си има отдавна рецепти, които и нашите баби ни правеха – сиропи, бонбони лукчета с обелки от орехи и срещу кашлицата е много добро средство, също така средство за понижаване на температурата. Обикновено възрастният вдига до 38 – 38,2, а децата могат да вдигнат повече.

Водещ: Кога обаче препоръчвате задължително посещение при лекар? Кога самолекуването е противопоказно?

Тодор Кантарджиев: Интелигентният образован човек трябва преди грипната епидемия да е говорил с лекаря и да се е ваксинирал. Ако не се е ваксинирал е добре да отдели около 30 лв. и да си закупи лекарството. Най-добре при проявите на грипните симптоми да се обадиш по телефона на личния си лекар, а не с главоболие и болките по мускулите да тръгнеш по трамваите, автобусите и опашките пред кабинетите, да изпозаразиш останалите.

Водещ: Споменахте за наличието на множество респираторни вируси. Мръсният въздух до каква степен влияе на тези заболявания?

Тодор Кантарджиев: Мръсният въздух е един експрес на дихателната система. Всички частици, които дишаме, които са по-малки от 5 микрометра, стигат до нашите алвеоли и там, ако те останат, трябва да бъдат унищожени от белите ни кръвни клетки. Пред белите кръвни клетки в алвеолите – тяхната функция е да унищожават бактериите и вирусите. Когато те са ангажирани с унищожаване и натоварени с унищожаване на токсични микрочастици – обикновено вредни, това не е добре за предпазване от вирусни и бактериални инфекции през зимата.

Водещ: За финал, ако можем да обобщим –няма грипна епидемия към момента. Към края на месеца можем ли да очакваме малко повече увеличение на заболелите?

Тодор Кантарджиев: Може да очакваме нарастване на случаите и към края на месеца стойности близки или достигащи епидемичните.

Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА