Проф. Трендафил Митев: Ако българското държавно ръководство не застане в защита на националния интерес за Македония, ще бъде осъдено от потомството ни

снимка: pixabay.com

Проф. Трендафил Митев, професор по политология в УНСС, зам.-председател на Македонския научен институт, в интервю за обзора на Радио „Фокус“ „Това е България“

 

Водещ: Македонският научен институт в София настоя в декларация правителството в Скопие да признае конституционно българската национална общност в Република Северна Македония. От академичната общност поискаха българското правителство да постави осем задължителни условия на Скопие във връзка с очакването Северна Македония да получи дата за начало на преговорите с ЕС в средата на октомври. Подробностите научаваме от проф. Трендафил Митев, професор по политология в УНСС, зам.-председател на МНИ.

Защо сега реагирахте? Не трябваше ли по-рано да го направите? Преговорите в съвместната комисия зациклиха отдавна, Договорът за добросъседство се оказа на хартия?

Трендафил Митев: Още когато се подготвяше договора за добросъседство, лятото на 2017 г., УС многократно искаше среща с Балканския отдел на Външно министерство в писмена форма, и в края на краищата на 16 юли 2017 г. такава среща се състоя. И тогава Македонския научен институт обоснова ясно и категорично онова, което българската държава трябва да заложи в текста на договор за добросъседство и приятелство, ако иска този договор да работи. Обещано беше, че да, ще се вземе предвид, но на практика се подготви и се подписа документ, който не проработи. В сравнение с гръцко-македонския договор, договора между Република Гърция  и Република Северна Македония, нашият договор е на светлинни години назад във възможността да бъде основа за ефективни действия, за защита на българските национали интереси, поради което Македонският научен институт многократно даваше пресконференции в „София-прес“, публикувахме декларации, с които постоянно биехме камбаната, че договорът не работи, че българското правителство трябва да вземе инициативата и на официално държавно равнище трябва да се направи анекс към този договор, в който да бъде включен молба, което засяга националните интереси на българския народ. Защото, ако сега България допусне в ЕС Република Северна Македония, с македонистката интерпретация на българското историческо минало в тази класическа провинция на нашето национално етническо землище, ние, България е изправена пред перспективата да й се отнеме приносът в европейската цивилизация, тъй като след гръцкото и латинското писмо, старобългарското писмо и старобългарската книжнина са в основата на европейската книжовна цивилизация. Така че, Македонският научен институт три години биеше камбаната, непрекъснато ние сигнализирахме, дори предлагахме българската комисия от историци, след като се убеди, че, тъй като комисията не е овластена, тя е пожелателен орган, който трябва да разговаря, но на практика няма реална власт, за да може да наложи онова, за което се споразумяват, евентуално да напусне тези преговори, за да принуди българското държавно ръководство да предприеме политически преговори за подписването на нов анекс, който да допълни онова, което липсва в текста на сега съществуващия договор. Така че ние не сме се задействали сега, ние три години сме настоявали да се внимава, да  се направи нещо допълнително, защото не ни послушаха в началото, и поради това се получи слаб в сравнение с гръцкия договор несравнимо по-слаб договор, който на практика не дава нищо конкретно като резултат.

Водещ: Но сега, проф. Митев, вие правите много конкретни предложения. Смятате ли, че за тях ще получите чуваемост?

Трендафил Митев: Точно така. Ние правим много и конкретни предложения. На практика те могат да бъдат обобщени, те могат да бъдат сумирани в 3-4 основни пункта, но ние съзнателно сме извели много и конкретни предложения, за да се види за какво става дума, че става дума за фундаментални проблеми на българската цивилизация, българската християнско-православна цивилизация, които ако не бъдат признати като българско притежание, българска реалност, то ние ще запазим конфликтите в нашите двустранни отношения, ще ги внесен в ЕС и утре ще създаваме проблеми на цялата европейска общност.

Водещ: Смятате ли, че по тези предложения вие ще получите чуваемост? Тоест, че те ще доведат до промяна в позицията от македонска страна? Ето, пред мен са вашите предложения: да се осъдят политическите убийства и жестоките репресии срещу българи, извършени след 44-та година, да се променят учебниците и помагалата и т.н..

Трендафил Митев: Македонският научен институт не е властова институция. Тук е съсредоточен експертен потенциал, българската научна интелигенция , която познава проблемите, която иска да подскаже идеите. А българското държавно ръководство, в случая изпълнителната власт, българското правителство е този фактор, който реално разполага с възможността да поеме една практическа инициатива и да се каже на нашите съседи, така да се каже приятели, че докато тези въпроси не ги обобщим, не ги систематизираме и не ги уточним като позиция от отсрещната страна, ние не можем да кажем категорично „да“ на вашето членство в ЕС. Това е истината.

Водещ: Каква е прогнозата ви? До дни трябва да бъде приета българската позиция за европейското членство на Македония. Те ще се съобразят ли с вашите предложения?

Трендафил Митев: Така от информациите, която долавям в медиите, при всички случаи по време на срещата на 17 октомври нашата страна ще каже „Да, ние сме съгласни да започнат преговори“, но това ще бъде крайно недостатъчно, ако българската позиция бъде финиширана с такива изречения. Българската позиция трябва ясно да каже, че между двете страни и има открити въпроси, поради което ние ще поемем инициативата. Предлагаме да започнат конкретни преговори, да направим анекс към договора за приятелство, за да изясним въпроси, които не са изяснени. Сега, ние не сме овластена институция, Македонският научен институт не може да придвижи практически нещата, но нашият дълг, нашата синовност, нашите синовни ангажименти към българските национални интереси бяха да кажем истината, да кажем онова, което действително трябва да бъде обсъдено, да бъде обобщено, резюмирано във водещи идеи и на практика да бъде заложено в анекс към договора, за да се превърне в основа на официалните двустранни отношения.

Водещ: Много е любопитна реакцията в Македония по вашата декларация. Тя определено е разбунила духовете и там. И президентът Пендаровски казва: „Първо да получим дата, след това всички страни членки трябва да съставят рамка за преговори по техен национален аспект. Ние ще определим своята позиция за преговори в съответствие с това, което страните членки поискат от нас“. Не ви ли изглежда  хлъзгаво?

Трендафил Митев: Ами да, сръбската школа на разиграване, на протакане, и разбира се, да се разчита на това, че в един момент България може да се окаже в изолирана позиция, но сега е моментът българското държавно ръководство да покаже характер, да покаже държавническо мислене, да прояви чувство за висока отговорност, защото както ние, нашето поколение осъждаме онова ръководство на България от 1944-48-ма година, което допусна създаването на някаква нова, изкуствена македонска нация на антибългарска основа, така и ако съвременното българско държавно ръководство не застане стабилно в защита на националния интерес, то също ще бъде осъдено от потомството ни, като продължител на онази лъкатушеща, безотговорна, бих казал предателска политика по отношение на фундаменталните интереси на българския народ.

Водещ: В случай, че ситуацията остане на нивото, на което е, българската позиция не бъде така категорична, както на вас би ви се искало, смесената комисия продължава да тъпче на едно място – как да се развият събитията? Какво може да се направи? Трябва ли България да се оттегли от тази неработеща на практика съвместна комисия?

Трендафил Митев: Това го говоря от две години. Още след първата година усетих, че топката се тупа ниско-ниско на земята, за да тече времето. Усетих, признаха, че Самуил е цар на България, но че той е българин, че той управлява българска държава – не. Виждате ли, споменава се нещо, нещичко се признава, но не се казва цялата истина по въпроса. Или Гоце Делчев – ами къде е учил Гоце Делчев, на какъв език е той писал, къде е завършил военно училище? Не се признава това, виждате ли? Следователно как да спорим с такива хора, които не признават елементарна фактология, не признават истини.

Водещ: Разговорът между нас и Македония върви  като между глухи. Това не е констатация от вчера.

Трендафил Митев: Точно така е, за съжаление. Аз мисля, че българската историческа комисия също може да прояви характер, може да прояви родолюбие. Ако тя види, че продължават да тъпчат тези двустранни преговори, тези хора трябва да станат от масата и да кажат – ние нищо не можем да свършим, не можем да решим спорните въпроси, тъй като договорът, който ни се даде, не ни дава реална власт. И по този начин да минират сегашното функциониране на договора. Защото, ако този договор продължи и само въз основа на него се проведат по-нататък преговорите за приемането на Северна Македония в Европейския съюз, България ще загуби самочувствие, авторитет, достойнство, всички фундаментални ценности на една модерна нация. Да се подиграват с нашата история, да се подиграват с нашето историческо минало, с кръвта на хилядите загинали за освобождението на Македония. И сега някой да ни развива теории, които на практика са пълно отрицание на курбана, саможертвата, които българската нация направи, за да може населението на Македония да живее свободно, цивилизовано.

Водещ: Виждате ли все пак някакво решение?

Трендафил Митев: Не сме оптимисти. Но все пак смятаме, че вицепремиерът на Република България господин Каракачанов е лидер на една патриотична патриотическа партия. Той много добре трябва да си даде сметка, че ако това, което го говорим ние, не бъде обобщено, ние сме го казали в максимално широк вариант, ние сме го казали максимално детайлизирано и подробно, то може да бъде редактирано, да бъде обобщено в 3-4 пункта, които в един анекс да бъдат вкарани. И ако господин Каракачанов не поеме тази инициатива, и ако той не отстои необходимостта от това, той ще нанесе много тежък удар върху патриотичното национално мислене в България. Аз вярвам, надявам се, че той няма да го допусне, защото той сам дори заяви, че е готов да напусне правителството, само и само да стане ясно, че не може така да продължават тези двустранни отношения. Тоест има някаква светлина в тунела. Нека да изчакаме, идващата седмица при всички случаи ще има някакво развитие по тези въпроси, тъй като освен в Република Македония, и тук има някакво раздвижване – обаждат се различни хора, говорим, разговаряме, срещаме се. Но това са все така общо взето интерпретации в сферата на интелигенцията. Дано, надявам се българският овластен политически фактор, особено изпълнителната власт, държавният глава, МВнР, този път да се вслушат в гласа на българската експертна общност. Аз пак ще повторя, ние сме дали максимално широк вариант. Той може да бъде обобщен, може да бъде резюмиран, но това трябва да бъдат горе-долу приблизително онези основни идеи, които ние трябва да прокараме в един анекс към договора, за да го превърнем в реален инструмент за защита на българските национални интереси.

Водещ: Кои са четирите точки, които задължително трябва да влязат?

Трендафил Митев: В момента вие малко ме изненадвате, трябва да помисли човек малко. Но да се признаят българските корени несъмнено, да се осъдят официално политическите убийства, да се запише в преамбюла, че българите също са народ в Република Македония, да се елиминира езикът на омразата – това са основните неща, които нито една цивилизована държава не би пропуснала. По време на войни не е имало такава антибългарска канонада, каквато всекидневно се изсипва от медиите в Република Северна Македония. Докога ще търпим това нещо? Това нито е цивилизовано, нито е европейско, нито е благоприятна основа за възходящи двустранни отношения между нашите две републики. Ние признаваме – на живи хора никой на може да каже какви са. След 1944 година, на базата на конкретни исторически реалности, започва изграждането на нова политическа нация. Но до 1944 година всички документи, всички изследователи на историческото минало са категорични, че славянското население на Република Северна Македония има български национален произход. В Република Северна Македония не живеят само българи. Там живеят и власи, там живеят и турци, там живеят и роми, и евреи, и албанци, но винаги в основата на тази демографска картина българите са били преобладаващата част. И, видите ли, сега единствено българите не фигурират като самостоятелен народ. Създаването на македонската нация се извърши изцяло на антибългарска основа, с цел да се изкорени българщината. В края на краищата това са много сериозни основания, за да може да очакваме, че българското държавно ръководство ще се вслуша в експертния потенциал, защото, пак ще повторя, ще го осъди потомството. Рано или късно ще го сравняват с Георги Димитров, с Вълко Червенков, с онези, които се съгласиха да се създава македонска нация даже в Пиринския край, та до ден днешен с нашите камъни да ни бият по нашата глава.

Цоня Събчева